Zcravím a prosím o radu.
Jde o telefon, co používá naše babička - provoz zajišťuje Nordic Telecom, ale je registrovaný na manželku. Není ideální, ale má pro nás 3 cenné vlastnosti:
1. přístroj má sice vnitřní akumulátorky, co teď vydrží jenpár hodin, ale funguje s adapterem, takže za běžných okolností nehrozí vypnutí (např. z důvodu vybití), takže se babičce v zásadě vždy dovoláme
2. má stále staré číslo pevné linky (kdysi převedené od O2; říká se tomu geografické ?), které znají její známí a na které z VOIP sítě voláme docela za levno, a snad i O2 ho bere jako "svoje"
3. měsíční paušál není tragický, platíme asi 250Kč, protože těch 100 volných minut často nestačí
Další důležitá pozitiva: telefon má velká tlačítka, +/- srozumitelné menu, přijímá SMS, je dost hlasitý a dá se přenášet, i převážet do jiného kraje a tam funguje.
Teď ze zákaznické péče O2 přišel e-mail a na prvním řádku bylo "obchodní technických důvodů budeme fungování této služby do budoucna ukončovat a nabízíme nové řešení." Je samozřejmé, že ani nabízené ani extra poptávané (na prodejně O2) řešení nezachová ani jednu z těch tří cenných vlasností (za poplatek cca 50Kč/měs. nabízejí, že volaní na tu pevnou linku přesměrují na nové mobilní číslo).
Mám představu, že migrací na nějakou vhodnou kombinací služeb u Odoriku by šlo něco z těch vlasnosti zachovat.
Ale nejdřív jsem zavolal na helpline Nordicu. Tak kromě potvrzení těch hlavních negativních aspektů, jsem se sice nedověděl, kdy dojde k ukončení té služby výpovědí z jejich strany, ale ohledně 1. vlastnosti mi dáma tvrdila, že pokud přijmu jejich (tj. O2 ) nabídku, pošlou mi SIM kartu s novým číslem, kterou strčím do toho "stolního" telefonu, a nová služba bude fungovat.
A to už jsem tvrdě narazil na svoje omezené znalosti. Měl jsem za to, že ten telefon funguje na staré mobilní technologii (CDMA ?) a že důvodem ukončení té služby je právě připravované vypnutí té staré technologie.
Je možné, že by ten telefon podporoval i nové sítě, třeba 4G, takže opravdu stačí výměna SIM ? {bohužel nemám telefon u sebe, tj. nevím ani výrobce, natož model}
A pokud ano, dala by se tam strčit SIMka od Odoriku? Nemůže být telefon nějak blokovaný, jako dříve bývaly mobily, co se prodávaly v prodejnách hlavních mob. operátorů?
Samozřejmě uvítám i jakékoli komplexnější rady, jak dál postupovat.
Náhrada bezdrátové pevné linky od Nordic Telecom
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Náhrada bezdrátové pevné linky od Nordic Telecom
No chtělo by to zjistit, co je to za přístroj a jestli volání přes obyčejné GSM podporuje. Je ale pravda, že 2G síť bude za několik let končit (možná 5) a VoLTE to nejspíše podporovat nebude. A dost možná to ani 2G síť nepodporuje a SIM není kam zasunout ?
Problém je, že když koupíte nějaký stolní telefon na SIM, nejspíše také bude umět jen 2G což je bohužel dočasné řešení.
Totiž VoLTE je vlastně SIP a vypadá to, že je dost spjato s androidem. Nevím o žádném hloupém telefonu, co by podporovat VoLTE. Proto předpokládám, že to bude problém i u stolního telefonu.
Odorik by dovedl službu nahradit s jiným telefonem za cca 1000 Kč nový, 300 Kč použitý + poštovné. Ale je nutné mít internet. Má babička k dispozici internet? Kdyby ne, je zde možnost si jej pořídit od O2, na rok za cca 500 Kč 15 GB nebo 1000 Kč za 50 GB. Ale je to komplikace a trochu risk v tom, aby byl mobilní internet v dané lokalitě dostatečně stabilní. Většinou by to mělo být v pořádku.
Problém je, že když koupíte nějaký stolní telefon na SIM, nejspíše také bude umět jen 2G což je bohužel dočasné řešení.
Totiž VoLTE je vlastně SIP a vypadá to, že je dost spjato s androidem. Nevím o žádném hloupém telefonu, co by podporovat VoLTE. Proto předpokládám, že to bude problém i u stolního telefonu.
Odorik by dovedl službu nahradit s jiným telefonem za cca 1000 Kč nový, 300 Kč použitý + poštovné. Ale je nutné mít internet. Má babička k dispozici internet? Kdyby ne, je zde možnost si jej pořídit od O2, na rok za cca 500 Kč 15 GB nebo 1000 Kč za 50 GB. Ale je to komplikace a trochu risk v tom, aby byl mobilní internet v dané lokalitě dostatečně stabilní. Většinou by to mělo být v pořádku.