Odorik bude virtuální mobilní operátor

Podrobnější technické novinky a vůbec novinky a postřehy z VoIP.
Odpovědět
nunyf

Re: Odorik bude virtuální mobilní operátor

Příspěvek od nunyf »

ViR píše:
paty07 píše:Proč ne? Protože za přenos platí přijímací operátor tomu, od kterého účastník odchází, tak nerozumím tomu, proč by platbu měl dostat dvakrát.
Ona ta přenositelnost není tak jednoduchá. Jednak je povinná, tj. každý operátor ji musí zajistit AŤ TO STOJÍ CO TO STOJÍ a jednak je pro ní typické, že pro malé operátory je v poměru k počtu klientů či počtu přenosů mnohonásobně nákladnější, než pro ty velké. Přičemž ty poplatky jsou nastaveny podle velkých operátorů, a ještě pouze podle přímých nákladů na přenesení čísla mezi dvěma bezprostředně propojenými operátory. Např. náklady na to, že přenositelnost zajišťujete pomocí tranzitního operátora (protože jako malý OP byste nebyl schopen uplatit měsíční příspěvky za přístup do systému zadávání přenosu, za přístup k RNPDB či za členství v CNPACu) se do těch "běžně účtovaných" poplatků vůbec nemusí vejít. Respektive, obvykle se u OPa který má jen tisíce či desítky tisíc klientů nevejdou.

Jinak politika přenositelnosti a to, jak je celý systém vČR nastaven, je typickou ukázkou tvrdého konkurenčního boje velkých operátorů s malými, neb ti velcí si nastavili celý systém podle sebe za tichého přihlížení či přímo skryté podpory (tehdejšího) ČTÚ tak, že je vůči malým operátorům podle mého názoru celkem jednoznačně diskriminační.
Někde jsem četl že náklady na přenos čísla které si účtují opové mezi sebou je 250kc
luky

Příspěvek od luky »

většinu problémů by si lidé odpustili, kdyby si pořídili dual SIM telefony. Nemuseli by furt poměřovat, co je lepší - prostě by měli 2 simky a vše by bylo OK. Více simkové telefony jsou běžné v Asii, kde jsou stovky různých operátorů. U nás na to není nikdo zvyklý. Úplně nejlepší by bylo ty pekelné SIM karty z telefonů odstranit a konfigurovat ty telefony jinak
paty07

Příspěvek od paty07 »

ViR píše: Ona ta přenositelnost není tak jednoduchá. Jednak je povinná, tj. každý operátor ji musí zajistit AŤ TO STOJÍ CO TO STOJÍ a jednak je pro ní typické, že pro malé operátory je v poměru k počtu klientů či počtu přenosů mnohonásobně nákladnější, než pro ty velké. Přičemž ty poplatky jsou nastaveny podle velkých operátorů, a ještě pouze podle přímých nákladů na přenesení čísla mezi dvěma bezprostředně propojenými operátory. Např. náklady na to, že přenositelnost zajišťujete pomocí tranzitního operátora (protože jako malý OP byste nebyl schopen uplatit měsíční příspěvky za přístup do systému zadávání přenosu, za přístup k RNPDB či za členství v CNPACu) se do těch "běžně účtovaných" poplatků vůbec nemusí vejít. Respektive, obvykle se u OPa který má jen tisíce či desítky tisíc klientů nevejdou.

Jinak politika přenositelnosti a to, jak je celý systém vČR nastaven, je typickou ukázkou tvrdého konkurenčního boje velkých operátorů s malými, neb ti velcí si nastavili celý systém podle sebe za tichého přihlížení či přímo skryté podpory (tehdejšího) ČTÚ tak, že je vůči malým operátorům podle mého názoru celkem jednoznačně diskriminační.
Takže chceš říct, že to je další ojebávka T-mobilu/GTS (asi mají přístup oba, ale GTS se asi zajímá jenom o pevnolinková čísla), že ty čísla jdou přes něj? Vždyť jsou prakticky jeho (jeho síť), přenos třeba od O2, je přímo k virtualovi, v rámci jednoho dne, takže se u T-mobile vůbec neohřejí.
ViR

Příspěvek od ViR »

paty07 píše:Takže chceš říct, že to je další ojebávka T-mobilu/GTS (asi mají přístup oba, ale GTS se asi zajímá jenom o pevnolinková čísla), že ty čísla jdou přes něj? Vždyť jsou prakticky jeho (jeho síť), přenos třeba od O2, je přímo k virtualovi, v rámci jednoho dne, takže se u T-mobile vůbec neohřejí.
"Přímo k virtuálovi" se nepřenáší vůbec nic, protože číslo se musí umístit v nějaké fyzické skutečně existující síti. Jak je to momentálně u mobilních virtuálů nejsem schopný říct, nezkoumal jsem to.

Ale třeba při přenosu čísla z některých bloků od Faynu k Odoriku v pevné síti je to ve skutečnosti "fyzicky" tak, že se číslo k určitému datu a hodině přenese od IPEXu ke GTS, protože ani Fayn ani Odorik nemají svou síť (pouze virtuální, nad datovou sítí). A nemají ani OpID, propojení SS7/E1 s nějakým jiným operátorem, ani plnohodnotný přístup k systému přenositelnosti a do databáze přenesených čísel. Čili zejména pro příchozí hovory musí využívat služby nějakého konkrétního "tranzitního" operátora (pro odchozí hovory mohou využívat operátory různé, nebo i přímé propojení/peering).

Organizačně to pak má probíhat tak, že jako účastník požádáte o přenesení Odorik, ten to "předzpracuje" a postoupí GTS, která to zadá jako požadavek do systému přenášení čísel (u společnosti CNPAC). Současně vypovíte číslo/smlouvu Faynu z důvodu přenesení čísla. Fayn u sebe prověří, zda lze číslo uvolnit, a pokud ano, postoupí dohodnutým způsobem souhlas IPEXu. IPEX pak porovná požadavky na přenos onoho fayního čísla od něj ke GTS (o tom, že jde o přenos k Odoriku vůbec nic netuší, protože z jeho pohledu operátora pro něj Odorik neexistuje) s GTS uplatněným požadavkem na přenos. A pokud jsou shodné identifikátory souhlasu s přenosem a požadavku na přenos, pak přenos potvrdí. (V pevné síti je odchylka od výše uvedeného postupu předpokládaného OOP v tom, že ve většině případů rovnou dáváte přejímajícímu operátorovi originálně podepsaný tzv. CAF formulář, jehož součástí je i výpověď smlouvy opouštěnému operátorovi a plná moc, aby vaším jménem vše s tím opouštěným zařídil. To ale šetří práci jen účastníkovi.)

Následně pak, podle kapacity systémů, požadavků zákona a případně přání účastníka (resp. Odoriku) IPEX a GTS dohodnou konkrétní datum a hodinu přenesení, které se zadá do databáze přenesených čísel (RNPDB-FNG), vedené u CNPACu. Z RNPDB-FNG se pak všichni "plnohodnotní" operátoři (v ČR řádově desítky) dozví, kdy nastane okamžik přenesení. A jsou povinni v daný den a hodinu přestat posílat hovory na přenášené číslo do IPEXu a začít je posílat do GTS.

IPEX přitom samozřejmě musí i u sebe doma přestat zacházet s tím původně fayním číslem jako s vlastním, (ve "VPN" Fayn) a GTS to přenesené číslo naopak začne jako vlastní obsluhovat (s tím, že je ve "VPN" Odorik).

Co je typické přitom je, že během toho procesu je několik úkonů, které musí udělat člověk, protože se týkají smluvních podmínek a pod. Takže se může snadno stát (a běžně se stává) že zejména u OPOUŠTĚNÉHO operátora na přenesení nějakého čísla s paušálem a smlouvou je i několik hodin lidské práce. A ta není zadarmo.

Na druhé straně ale mohou nastat (byť zdaleka ne tak často) případy "přenosu", kdy vlastně z pohledu RNPDB-FNG nedojde k žádné změně. A to tehdy, pokud je hostitelský (resp. tranzitní) operátor u obou virtuálů stejný, stejně jako kdybyste např. přenášel pevnou linku od GTS k Odoriku (z ostatních sítí se hovory stále budou posílat do GTS, změnu na svých ústřednách musí udělat jen GTS a Odorik). Takže tyto jednoduché případy zase nákladovost o něco snižují, a vypadne z toho nějaký průměr.

Co je ale podstatné je to, že třeba pro Odorik má pouze informační význam, co si za přenos vezme dejme tomu TO2 či jiný "plnohodnotný" účastník systému, ale je pro něj podstatné, za co mu je ochoten tu službu přenositelnosti poskytnout hostitelský operátor (který si k tomu co chce třeba TO2 logicky připočte ještě vlastní náklady a nějaký zisk, neb není charita, ale podnikatel).
paty07

Příspěvek od paty07 »

Děkuju za vyčerpávající odpověď. Sice pár pojmům nerozumím, nicméně podstatu jsem pochopil. Stejně mě přijde ojeb to, že si to nemůžou dohodnout, popřípadě nemůže ČTÚ určit, že se to bude platit jednomu přijímajícímu nebo opouštějícímu operátorovi. Jakože se udělají náklady a ty si opové vyúčtují a zaplatí zákazník jednomu. Platit za odchod mi přijde hulvátsví stejně jako bych měl platit za zrušení účtu v bance či za ukončení jakékoliv smlouvy na dobu neurčitou při dodržení výpovědní lhůty.
ViR

Příspěvek od ViR »

paty07 píše:Platit za odchod mi přijde hulvátsví ....
Já s tím mám také trochu problém, ale chápu ten důvod. Jinak, nejde o poplatek "za odchod", ale za "odnesení čísla". Viz VOP: "Při přenosu účastnického telefonního čísla od GoMobil do jiné mobilní sítě je účtován administrativní poplatek ve výši 250,- Kč vč. DPH za jedno účastnické telefonní číslo."

Popravdě, z té formulace jsem trochu rozpačitý. Zkusím se poptat, jak to je přesně myšleno, neb to připouští různý výklad. Včetně toho, že ten poplatek bude účtován přejímajícímu operátorovi.
luky

Příspěvek od luky »

poplatek nepoplatek. Když budou lidé nahlas vyjadřovat svůj nesouhlas, tak nebudou žádné poplatky. Od stvoření světa platí, že líná huba holé neštěstí.
Mám radost, že i v naší společnosti se začínají lidé ozývat, když se jim něco nelíbí.
Kad

Příspěvek od Kad »

Tady o tom psát - to je všem operátorům asi fuk.....

Nejúčinnější je nezájem uživatelů - jednoduše do té "služby" nejít a ono to časem vyšumí do ztracena nebo změní podmínky. Bleskmobil měl kredit také z počátku jen na tři měsíce a pak to změnili na obvyklých šest měsíců..... Na Slovensku se to poměrně v krátkém čase také vytřídilo - někteří snad i zanikli.
Každý svéprávný jedinec má také svůj rozum a své požadavky, dle kterých se řídí a nakupuje služby...

"Všemocný" trh to vyřeší, jak říkal jeden z politiků..............
kapetr

Příspěvek od kapetr »

Lidičky :-)
Snad mi bude odpuštěno, že se chci podělit o tuhle příležitost.

Je to sice úplně mimo téma, ale koukněte na tenhle můj příspěvek:
http://forum.odorik.cz/viewtopic.php?f= ... 500#p10500

Teď jsem zjistil, že tenhle skvělý mobil pro (nejen) seniory zase mají. Za 17$ i s poštovným.
Mají ho na BuyinCoins
zde: http://www.buyincoins.com/new_en/detail ... 21163.html

Hned jsem si objednal ještě jeden pro mámu :-)

Pokud ještě na BuyinCoins nejste registrováni, tak při registraci zadejte jako Recommender: můj nick jipan0 (to na konci je nula).
Oba pak na další nákup dostaneme slevičku.
okindl

Příspěvek od okindl »

Je nějaký výhled kdy se odorik stane GSM operátorem? (omluvte laický dotaz) Prostě kdy konečně budu moci přejít se službami GSM k odoriku? Alespoň rámcově? Ať se mohu těšit.
Odpovědět