Že by první operátor, který dovoluje volat na 822?

Diskuze o telefonování a telefonních službách, rady, návody, připomínky, ...
paty07

Že by první operátor, který dovoluje volat na 822?

Příspěvek od paty07 »

Omlouvám se, jetli to bude bráno jako reklama či provokace zrovna v době, kdy se odorik chystá na trh.
Koukal jsem se na ceny roamingu a jen co jsem otevřel ceník, tak na mě koukli speciální čísla a když jsem tohle viděl vypadal jsem asi takhle :shock:
Obrázek
Může někdo skutečnost, že GoMobil poskytuje volání na linky 822 zdarma, potvrdit? V takovém případě by to byl ideální operátor na volání přes odorik i přes paušál 30 Kč/měsíc. Zajímalo by mě, kdo jim tohle zařizuje jestli jde hovor z GTS ještě přes TM nebo rovnou.
ViR

Re: Že by první operátor, který dovoluje volat na 822?

Příspěvek od ViR »

Tak, já ve čtvrtek dostal od ha-loo k dispozici testovací SIMku, a jelikož mají ve svém ceníku "doplňkových služeb" prefix 822 také za nula Kč (viz https://mobil.ha-vel.eu/cs/podpora/cenik?type=dopln úplně dole), tak jsem to vyzkoušel. Při volání na odoričí číslo 822300400, se ozvala klasická chybová hláška, ale při volání na 822333444 odoričí DISA :-). Zkusmo jsem tedy provolil svou domácí pevnou a spojení proběhlo, jak mělo.

Ve výpisu hovorů u ha-loo mobilu mám destinaci "CZ 800, 822" s nulovou cenou. U Odoriku pak dva řádky. V prvním je destinace "přístup do sítě 822" za 0,33 Kč/min. A ve druhém řádku je destinace "Česká rep. - pevná"(jak jinak), se sazbou 0,39 Kč/min (ID volání 64575928 a 29). Čili obě sazby odpovídají "volání z pevné" a noci ze soboty na neděli, a samozřejmě i jejich součet 0,72 Kč/min (Na mobil by to bylo 1,33 Kč/min).

Ve špičce by to tedy mělo být 0,66 + 0,59 = 1,25 Kč na pevnou a 0,66 +1,- = 1,66 Kč/min na mobil. Oba operátoři (ha-loo mobil i Odorik) přitom mají sekundovou tarifikaci 1+1, ale u ha-loo je (zatím) standardní měsíční poplatek 45 Kč. Sice pro část účastníků platí promo 25 Kč, ale to je "abnormalita".

To cena není tak špatná. Pro volání na mobil to bude asi srovnatelné s kombinací "Twist pevná plus" + "privátní" odoričí DISA provolba přes *8223004. Ta vychází na 0,50 Kč/min (u TMo) + 1,- Kč/min (u Odoriku) = 1,50 Kč/min. Plus k tomu je 19 Kč paušálu týdně = cca 83 Kč/měs. (u TMo). Ovšem na pevnou lze v tom případě volat přímo z Twistu za 0,50 Kč/min, čili pokud to volání na pevnou využijete častěji (tak hodinu měsíčně a víc), bude to přes ten Twist patrně výhodnější.

Co je ale podstatné je, že je to vedle CallBacku další poměrně výhodná možnost, která je ihned k dispozici.... Na druhé straně je ale otázkou, zda (pokud nemáte něco vyloženě nevýhodného, či jinou vazbu na ha-loo či Gomobil) má smysl si nyní pořizovat "neodoričí" SIM třeba i s portací, když je zřejmé, že během pár týdnů se budou ještě měnit ceny na trhu, kvůli poklesu terminačních poplatků a příchodu ještě dalších virtuálů (ti sice z hlediska základních cen už asi příliš mnoho nevymyslí, ale podstatné mohou být další služby, jako je lepší integrace s VoIP a podobně).
Kabek

Příspěvek od Kabek »

Chce to jistou dávku prozíravosti a opatrnosti - vyčkat.

V relativně brzké době jistě dojde ještě ke změnám (ceny a i podmínky...), konkurenční "boj" ještě zesílí.
U některých operátorů v minulosti šla volat 822-ka a pak nešla... Co brání tomu, aby ti, co to mají nyní volné, "náhle" změnili podmínky a volání na 822xxx... po vzoru dalších znemožnili nebo nějak omezili. NIC!
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

To, že se tam dá dovolat, je účtovací chyba ha-loo. Pššt :)
Aby se to haloo vyplatilo, museli bychom jim platit alespoň cca 1.50 Kč/min bez DPH, to ale při účtování poplatku 0,33 Kč/min není možné. Lepší je callback.Za cenu kolem 2 Kč/min to není moc prodejné.
ViR

Příspěvek od ViR »

Kabek píše:Co brání tomu, aby ti, co to mají nyní volné, "náhle" změnili podmínky a volání na 822xxx... po vzoru dalších znemožnili nebo nějak omezili. NIC!
No, v podstatě tomu patrně brání § 35 odst. (1) Zák. 127/2005 Sb. Ale to by se toho někdo musel domáhat, protože kde není žalobce, není soudce.
paty07

Příspěvek od paty07 »

Já měl za to, že při volání na 822 je volání zdarma jak pro volajícího, tak pro volaného. Zmýlil jsem se, jinak by to bylo stejně drahé jako přes net a to by byla velmi zajímavá nabídka. :D Nevíte kolik si účtuje GO?
ViR

Příspěvek od ViR »

xsouku04 píše:Aby se to haloo vyplatilo, museli bychom jim platit alespoň cca 1.50 Kč/min bez DPH.....
??? Můžete to nějak rozvést? Podle názoru ČTÚ by to měl být "cena terminace naruby", stejně jako u osmistovek. S výhledem cen které budou platit za týden se mi tedy zdá 1,50 Kč docela hodně (těch 0,33 Kč je pochopitelně trošku problém...).
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

ViR píše:
xsouku04 píše:Aby se to haloo vyplatilo, museli bychom jim platit alespoň cca 1.50 Kč/min bez DPH.....
??? Můžete to nějak rozvést? Podle názoru ČTÚ by to měl být "cena terminace naruby", stejně jako u osmistovek. S výhledem cen které budou platit za týden se mi tedy zdá 1,50 Kč docela hodně (těch 0,33 Kč je pochopitelně trošku problém...).
Bohužel cena na ruby to není, protože to není regulováno stejně jako cena hovorů z mobilů na osmistovku.
Volání z mobilů na osmistovku se platí mobilním operátorům cca 3 Kč/min bez DPH. Tedy žádná cena na ruby to není. Není to regulované a je to o tom, co si řeknou.
Doufám, že se to brzy zreguluje.
ViR

Příspěvek od ViR »

xsouku04 píše:Bohužel cena na ruby to není, protože to není regulováno stejně jako cena hovorů z mobilů na osmistovku.
Volání z mobilů na osmistovku se platí mobilním operátorům cca 3 Kč/min bez DPH. Tedy žádná cena na ruby to není. Není to regulované a je to o tom co si řeknou. Doufám, že se to brzy zreguluje.
To je popis současného stavu. Ten znám. Mne zarazila formulace "Aby se to haloo vyplatilo, museli bychom jim platit alespoň cca 1.50 Kč/min bez DPH....", protože ha-loo je zde (s odhlédnutím vztahů virtuál/síťový OP) originující operátor, tedy ten kdo ty peníze ve finále od vás dostane. A zde ČTÚ říká, že podle jejich názoru by měl být, nikoli že existuje, symetrický stav, analogický terminačním poplatkům. Pokud se týká osmistovek, tam se stavem zabývá odbor analýzy trhů, čili nějakou regulaci je možné u osmistovek očekávat.

Pokud se týká virtuálních volacích karet, tedy osmsetdvacetdvojek či devítek, to se tuším neřeší, protože si údajně nikdo nikdy úřadu z těch pár jejích provozovatelů oficiálně nestěžoval. Z toho plyne, že by tam byl rovnovážný stav vyřešený trhem, a tudíž není důvod (ani možnost) ex ante regulačního zásahu.
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

ViR píše:
xsouku04 píše:Bohužel cena na ruby to není, protože to není regulováno stejně jako cena hovorů z mobilů na osmistovku.
Volání z mobilů na osmistovku se platí mobilním operátorům cca 3 Kč/min bez DPH. Tedy žádná cena na ruby to není. Není to regulované a je to o tom co si řeknou. Doufám, že se to brzy zreguluje.
To je popis současného stavu. Ten znám. Mne zarazila formulace "Aby se to haloo vyplatilo, museli bychom jim platit alespoň cca 1.50 Kč/min bez DPH....", protože ha-loo je zde (s odhlédnutím vztahů virtuál/síťový OP) originující operátor, tedy ten kdo ty peníze ve finále od vás dostane. A zde ČTÚ říká, že podle jejich názoru by měl být, nikoli že existuje, symetrický stav, analogický terminačním poplatkům. Pokud se týká osmistovek, tam se stavem zabývá odbor analýzy trhů, čili nějakou regulaci je možné u osmistovek očekávat.

Pokud se týká virtuálních volacích karet, tedy osmsetdvacetdvojek či devítek, to se tuším neřeší, protože si údajně nikdo nikdy úřadu z těch pár jejích provozovatelů oficiálně nestěžoval. Z toho plyne, že by tam byl rovnovážný stav vyřešený trhem, a tudíž není důvod (ani možnost) ex ante regulačního zásahu.
V tomto případě haloo neoriginuje, ale jen tranzituje a já přesně vím, kolik musí za tu originaci jako neregulovanou smluvní cenu zaplatit. Proto vím, kolik bychom museli platit, aby se jim volání na 822 vyplatilo.
Pokud by mělo stát volání na 822 tolik, co stojí na osmistovku, je to nyní naprosto neprodejné, takže má smysl to řešit, až bude regulována i originace.
Odpovědět