Cena portace pevné linky - výhled?

Diskuze o telefonování a telefonních službách, rady, návody, připomínky, ...
Odpovědět
ViR

Cena portace pevné linky - výhled?

Příspěvek od ViR »

Je nějaká naděje, která není jen zbožným přáním, že by cena portace pevné linky klesla v dohledné době z těch 1300 Kč na nějakou rozumnější úroveň? Mám sice již svou "historickou" linku přenesenou od TO2 na VoIP, ale některé mouchy stávajícího operátora (Mikrotech) mne "trošičku unavují". Momentálně např. neřešená nedovolatelnost bloků (1,85 mil.) mobilních čísel začínajících na 79, z přídělu celkem 11 operátorů, včetně např. Ufonu (AirTelecomu), Telefóniky či Odoriku.

Samozřejmě, něco se dá řešit CLIPem, příchozím číslem od jiného operátora a pod., ale v některých případech je "čisté řešení" přeci jen vhodnější...
GeBu

Re: Cena portace pevné linky - výhled?

Příspěvek od GeBu »

Já jsem se na to nedávno ptal v nějakém starém vlákně. Bylo mi odpovězeno něco ve stylu, že trochu klesne, ale ne moc. Ale není tam termín. Tady je ta odpověď: http://forum.odorik.cz/viewtopic.php?p=11115#p11115

Pozn.: Já mám taky číslo od TO2 přenesené na VoIP, žel zrovna na 802, kde je udržovací poplatek. Nechci o to číslo přijít, protože je to číslo z rozsahu vesnice - sousedé mají čísla podobná a tak se to dobře pamatuje. Celkem mám u 802 čísla 2, která udržuji. To přenesené od TO2 a ještě jedno, které mi přidělil 802. To přenesené je používáno pouze pro příchozí hovory. To druhé i pro odchozí (některé zahraniční destinace má 802 za zajímavou cenu).
Čísel jsem měl více tím jak jsem je postupně rušil došlo k tomu, že za za ně platím za každé jenom 5 Kč/měsíc resp. vlastně jenom za to přenesené, protože na tom druhém to provolám.
Jednu neziskovku bych taky rád přemigroval, protože číslo, které dostali od 802 je pěkné, ale ta cena je pro ně nepřijatelná :(.
Kabek

Příspěvek od Kabek »

Přidám vlastní zkušenosti a názor, ale nemusíte se mnou souhlasit.

Pátral jsem v paměti, a že toho již dost pamatuji, kdy jsem na sebe dával číslo nějakého telefonu, které si dotyčný sám "pamatoval". Nevzpomněl jsem si. Všichni (výjimky jistě existují) si to ukládali do paměti svých telefonů.... Když jsem na někom chtěl jeho telefonní kontakt, tak se musel rovněž kouknout do telefonu - vlastní číslo si nepamatuje (prý si nevolá). Z toho plyne jednoduchý závěr: V době "pamětí" je skladba čísla asi nepodstatná.

Něco jiného je, jak dostat do "pamětí" známých a jiných volajících nové číslo. Já jsem to řešil dvěma prolínajícími se způsoby. Známé jsem postupně obvolal a sdělil jsem jim, že od této chvíle mám nové číslo. V té době se staré a nové překrývaly - bylo možné se na obě dovolat. Následně jsem to staré poslal na hlásku: volejte nové číslo......

Tato "transformace" trvala cca 2 až 3 měsíce. Ušetřil jsem za portaci čísel pár stovek, které jsem jen z části provolal při oznamování nového čísla (zase jsem s některými kamarády poklábosil, jinak bych jim volal třeba až před vánocemi...).

Ještě jedna poznámka. V dnešní, svým způsobem rychle se vyvíjející době, moc lidí nekouká, jaké volá číslo (operátor, mobil - pevná...). Ti, co to sledují, pak díky přenosu čísel v tom mají docela chaos. Nesetkal jsem se s tím, že by se mi ozvala hláška při volání na číslo "pevné O2", že volám do sítě jiného operátora....

Tak nevím, asi stárnu a blbnu, ale to jsou moje zkušenosti a postřehy. Nikomu je nevnucuji. Jen jsem to napsal k zamyšlení.....

Přeji Vám pěkné zbytky léta!
GeBu

Příspěvek od GeBu »

Souhlasím. Já jsem ta výjimka. Čísla se snažím učit nazpaměť - baví mě to a taky je to z důvodu bezpečnosti (ztratím mobil a potřebuji zavolat) - ale uznávám, že to není normální :).
Co se týká neziskovky, tak je to jasné - mají celou řadu aktuální a bývalých klientů, telefonní čísla jsou v projektech, na úřadech apod.
Co se týká toho čísla od 802, tak to uržuji ze dvou důvodů: jeden známý, se kterým si volávám má u 802 blokované zařízení a volám přes to číslo do zahraničí.
Co se týká toho čísla přeneseného od TO2, tak to je číslo babičky, která odešla do důchodu a byla dost aktivní na různých místech - nechci ji převodem otrvovat - těch 5 Kč/měsíc unesu.
Kabek

Příspěvek od Kabek »

GeBu píše:Souhlasím. Já jsem ta výjimka. Čísla se snažím učit nazpaměť - baví mě to a taky je to z důvodu bezpečnosti (ztratím mobil a potřebuji zavolat) - ale uznávám, že to není normální :).
Co se týká neziskovky, tak je to jasné - mají celou řadu aktuální a bývalých klientů, telefonní čísla jsou v projektech, na úřadech apod.
Co se týká toho čísla od 802, tak to uržuji ze dvou důvodů: jeden známý, se kterým si volávám má u 802 blokované zařízení a volám přes to číslo do zahraničí.
Co se týká toho čísla přeneseného od TO2, tak to je číslo babičky, která odešla do důchodu a byla dost aktivní na různých místech - nechci ji převodem otrvovat - těch 5 Kč/měsíc unesu.
Já si také udržuji mozek v pohotovosti i tím, že si spoustu čísel pamatuji a to nejen telefonních, ale i SPZ-ky, PIN-y, hesla + loginy a jiné vymoženosti doby. V telefonech mám paměti prakticky prázdné..... (ZATÍM!) Ovšem u mladých jsem se s tím, bohužel, nesetkal...
Někdy si připadám jako magor.... Jména si nepamatuji celý život, ale čísla, to stále......

Tak se mějte v pohodě a číslům zdar!!!
ViR

Příspěvek od ViR »

U mne je "lpění" na konkrétním čísle pevné linky celkem prozaické - rozdal jsem s tím číslem tisíce vizitek. Protože sice je to telefon ke mně domů, ale takový "poloslužební". A jelikož jsem od r. 1992 OSVČ a působím v oboru, kde není nijak neobvyklé, že se klienti vracejí po čtyřech až i dvaceti letech (patenty, ochranné známky a jiná průmyslová práva), mají mnohdy ta telefonní čísla právě jen na vizitce, přiložené někde u "staré dokumentace", protože ne vždy vás průběžně potřebují. Obdobně mám v provozu své první mobilní číslo z r. 1996, přesto, že jako "hlavní" mám jiné, získané od nového operátora ještě v éře před přenositelností. Ale když mi na to původní někdo zavolá, je většinou takový telefonát zdroj obživy :-)
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

Věc se má tak, že bychom nyní mohli portovat levněji, ale volání z naších T-mobile simkaret by nebylo se slevou jako v síti. Možností, jak to řešit, je více.
GeBu

Příspěvek od GeBu »

Rozumím této větě správně tak, že existuje způsob, jak číslo do sítě portovat levněji, ale nebyla by to "plnohodnotná" portace tj. portace ve smyslu, že číslo by bylo u vás, ale volání na něho z vaší SIM by nestálo jako na jiná vaše pevná čísla tedy 0,59 Kč/min, ale jako do jiných sítí tj. 1,69 Kč/min.
Myslím, že pro část zákazníků by to mohlo být zajímavé. Mně osobně by toto naprosto nevadilo - číslo se používá hlavně jako příchozí číslo pro volání z několika čísel z pevné sítě TO2. Mimochodem, pro nějaký náhodný hovor z vaší SIM na toto číslo cena není smrtící a pro častější volání lze volajícímu sdělit jiné číslo, které je regulérně v síti Odorik. I ViR píše, že se svoje číslo nechce zrušit z toho důvodu, že ho kdysi rozdával na vizitkách. Předpokládám, že dneska na nich rozdává mobilní číslo.
Jaké by byly další vlastnosti tohoto čísla?: Volání na něho z vaší pevné? Administrace v rozhraní?

Pozn. Byl bych za to rád, ale životně důležité to pro mne není.
xsouku04 píše:Věc se má tak, že bychom nyní mohli portovat levněji, ale volání z naších T-mobile simkaret by nebylo se slevou jako v síti. Možností, jak to řešit, je více.
ViR

Příspěvek od ViR »

GeBu píše:Rozumím této větě správně tak, že existuje způsob, jak číslo do sítě portovat levněji, ale nebyla by to "plnohodnotná" portace tj. portace ve smyslu, že číslo by bylo u vás, ale volání na něho z vaší SIM by nestálo jako na jiná vaše pevná čísla tedy 0,59 Kč/min, ale jako do jiných sítí tj. 1,69 Kč/min.
Jednalo by se o normální standardní portaci geografického čísla, ale bylo by umístěno v jiné hostitelské síti než u GTS (OpID 234), kam Odorik běžně geo čísla umísťuje a portuje. A jelikož GTS je pro Odorik i MVNE, tak vidí tato čísla při volání z odoričích SIM umístěná "u sebe", jakoby v "subsíti" Odoriku.

Tady by šlo ale o umístění do jiné sítě, než ke GTS, čili z pohledu GTS v pozici MVNE by to bylo cizí číslo. Neviděl by ho "u sebe" v subsíti Odoriku, ale jinde. Tuším pod OpID 217. Čili hovor by nebyl směrován do odoričí pevné, ale k nějakému jinému "vnějšímu" operátorovi, v závislosti na způsobu propojení s ním.
Odpovědět