máte Android a máte malý balíček? Chybí vám data? Je tu řešení: Opera Max na Google play od světoznámých tvůrců prohlížeče Opera
Jak to funguje? Nainstalujete Opera Max. Tato aplikace odkloní veškerou síťovou komunikaci do své privátní sítě - VPN. Tato komunikace je pak komprimovaná, takže vám šetří data. Obdoba všelijakých funkcí "Turbo" na prohlížečích. Akorát, že tady se komprimují všechna data, nejen z prohlížečů. Výjimku mají jen šifrované přenosy.
Samotná aplikace je pěkně graficky navržená. Díky ní najednou uvidíte jaké aplikace vám z telefonu odesílají a přijímají data. A kolik kB. Pokud zvolíte "všechny", uvidíte, že jich jsou potenciálně desítky. A vidíte, kolik % nebo kB vám Opera Max už ušetřila. Největší úspora je u videí jako Youtube
Navíc Opera Max funguje jako non-root firewall. Tím, že má kontrolu nad datovým tokem, můžete si jako v pravém firewallu zvolit, jakým aplikacím umožníte přístup na síť. To, že Opera kontroluje veškerý datový tok, znamená, že ji musíte důvěřovat. Pokud budete spouštět internetbanking, můžete ji lehce deaktivovat (zatím white list nemá). Pozor, funguje jen u 3g - u wifi nijak neomezuje ani nekomprimuje data
jak ušetřit mobilní data pomocí VPN od Opera
Re: jak ušetřit mobilní data pomocí VPN od Opera
A VoIP data jdou skrz tuto službu nebo jdou mimo? A pokud to jde přes tuto službu, jak kvalitně to VoIP potom funguje, když to jde skrz proxy server umístěný kdoví kde?
no úplně nejlepší je aplikaci prostě stáhnout a zkusit. Nemusíte ani čekat na moji odpověď.
V Opera Max uvidíte, že byl u voip aplikace zaznamenán datový tok, nicméně nedošlo ke kompresi. Myslím, že budou komprimována data jdoucí jen přes některé porty (80). Ostatní data projdou nezměněna. Když spustíte ping v terminálu, tak vám nezobrazí nic.
Jestli jdou všechna data přes servery Opera, tak kvalita voip bude jen horší. Jinak telefonovat přes 3g považuju za masochismus a jen pro otrlé. Vy slyšíte všechno a dobře, ale vás (upload) slyší jiní špatně. Počkejme na LTE
V Opera Max uvidíte, že byl u voip aplikace zaznamenán datový tok, nicméně nedošlo ke kompresi. Myslím, že budou komprimována data jdoucí jen přes některé porty (80). Ostatní data projdou nezměněna. Když spustíte ping v terminálu, tak vám nezobrazí nic.
Jestli jdou všechna data přes servery Opera, tak kvalita voip bude jen horší. Jinak telefonovat přes 3g považuju za masochismus a jen pro otrlé. Vy slyšíte všechno a dobře, ale vás (upload) slyší jiní špatně. Počkejme na LTE
No já sem dříve několik podobných služeb včetně Opera Turbo používal a jakmile to bylo zdarma, tak to bylo přetížené až běda, objem se sice ušetřil, ale odezvy a doba načítání stránek se spíše zhoršila, proto sem spíše skeptický a aktuálně nemám potřebu daty nějak šetřit a nechci tím ztrácet čas, 1,5 GByte mi na měsíc celkem stačí.
Spíš mi šlo o to, že když to tu propaguješ, jestli to máš reálně vyzkoušeno včetně VoIP provozu a si schopen poskytnout reálnou relevantní zkušenost nebo jenom tapetuješ fórum.
Já tu mám na Vodafone HSPA+ podle speedtest.net upload 1,5 - 3 Mbit a pingy pod 100 ms, což by mělo být použitelné.
Spíš mi šlo o to, že když to tu propaguješ, jestli to máš reálně vyzkoušeno včetně VoIP provozu a si schopen poskytnout reálnou relevantní zkušenost nebo jenom tapetuješ fórum.
Já tu mám na Vodafone HSPA+ podle speedtest.net upload 1,5 - 3 Mbit a pingy pod 100 ms, což by mělo být použitelné.
Naposledy upravil(a) xtonda dne pon 10. bře 2014 14:02:40, celkem upraveno 1 x.
právě, že o tom moc lidí neví a tak je to zatím rychlé. Pak ta funkce "firewallu". Jinak Opera si je vědoma, že co je zadarmo, to může být zahlceno,tak to bude chtít převést do placené verze (zatím beta zdarma).
Mám 3GB za 225,- sám Opera Max nepotřebuju - když jsem někde, kde je jen edge nebo dokonce gprs, tak je to jako nouze dobrá služba. Jinak jsou tu lidé, co řeší 150 MB/měsíc a těm se to může hodit. Už delší dobu tu píšu, že 1GB je pro Android ideální standard
Mám 3GB za 225,- sám Opera Max nepotřebuju - když jsem někde, kde je jen edge nebo dokonce gprs, tak je to jako nouze dobrá služba. Jinak jsou tu lidé, co řeší 150 MB/měsíc a těm se to může hodit. Už delší dobu tu píšu, že 1GB je pro Android ideální standard
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Díky za info, spoustě lidem se to může hodit. A jsou situace, kde i člověk s balíčkem 1,5 G musí šetřit data, třeba kvůli mizernému signálu nebo proto, že je zrovna v roamingu.
Pro VoIP bych to spíše asi nedoporučoval, ale pro ostatní aplikace to může být dobré.
Pokud někdo platí za přenesená data třeba 1Kč/1MB protože prostě těch dat moc nespotřebuje, myslím, že to může být dobrý pomocník.
Pro VoIP bych to spíše asi nedoporučoval, ale pro ostatní aplikace to může být dobré.
Pokud někdo platí za přenesená data třeba 1Kč/1MB protože prostě těch dat moc nespotřebuje, myslím, že to může být dobrý pomocník.
taky se hodí při roamingu, kdy budete rádi za každý ušetřený MB. Nejen to, teprve v roamingu vám začne vadit, když se vám nějaká aktualizace sama připojí na síť a začne se synchronizovat, přijímat reklamní banery atd. atd. Tady ty aplikace všechny zablokujete a hotovo. To grafické zpracování s časovou osou je velice šikovné, vidíte pěkně časovou posloupnost.