Vypadávají částí slov - A510IP

Diskuze o telefonování a telefonních službách, rady, návody, připomínky, ...
mira

Vypadávají částí slov - A510IP

Příspěvek od mira »

Zdravím,

poslední dobou bojuji na jedné z linek s občasným sekáním. 23 hodin ze dne to funguje na jedničku a pak se jakoby ztrácí pakety. Úplně vypadávají části slov, která protistrana neslyší.
Nastavuji dle http://www.odorik.cz/w/siemensip jen proxy server port mám 6688.

Mám to za balanc routerem TP-Link R470T+, který je připojený na 1) ADSL od TM a 2) Wifi lokálního poskytovatele. Vypadává to nejčastěji po 17. hodině, tak jsem si říkal jestli se nepřepne připojení, ale třeba dnes to udělalo a podle logu to vypadá, že se celý den připojení neměnilo a běželo to pořád přes ADSL... nemůže být chyba třeba na straně Odorika - přetížení v dané hodiny nebo tak něco? Je mi divné, že to šlapalo skoro rok bez problémů a posledních pár týdnů to nejde...

(pro Odorika se jedná o linku 682786).

Díky moc za každou radu.
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Vypadávají částí slov - A510IP

Příspěvek od xsouku04 »

Která strana špatně slyšela? Obě? Můžete uvést id konkrétního hovoru, podíváme se, jaký byl jitter a ztracené pakety.
mira

Příspěvek od mira »

Špatně slyší protistrana, tedy ten kdo je na Gigasetu slyší dobře.

např. ID: 83184670. 20minut předtím se volalo na stejné číslo a to bylo naprosto OK (83183076)

dále to byly v dříve hovory: 82675937 z 8.4.14 nebo např.82221334 z 3.4.14 -> tyto hovory měly ale ještě nastaveno SIP port na 5060 a nově je to na 5070 (to má již ten první uvedený)
alfi

Příspěvek od alfi »

zkuste to ve stejnou chvíli i přes jiného providera - skype, ekiga.. a nebo přes tu wifi. jestli je to někde přetížené, tipoval bych nejspíš právě to DSL (úplně stačí, když kabel zaruší někdo jiný datující ve stejné ulici, nově připojený v těch posledních týdnech. v horším případě se to potká i na agregaci, typicky 1:50)
a nebo, pokud u vás máte víc uživatelů a zlobí upload, zkontrolujte nastavení QoS - nedatujev tu chvíli zároveň ještě někdo další? :-)
mira

Příspěvek od mira »

Dnes jsem to zkusil pustit jen po wifi a subjektivně to bylo čistší, ale to nic moc neřekne. ADSL má agregaci 1:20 nebo možná dokonce 1:10, teď si nejsem jistý, ale každopádně na tom jede obvykle 3-7 PC + pár telefonů a router by měl zátěž rozkládat rovnoměrně mezi obě internetová připojení. Co se mi nedaří ale u toho balanc routeru najít, je vyhrazení připojení pro konkrétní IP ve vnitřní síti, tak nevím jak to zkusit na stálo... Jedině vypojit na pár dní ADSL nebo jestli jde nějak v adminu Odorika zobrazit i kompletní přehled logů, kde bych viděl IP? Vím že tam je u linky, ale ten se mi nezdá kompletní nebo se pletu?
xtonda

Příspěvek od xtonda »

Pokud máte na ADSL, kde je maximální odchozí rychlost 768 kbit/s, navěšeno až 7 PC, tak to velice snadno může být prostě nedostatečnou kapacitou odchozí linky nebo to mrví ta piksla od tp-linku, o zařízení za tisícovku si nedělám iluze.
mira

Příspěvek od mira »

Stává se to i v době, kdy je tam aktivní jen 1 PC a 1 telefon (jen operátorka) a zdroje internetu tam jsou ADSL (12/0,75Mb) a WiFi (8/4Mb) s tím, že by se nemělo stát, že je v jeden okamžik jedna linka plně vytížená.
Ten TP-Link jsem viděl používat pro balancování i na mnohem větší síti (okolo 15 PC + telefony) a zvládal to dobře. Samozřejmě to ale nevylučuji. Obávám se, že dokud mi k ID hovorům výše neprozradí něco Odorik, tak to nezjistím.
Pravdou ale je, že kdykoli jsem se podíval v době problému na log, tak byl telefon připojený přes ADSL...

Jak je to s VDSL linkami? Je to už vhodnější? Pokud se nepletu, tak mají kolem 2Mb upload...
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

Mohu potvrdit, že starší ADSL modemy jsou dělány opravdu jen pro domácnost. Tedy více počítačů a telefonů dělají potíže. ADSL modem to neuroutuje.
Co se týče ADSL a nebo VDSL obvykle je v čase mnohem stabilnější než přípojení přes Wifi.
Kvalita wifi bývá v čase hodně proměnlivá, tedy pro firemní účely moc nedoporučuji.

Dotaz. Jak daleko jste od ústředny? Nebylo by možné vymnit ADSL medem za VDSL? Za stejnou cenu pak dostanete více jak dvojnásobnou rychlost.
Též samotná změna DSL modemu by mohla pomoci. Na některých lze nastavit QoS, tak aby hlas měl přednost.

Zase platí, že s tím nemám moc zkušenost. Mám praktickou zkušenost s modeme Fritzbox u nás na pobočce v Praze a to jsem popsal zde. http://www.odorik.cz/w/fritzbox:fritzbox

Fritzbox má více typů.
http://www.avm.de/en/Produkte/FRITZBox/index.html , pokud ve vaší lokalitě nejde VDSL, klidně lze koupit nějaký starší bazarový. http://en.wikipedia.org/wiki/FRITZ!Box

Ty bez Wifi, VoIP a podobně nejsou zas tak drahé.

V každém případě 4 roky starý ADSL modem je bída a existují i jiné kvalitnější alternativy než Fritz.

Co se týče samotné agregace, tak co jsem se já setkal, tak to ještě nikdy ničemu nevadilo. Problém bývá spíše ta vzdálenost od ústředny a stabilita vedení. Ale nejsem na to odborník.
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

Co se týče VoIP, tam bych to balancování asi nedoporučil používat.
Prostě bych to všechno poslal přes ADSL/VDSL spojení. Kde bych nastavil, že volání (ip adrese VoIP teleofnů) mají přednost.
Navíc testovat kvalitu internetu je dobré každé zvlášť, protože to balancování tam jen přidá záhady pokud ne samotné výpadky. On totiž neexistuje jednoduchý způsob, jak přepínat jednotlivé připojení na internet bez výpadků.
Takže to může být samo o sobě též zdrojem potíží.
Když se jednou hovor naváže, musí to jít jen přes jednoho poskytovatele a nelze kombinovat.
Leda že byste používal něco jako VPN.
mira

Příspěvek od mira »

Je to služba Profi ADSL od TM, sledovaná linka a co mi to měřili, tak tvrdí, že je to stabilní. Modem mám 1,5 roku starý CopperJet. Vzhledem k úvazku do listopadu s tím bohužel nic nesvedu. Mohu jen zadat znovu sledování linky... Od ústředny jsem vzdušnou čarou 270m.
Zkusím TM požádat, aby QoS nastavil pro přednost hlasu, třeba to zabere. Díky za tipy
Odpovědět