voip cislo z mobilniho rozsahu?
-
voip cislo z mobilniho rozsahu?
Chci se zeptat, zda ma odorik moznost namapovat na voip cislo z mobilniho rozsahu bez simkarty? Zkratka potrebuji mobilni cislo na voipu. Spousta ruznych overeni atd funguje pouze na mobilni cisla. Diky. JT
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: voip cislo z mobilniho rozsahu?
Mobilní číslo pro příchozí hovory bez simkarty fungovat nemůže. Mobilní operátoři nám příchozí hovory nechtějí posílat, protože mají strach, že bychom se pak často bez jejich sítě mohli úplně obejít.
Pokud simkartu máte, můžete si hovor na VoIP přesměrovat za 0,59 Kč/min.
Pokud simkartu máte, můžete si hovor na VoIP přesměrovat za 0,59 Kč/min.
-
Pokud to chcete na odchozí hovory, tak by to i šlo. Ale jakmile by se vám někdo pokoušel volat zpátky hlásilo by mu to " Volané číslo neexistuje ". To by šlo použít jedině na odchozí hovory ale nesměl byste spárovat GSM celulární číslo se SIM kartou. Na příchozí hovory to není možné viz " Volané číslo neexistuje ". 

Mobilní číslo, které takto chcete „namapovat“ na voip, musí každopádně existovat.
Pak si ho můžete nastavit jako CLIP u odorika (pošle potvrzovací sms).
A s přesměrováním z mobilového čísla na odorikovské osobně problém nemám - na čísle vodafonu jsem zkoušel nastavit přesměrování v případě nedostupnosti na geografické číslo, které mám u odoriku, a úplně vpohodě...
Pak si ho můžete nastavit jako CLIP u odorika (pošle potvrzovací sms).
A s přesměrováním z mobilového čísla na odorikovské osobně problém nemám - na čísle vodafonu jsem zkoušel nastavit přesměrování v případě nedostupnosti na geografické číslo, které mám u odoriku, a úplně vpohodě...
-
Tak to je smula
Nema odorik ambice zazadat CTU o nejaky mobilni rozsah sam? 
Sms asi presmerovat nelze ani u odorika, ze?

Sms asi presmerovat nelze ani u odorika, ze?
Odorik „mobilní“ rozsah čísel má, protože provozuje virtuála. Ale zákon zakazuje použít GSM číslo přímo pro voip - tam je možnost buď pevnolinkového (geografického), anebo „internetového“ (stěhovavého) začínajícího 9, pokud telefon nepoužíváte stacionárně.Tak to je smula Nema odorik ambice zazadat CTU o nejaky mobilni rozsah sam?
Takže jediná možnost je pořídit si SIM s nejnižšími náklady, a tu mít přesměrovanou.
Přesměrování SMS teoreticky možné je, ale naši operátoři to nepodporují. A pokud ano, bylo by to taky placené a nejspíš by vám tu SMS přišlou na VoIP odžvatlal hlasový automatSms asi presmerovat nelze ani u odorika, ze?

Podle čl. 6. přílohy č. 1 k vyhlášce č. 117/2007 Sb., telefonní čísla s přístupovými kódy k síti (DNe) 601 až 608, 72, 73, 77 a 7900 až 7999 nesmí být využívána k poskytování veřejně dostupné telefonní služby v pevném místě.
Nicméně přechodné ustanovení zavedené vyhláškou č. 267/2009 Sb. Čl. II říká, že "Telefonní čísla s přístupovými kódy k síti (DNe) 601 až 608, 72, 73, 77 a 7900 až 7999 využívaná k poskytování veřejně dostupné telefonní služby v pevném místě ke dni nabytí účinnosti této vyhlášky je možno používat nejdéle do ukončení smlouvy s účastníkem o poskytování veřejně dostupné telefonní služby."
Mezi roky 2007 - 2009 totiž mobilní čísla pro pevnou (a tedy i VoIP) síť využívána být mohla. Bylo to však následně výslovně zakázano, neboť MNO toho zneužívali, z důvodu mnohonásobně vyššího terminačního poplatku za příchozí hovory na mobilní čísla, dávali mobilní čísla i tam, kde mohla a měla být čísla z pevné sítě, a opakované domluvy ČTÚ nepomohly.
Současně byl vyčleněn DNe kód 61 pro sítě "určené pro přístup ke konvergovaným službám" (tedy pro účastníky, kteří se nacházejí současně v pevné i mobilní síti) který byl ovšem po nějaké době demonstrativního nevyužívání ze strany MNO (byli jediní, u nichž to připadalo v úvahu) z důvodů mně ne zcela jasných přesunut do rezervy (tipl bych na lobování ze strany MNO). Čili nyní se nepřiděluje, resp. nelze jej ze strany ČTÚ přidělit.
Nicméně přechodné ustanovení zavedené vyhláškou č. 267/2009 Sb. Čl. II říká, že "Telefonní čísla s přístupovými kódy k síti (DNe) 601 až 608, 72, 73, 77 a 7900 až 7999 využívaná k poskytování veřejně dostupné telefonní služby v pevném místě ke dni nabytí účinnosti této vyhlášky je možno používat nejdéle do ukončení smlouvy s účastníkem o poskytování veřejně dostupné telefonní služby."
Mezi roky 2007 - 2009 totiž mobilní čísla pro pevnou (a tedy i VoIP) síť využívána být mohla. Bylo to však následně výslovně zakázano, neboť MNO toho zneužívali, z důvodu mnohonásobně vyššího terminačního poplatku za příchozí hovory na mobilní čísla, dávali mobilní čísla i tam, kde mohla a měla být čísla z pevné sítě, a opakované domluvy ČTÚ nepomohly.
Současně byl vyčleněn DNe kód 61 pro sítě "určené pro přístup ke konvergovaným službám" (tedy pro účastníky, kteří se nacházejí současně v pevné i mobilní síti) který byl ovšem po nějaké době demonstrativního nevyužívání ze strany MNO (byli jediní, u nichž to připadalo v úvahu) z důvodů mně ne zcela jasných přesunut do rezervy (tipl bych na lobování ze strany MNO). Čili nyní se nepřiděluje, resp. nelze jej ze strany ČTÚ přidělit.
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Děkuji moc za vysvětlení, já měl za to, že to možné je. Z doslechu vím/slyšel jsem o více větších firmách, které používají mobilní čísla třeba pro svoji infolinku - zcela jistě na pevném místě. I když momentálně žádný příklad nemám. Možná to bylo jen to přechodné období, kdy to šlo. Stejně je to ale jen formalita, protože si stačí přeci pořídit tarif s neomezeným voláním a pak si lze zdarma přesměrovat mobilní číslo na pevné číslo. Tedy vlastně jediné, co je asi potřeba, je, aby ke každému mobilnímu číslo existovala SIM - nemusí být ale používána. Zatím ale nejde přesměrovat nebo doručit jiným způsobem SMS zprávy.
Našel jsem si to zde. http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2007-117#prilohyViR píše:Podle čl. 6. přílohy č. 1 k vyhlášce č. 117/2007 Sb., telefonní čísla s přístupovými kódy k síti (DNe) 601 až 608, 72, 73, 77 a 7900 až 7999 nesmí být využívána k poskytování veřejně dostupné telefonní služby v pevném místě.
Tohle jsem vůbec netušil.ViR píše: Nicméně přechodné ustanovení zavedené vyhláškou č. 267/2009 Sb. Čl. II říká, že "Telefonní čísla s přístupovými kódy k síti (DNe) 601 až 608, 72, 73, 77 a 7900 až 7999 využívaná k poskytování veřejně dostupné telefonní služby v pevném místě ke dni nabytí účinnosti této vyhlášky je možno používat nejdéle do ukončení smlouvy s účastníkem o poskytování veřejně dostupné telefonní služby."
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Měl jsem za to, že je to možné, protože při vyplňování formuláře M141 - formulář za první pololetí roku 2014 - pro mobilní a virtuální operátory jsem narazil na tohle. Asi je to jen přežitek z doby, kdy to možné bylo...
- Přílohy
-
- služby_mbilních_sítí_poskytované_v_pevném_místě.png (22.19 KiB) Zobrazeno 5311 x
Tak, přeci jen za AODT chodím na ČTÚ už pár let a některé věci se tam probíraly jako "vedlejší téma" na workshopech. Jinak ten DNe kód 61 má zajímavou historii, neb napřed ČTÚ MNO "napomínal", pak avizoval, že na Ministerstvu průmyslu a obchodu požádá o kód pro konvergované služby a používání mobilních DNe v pevných sítích se zakáže a posléze se tak stalo. Jenže během té doby, kdy se to chystalo, rozdali MNO uživatelům konvergovaných sítí (typicky banky, pojišťovny a jiné velké korporace) tisícovkové a větší bloky mobilních čísel, a současně se jim povedlo dostat do novely vyhlášky ono přechodné ustanovení (se zdůvodněním, že přečíslování by bylo pro významé plátce DPH, což tyto korporace jsou, velmi nákladné), čímž se stávající stav zakonzervoval. No a DNe 61 se pak v jedné novele té 117ky objevil napřed normálně k přidělení, v další s poznámkou že se "zatím nepřiděluje" a v poslední či v předposlední se vrátil do rezervyxsouku04 píše:Tohle jsem vůbec netušil.

Čili domnívám se, že došlo k tiché dohodě, že MNO tam, kde je to u nových případů potřebné (vesměs jde o pobočkové linky na ústřednách s provolbou, zapojených do pevné i mobilní sítě) se jako alternativa k mobilním číslům přiřadí i čísla pevné sítě, což byl ostatně původní požadavek ČTÚ. A jestli je účastník zveřejní nebo ne, to už záleží na něm, že

Jinak taková drobnost - vyhláška zakazuje použití mobilních čísel pro poskytování VTS v pevném místě, ale nikoli u nomadického terminálu, neb na ten jaksi tvůrci novely "zabudli".
Takže teoreticky by bylo možné, nandat nomadickým terminálům místo prefixů 910 prefixy mobilní