Neomezené volání v tuzemsku

Potíže a možnosti při volání ze sim karet Odorik.cz
xtonda

Re: Neomezené volání v tuzemsku

Příspěvek od xtonda »

Teď sem ten ifon.cz zkusil a když zadám i data, tak to počítá blbě, navíc lze data zadávat jen v blocích, tj. 0 nebo 50 MB. Zato dTest se zdá zlepšil, stále mi přijde jako nejméně špatný srovnávač.
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

xtonda píše:Teď sem ten ifon.cz zkusil a když zadám i data, tak to počítá blbě, navíc lze data zadávat jen v blocích, tj. 0 nebo 50 MB. Zato dTest se zdá zlepšil, stále mi přijde jako nejméně špatný srovnávač.
Můžete trochu více popsat, jak docílit toho, aby ifon.cz špatně počítal? Nejlépe přímo odkazem nebo obrázkem. Na data ale žádné kalkulačky potřeba nejsou. V datových balíčcích finty nebývají a lze je mezi sebou snadněji porovnat i bez kalkulačky.
Snad jen pokud má někdo účtování po MB, může finta spočívat v zaokrouhlování na celé MB nebo třeba 100 KB.

Stěžejní je kalkulačka na volání, kde je obrovské množství fint jak udělat aby nabídka vypadala výhodněji než je ve skutečnosti. Také jde o to, že balíčky volných minut jsou nevýhodné samy o sobě, protože neprovoláte vždy vše ideálním způsobem... Prostě s balíčky volných minut, tarifikací, započítáváním volných minut i na hovory v síti a podobně se dá hodně kouzlit.

Díval jsem se na dtest https://www.dtest.cz/tarify .
Tam si zvolíte, kolik minut provoláte, a ukáže Vám to útratu u různých operátorů.
Podstatná neošetřená nepřesnost ale vzniká tím, že vy předem nevíte, kolik přesně minut provoláte, protože to se mění měsíc co měsíc. Spíše by vás mělo zajímat celé rozmezí třeba od 20 do 120 minut a proto jsou geniální právě ty grafy ifonu. I když prý dtest leccos od ifonu často ne úplně férovým způsobem zkopíroval, jeho kvalit nedosahuje. Provolané minuty lze volit jen po velkých skocích, což opět zvýhodňuje balíčky, které jsou právě na tyto skoky nastaveny. Prostě udělat dobrou kalkulačku je hodně těžké a bez praktických zkušeností s vysokoškolskou matematikou to nejde.
Proč kalkulačka na dtest neumožňuje počty minut a procenta nastavit přesně na jednotky, ale vnucuje nějaké předem ošetřené hodnoty? Že by to pak nedovedli v reálném čase spočítat? Takhle je to spíše než kalkulačka vlastně vyhledávací tabulka, protože výsledky jaksi nepočítá, ale jen zobrazuje uložené hodnoty.

Pravda kalkulačka dtest není úplně špatná a po ifonu je asi druhá nejlepší - také použitelná.
xtonda

Příspěvek od xtonda »

Obrázek
Myslím je to evidentní, velmi mnoho toho chybí. Další trik ifonu je to jejich předvybrání pouze některých operátorů. Navíc ve Firefoxu pokud zadám min i max 50 MB, tak se ztratí předvolení operátoři, v Chrome sice ne ale i tak asi vypadnou, protože výsledek má málo položek. Každopádně i když zadám data 50 - 100 MB, tak v přehledu chybí třeba AIM/Netbox.

Já si pomocí zadání spotřeby 1 MB filtruji operátory co počítají data po 1 MB od těch co mají jen balíky, u ifonu to udělat nemohu. Balíčky porovnat mohu, ale člověk často hledá nějakou kombinaci - třeba opa co nemá minimální konzumaci, má slušné sazby za min a SMS a zároveň počítá dala po 1 MB.

Já volám přes vaše VoIP nebo callback podle dostupnosti netu, takže přes GSM nic neprovolám, chci tarif bez minimálního plnění a s dobrou cenou SMS, ty jinak posílat nejde, před dvěma lety mi nejlíp vyšel ČEZ, uvítal bych navíc data počítaná po bytech (ČEZ má jen balíky) abych pro iniciaci callbacku nemusel vyndavat phablet s datovou SIM na kterou se nelze dovolat a hned ho zase uklízet a lovit zvonící mobil. Ifon mi díky tomu jak má udělané zadávání dat tohle neumožní, nemluvě o tom, že jim to blbne jak píšu výše.

U Ifonu je taky zadání přesného počtu minut a SMS, takže v tom není rozdíl, interval je jen u dat, tam je pak otázka co to vlastně spočítá. Do porovnávače s grafy dám jen 5 operátorů a je tam jen volání, potřeboval bych 4D graf ke by bylo na třech osách volání, SMS, data a na čtvrté cena, to nejde moc dobře vizualizovat. Nicméně určitá přidaná hodnota to je pokud mě zajímá jen volání.

Do formuláře dTestu mohu přímo napsat libovolné celé číslo, to mi přijde dost jemné, to šoupátko je jen grafická vychytávka, na rozdíl od ifonu, kde nejde zadat víc než 12h a nad 4h je 20 min skok. Dříve dTest dost často měl blbě minimální plnění/dobíjení, takže na dotaz 1/1/1 to vracelo i tarify, kde podle sazeb vyšla celková cena 10 Kč, ale bylo ignorováno plnění 50 Kč měsíčně. Při dnešním použití už sem to tam ale neviděl.
vlk

Příspěvek od vlk »

mobilemanic píše:
jiri.filip píše:
xsouku04 píše: Počet minut budu těžko odhadovat. Hodně hrubým propočtem to bude kolem 500 minut za měsíc.
Vzhledek se špatným zkušenostem s VoIP (kolísavá kvalita zvuku, protistrana mě neslyší vůbec nebo jen s výpadky, občas přiznaná těchnická chyba na straně Odoriku, resp. po trase - tzn. něco, co nesouvisí s kvalitou internetového připojení "na první míli") určitě hledám nabídku jen na volání ze SIM.

Budou to pracovní hovory a tam si nemohu dovolit výpadky signálu apod..
Jen bych chtěl připomenout, že Odorik nepoužívá jako dodavatele odchozích hovorů tmobile, ale své vlastní.. Tudíž pokud bude problém mezi dodavatelem a odorikem projevující se na voipu, stejné problémy lze předpokládat i na mobilu.

Osobně tedy používám voip pracovně bez nejmenších problémů už nékolik let, rozhodně bych se toho nebál (samozřejmě jen v kanceláři, v terénu to je na nic).
Používám Odorik mnoha způsoby a na kvalitu hovoru si teda nemohu stěžovat:
- jako VoIP z domova, tam je kvalita i díky tomu, že mám kvalitní internetové připojení od UPC (tuto firmu jako celek silně nedoporučuji, zákaznický servis a chování k zákazníkům děs)
- jako virtuála (ze SIM), kde záleží na kvalitě T-Mobile - taky nevidím problémy
- jako spojovatele (ze SIM) pro call backy ze SIMek jiných operátorů (ze SIM) - tam taky nevidím žádný problém
Jediný způsob, který zatím nepoužívám je VoIp přímo přes data na SIMce, zde bych si troufl říct, že případná kvalita hovoru bude poznamenaná (ne)kvalitou mobilního připojení.

Jediný problém jsem měl při VoIp hovoru (zdarma) jinak, kde měli wifi na druhé straně jako internetové připojení.
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

xtonda píše: Myslím je to evidentní, velmi mnoho toho chybí.
Dal jste si zobrazit všechny nabídky, které mají balíček 50 MB, abyste mohl srovnávat. A vadí Vám, že tam chybí nabídky operátorů, kteří mají účtování dat po MB, nebo KB, u kterých je tedy také možné spotřebovat 50 MB dat za měsíc.

To ale není chyba, ono to srovnávat nejde. Tarif, kde vám prodají balíček 50 MB za nějakou cenu, je podstatně méně výhodný, než když ta stejná data máte s účtováním po KB. Samozřejmě ještě záleží na tom, jestli má balíček použitelný FUP a podobně. Ale stejná data v balíčku jsou vždy méně výhodná než bez balíčku, tedy zobrazovat je na jedné obrazovce není fér. Proto bych to za chybu nepovažoval.
Průměrně jsou totiž datové balíčky vyčerpány, odhaduji, tak odhadem z 50%. Tedy průměrně nedostanete za tu cenu 50 MB, ale jenom 25. Tedy vlastně 50 MB balíček je podstatně dražší varianta.

Můžu se ještě zeptat, čím jste udělal ten dlouhý obrázek? Taky by se mi to někdy hodilo. Je na to nějaký plugin do firefoxu? Pod Linuxem to umí třeba aplikace shutter, ale jde mi o to, aby to bylo se vším, co si tam předem ručně naklikám.

Update: Už jsem našel jednu možnost, jak udělat takový fullscreen obrázek bez pluginu.

Shift+F2

Kód: Vybrat vše

screenshot --fullpage
http://stackoverflow.com/questions/1315 ... th-firefox
xtonda

Příspěvek od xtonda »

Ne, zadal sem že prodatuju 50 MB, což neznamená, že chci právě 50 MB balík, prostě prodatuju (nebo chci mít k dispozici) 50 MB a chci aby tam byly zobrazeny všechny tarify a kolik zaplatím pokud zkonzumuji zadané množství jednotek abych si mohl vybrat ten nejlevnější. Např. s Kaktusem zaplatím míň než je uvedená nejlevnější nabídka i s daty počítanými po 1 MB i s 80 MB balíkem. A pokud to není programátorský bug, tak je to ještě horší, vymýšlel a navrhoval to úplný idiot.

Je to plugin do prohlížeče, pro Firefox i chromák, mám to jen v kanclu, název napíšu zítra.
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

xtonda píše:Ne, zadal sem že prodatuju 50 MB, což neznamená, že chci právě 50 MB balík, prostě prodatuju (nebo chci mít k dispozici) 50 MB a chci aby tam byly zobrazeny všechny tarify a kolik zaplatím pokud zkonzumuji zadané množství jednotek abych si mohl vybrat ten nejlevnější. Např. s Kaktusem zaplatím míň než je uvedená nejlevnější nabídka i s daty počítanými po 1 MB i s 80 MB balíkem. A pokud to není programátorský bug, tak je to ještě horší, vymýšlel a navrhoval to úplný idiot.

Je to plugin do prohlížeče, pro Firefox i chromák, mám to jen v kanclu, název napíšu zítra.
Zeptám se autora, jestli je to záměr nebo opomenutí. Má zde na fóru přezdívku Olaf. Věřím spíše, že to byl záměr, protože nevýhodnost balíčkování u minut zohledňuje (aspoň myslím), kdežto u dat nikoli, a proto je alespoň nemíchá. V každém případě představa, že si odhadnu svoji spotřebu dat a minut a pak se podívám, kdo to za kolik prodá, vnáší sama o sobě velkou chybu. Kolik provolám a prodatuji, totiž nejsem schopen přesně předem určit! Nelze totiž srovnávat balíčkované minuty a data s nebalíčkovanými. A právě to se snaží naprostá většina kalkulaček dělat. Kdybych dělal kalkulačku já sám, nabídl bych jen samotné grafy, které ukazuje ifon. Možná i ty trojrozměrné grafy, pokud by to bylo možné. Co se týče datových balíčků, stačí jejich přehled a případné přičtení k ceně za volání, což zvládne již každý i bez kalkulačky.

Odorik nyní také nabízí balíčky. Jsou to tzv. balíčky naruby. Hlasový balíček naruby si na leden objednalo 12 lidí, z toho polovině lidí se to nevyplatilo a prodělali na tom. Ale není to tím, že by balíček byl zbytečný a nedalo se na něm ušetřit. Takový bychom ani nenabízeli. Také balíček nikomu nevnucujeme. Balíčky na ruby jsou opravdu výhodné pro více volající lidi. I přesto polovině lidí, co se pro něj rozhodla, se nevyplácí a ušetřili by, kdyby si balíček nekoupili. A každý měsíc zasíláme emailem report o tom, jestli se balíček vyplácí nebo nikoli!

Kalkulačka dtestu se v čase zlepšuje. Dtest pobírá různé dotace a na to, jaké má dobré finanční zabezpečení, myslím, že odvádí docela mizernou práci. Přesto kvalitu ifonu pomalu dotahuje. Tedy až na ty grafy, kterými ifon stále vyniká. Porovnávat různé zboží či služby férovým a nestranným způsobem opravdu není jednoduché. Ale šlo by to dělat výrazně lépe s větším množství férové práce s menší množstvím marketingového humbuku a dotací ...
mobilemanic

Příspěvek od mobilemanic »

Naposledy upravil(a) mobilemanic dne čtv 04. úno 2016 13:16:46, celkem upraveno 1 x.
Pitomec

Příspěvek od Pitomec »

vlk píše:Používám Odorik mnoha způsoby a na kvalitu hovoru si teda nemohu stěžovat:
- jako VoIP z domova, tam je kvalita i díky tomu, že mám kvalitní internetové připojení od UPC (tuto firmu jako celek silně nedoporučuji, zákaznický servis a chování k zákazníkům děs)
- jako virtuála (ze SIM), kde záleží na kvalitě T-Mobile - taky nevidím problémy
- jako spojovatele (ze SIM) pro call backy ze SIMek jiných operátorů (ze SIM) - tam taky nevidím žádný problém
Jediný způsob, který zatím nepoužívám je VoIp přímo přes data na SIMce, zde bych si troufl říct, že případná kvalita hovoru bude poznamenaná (ne)kvalitou mobilního připojení.

Jediný problém jsem měl při VoIp hovoru (zdarma) jinak, kde měli wifi na druhé straně jako internetové připojení.
Copak je za problém? Já jsem u nich přes 15 let a v pohodě :)
xtonda

Příspěvek od xtonda »

Tak ten plugin je tento https://chrome.google.com/webstore/deta ... mgjaogfceg a existuje i pro Firefox http://getfireshot.com/

Když na ifon.cz zadám určitý počet minut, tak vyjede jak tarify s účtováním po minutě tak s účtováním za balík dat. Proč by se to u dat mělo brát jako velikost balíku a u hovorů a SMS ne? Stojím si za tím, že je to prostě na hlavu. A nastavit parametry přes ty slidery na dotykovém zařízení je taky žůžo. A i když nezadám data, tak to některé tarify vypouští, např. při zadání 3 h volání, 0 SMS, 0 dat ve výsledku vůbec není tarif +4U Bone. A další věc, teď sem si všiml že tam je "podrobné nastavení", kde lze zvolit vzetí v úvahu hlasových a SMS balíčků a dokupů dat, což by IMO měl být default. Ovšem pokud to zadám, tak to zavařím. No ještě na tom mají hodně práce.

mobilemanic, co má za smysl dávat odkaz do code aby se na něj nedalo kliknout? Tyhle manýry si nech na warez fóra.
Odpovědět