https://www.mobilmania.cz/clanky/cesko- ... fault.aspx
Velmi zajimavy clanek s prekvapivymi detaily (CTU) teto problematiky!
Mozna by se toto teoreticky mohlo projevit i poklesem cen v ceniku Odoriku

Přesně tak. Oni mají počty příchozích a odchozích minut celkem vyrovnaný a tak je to moc netrápí. Vidět je to u SMS, kde si mezi sebou platí nesmyslně vysokou cenu cca 1 Kč/SMS bez DPH, ale protože se to vykrátí a klidně dávají balíčky neomezených SMS a tolerují odesílání až 3000 SMS/měsíc/SIM.5uch píše:Zajímalo by mne, jaký mají ty propojovací poplatky reálný vliv na náklady u velkých mobilních operátorů (kde je tak velká skupina zákazníků, že se v tom "davu" srovnávají odchylky v jejich chování... a kde podmínky operátora nevytvářejí důvod k nějakému zvláštnímu chování uživatelů jeho služeb)
U nich bych předpokládal, že počet hovorů dovnitř i ven přibližně stejný a tedy poplatky placené za odchozí spojení do cizí sítě se vyrovnají s inkasovanými poplatky za příchozí hovory (vyruší se, nula od nuly pojde).
Předpokládám, že tahle úvaha neplatí pro Odorik, pro něj mohou být ty propojovací poplatky docela zásadní část na náklady služby (odhaduji: Odorik má menší počet dost specifických zákazníků - spíš volají ven, než aby hovory zvenku přijímali, a odchozí hovory navíc možná CLIPují svým mobilním číslem, takže volání nazpět jde na mobil).
Už to tak je... v běžných tarifech se moc neřeší počty minut a SMS, ale množství dat.xsouku04 píše:Budoucnost je taková, že je budou živit hlavně data.
Souhlas, nemusíme se "ubavit" k smrti kdekoliv a kdykoliv. Konzervativní přístup je solidní pevná lajna doma "na všechno", data v mobilu jen na nezbytnosti - ne zábavu - a na to stačí i "hloupý" telefon s mailovým klientem a Operou mini. Spotřeba řekněme pár desítek MB měsíčně. V drahých tarifech s platbou podle spotřeby za MB tedy pár desítek Kč.xsouku04 píše:
Podle mne je ale pravda, že velká část lidí nepotřebuje youtubovat nebo skypovat někde v terénu a na všechno ostatních těch dat moc potřeba není.
Nějaká strategie se najde. Operátoři to zvládnou stejně dobře, jako zvládli přechod na flat pro volání. Takže dnes si spousta lidí platí neomezené volání a SMS, i když by jim stačilo pár desítek minut a SMS prakticky neposílají. Prostě a) nemají moc na výběr, b) ten tarif jim řeší jiné potřeby (data) a volání a SMS tam mají jako nutné "zlo" navíc.xsouku04 píše:
Tedy není mi moc jasné jak budou nutit zákazníky si kupovat větší datové balíčky, když bych řekl že tak cca polovina lidí pro ně nemá moc využít.
Nevím jak vy, ale já rozhodně nevyužiji pár desítek MB měsíčně na mobilním připojení. Díky letní SIM z DATAMANIE v pohodě vyčerpám 100 GB dat za 20 dní a dalších 10 dní jsem na suchu5uch píše: Souhlas, nemusíme se "ubavit" k smrti kdekoliv a kdykoliv. Konzervativní přístup je solidní pevná lajna doma "na všechno", data v mobilu jen na nezbytnosti - ne zábavu - a na to stačí i "hloupý" telefon s mailovým klientem a Operou mini. Spotřeba řekněme pár desítek MB měsíčně. V drahých tarifech s platbou podle spotřeby za MB tedy pár desítek Kč.
Jiná kategorie jsou ti, co mobilní připojení nutně potřebují v terénu ke své práci. Ale těm si ta práce na jejich platby za data vydělá.
Je to o přístupu a rozlišování "nezbytného" a "možného".helmut.niederman píše: Nevím jak vy, ale já rozhodně nevyužiji pár desítek MB měsíčně na mobilním připojení. Díky letní SIM z DATAMANIE v pohodě vyčerpám 100 GB dat za 20 dní a dalších 10 dní jsem na suchu
To snad ani nejde, ne?helmut.niederman píše:Nevím jak vy, ale já rozhodně nevyužiji pár desítek MB měsíčně na mobilním připojení. Díky letní SIM z DATAMANIE v pohodě vyčerpám 100 GB dat za 20 dní a dalších 10 dní jsem na suchu
Chápu to tedy správně, že jakmile projde ten zákon legislativním procesem, tak propojení do mobilní i pevné sítě klesne na 0,7. eurocentu, tedy cca 22 hal. s DPH a tím i vaše ceny z VoIP na pevnou i mobil?xsouku04 píše:Zdravím.
Děkuji za velmi zajímavý odkaz. Pokud začnou klesat propojováky, učitě se to projeví na koncové ceně, co prodává Odorik.
Když před lety docházelo k tomu drastickému snížení terminace v mobilních sítích, tak vycházely naštvané články, že poplatky klesají ale operátoři nezlevňují. A na to v reakci analýzy, kde se říkalo, že zatímco provoz mezi mobilními sítěmi je vyrovnaný, tak operátoři přijdou o poplatek za volání z pevných sítí a tedy defakto snížení terminace na mobil je připravuje o peníze a tedy nelze čekat zlevnění služeb.5uch píše:Zajímalo by mne, jaký mají ty propojovací poplatky reálný vliv na náklady u velkých mobilních operátorů (kde je tak velká skupina zákazníků, že se v tom "davu" srovnávají odchylky v jejich chování... a kde podmínky operátora nevytvářejí důvod k nějakému zvláštnímu chování uživatelů jeho služeb)