Mainstreamoví novináří šířící fake news

Chcete probrat nezařaditelné téma ?
Odpovědět
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
Příspěvky: 8146
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Mainstreamoví novináří šířící fake news

Příspěvek od xsouku04 »

Dnes jsem narazil na dva různé články s falešnou pointou, které nedějí nic jiného než šíření dezinformací.

Málokdy se podaří mainstreamového novináře takto usvědčit s z vyložených lží. Proto jsem se rozhodl, že si to budu sepisovat. Osobně věřím, že zásadní nepřesnosti, které posunou jejich vyznění, může mít snad i většina článků. Je ale velmi těžké to prokázat.

KSČ zakázala nouzové přistání, katastrofu u Bratislavy přežili jen tři lidé - https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ ... anicni_aha

Tenhle článek je úplný propagandistický nesmysl zjevně na základě fám, které snad pomáhal šířit i jeden z přeživších. Závada se projevila až na Slovensku (tedy do Bratislavy je to nejblíže) a pak museli všichni zúčastnění (včetně letového dispečera) udělat celou řadu chyb, aby letadlo havarovalo. Nebezpečně klesat, místo vadného vypnout jiný motor a pak se jej těsně před pádem pokoušet znovu nahodit - místo aby doplachtili a nouzově přistáli. Co se doopravdy stalo, je popsáno např. zde https://www.idnes.cz/technet/technika/p ... chnika_pka


Řidiči dohánějí STK před dovolenou. Na kontrolu si ale počkají, někde i měsíc - https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/stk- ... omaci_mama

Článek tvrdí, že prodloužení STK o 10 měsíců neplatí v Německu a Rakousku, což se pokutuje.
Nicméně nařízení 2021/267 EU a zejména pak Článek 5, odst.5. říká, že to pokutovat nelze, tedy bude to nejspíš jen taková fáma. Možná bude ale dobré si to vytisknout v němčině, aby dali policajti pokoj. Nařízení EU je totiž nad právem jednotlivých zemí. Narozdíl od směrnice.
5. Pokud členský stát není a pravděpodobně ani nebude vystaven obtížím, kvůli nimž je v období mezi 1. září 2020 a 30. června 2021 v důsledku mimořádných okolností způsobených přetrváváním krize způsobené onemocněním COVID-19 provádění technických prohlídek nebo vydávání osvědčení o nich neuskutečnitelné, nebo pokud přijal příslušná vnitrostátní opatření k jejich zmírnění, může se tento členský stát rozhodnout, že odstavce 1 a 2 nepoužije. Členský stát uvědomí Komisi o svém rozhodnutí do 3. března 2021. Komise o tom uvědomí ostatní členské státy a zveřejní oznámení v Úředním věstníku Evropské unie.

Členský stát, který se podle prvního pododstavce tohoto odstavce rozhodl, že odstavce 1 a 2 nepoužije, nebrání přeshraničním činnostem žádného hospodářského subjektu ani jednotlivce, jenž se spoléhá na odchylky stanovené v odstavcích 1 a 2, jež se použijí v jiném členském státě.
Tedy ano, je nejspíše rozumné si dát auto do pořádku před dovolenou, ale pokud není závada zjevná nebo opravdu nebezpečná, není to nutné.
Uživatelský avatar
o-k
Příspěvky: 105
Registrován: čtv 27. pro 2012 18:16:06
Bydliště: Blanensko

Re: Mainstreamoví novináří šířící fake news

Příspěvek od o-k »

Kód: Vybrat vše

Řidiči dohánějí STK před dovolenou. Na kontrolu si ale počkají, někde i měsíc
Zrovna nedavno jsem byl na STK a jak to probihalo? Zavolal jsem na stanici kam s autem jiz leta jezdim. Mohl bych se objednat? Pani mne hned vykazala ze neobjednavaji a prej mam normalne prijet a hotovo? No tak meli rano od 7 hod tak jsem uz neco po 6 byl na stanici, uz meli otevreny, poprosil jsem zda jiz mohu prinest doklady, do 5 min mne brali na emise a kdybych se nenechal predbehnout tak za nejakou pulhodinku sem prejizdel na STK. Kontrola probihala jako kdykoli jindy a cca v 7:30 jsem odjizdel domu.

Toliko fronty a dlouhe cekaci doby jak pise dezinformacni web.
alfi
Příspěvky: 718
Registrován: čtv 03. led 2013 15:31:10

Re: Mainstreamoví novináří šířící fake news

Příspěvek od alfi »

Podobným ověřováním faktů se zabývá spousta jiných lidí, napište raději jim :-)
https://www.fakticke.info/
https://demagog.cz/diskuze
https://cesti-elfove.cz/
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
Příspěvky: 8146
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Mainstreamoví novináří šířící fake news

Příspěvek od xsouku04 »

alfi píše:Podobným ověřováním faktů se zabývá spousta jiných lidí, napište raději jim :-)
https://www.fakticke.info/
https://demagog.cz/diskuze
https://cesti-elfove.cz/
Demagogo.cz je dobrý projekt, problém je možná vybírání toho co ověřují a také to, že i jejich analýza a zdůvodnění je někdy dost zavádějící a možná by bylo možné ji označit za demagogii.

Problém těchto stránek je v tom, že se nezaměřují na fake news co šíří mainstreamoví novináři a média a přitom tyto dezinformace jsou naprosto nejškodlivější.
Že někdo napsal nějaký nesmysl na facebook je pochopitelné. Když to píše profesionální novinář je mnohem horší, ale to tihle bojovníci proti dezinformacím většinou nevidí.

Dnes jsem narazil další nesmyslný článek. A neb nepodložená spekulace o špatném Kimově zdraví. Tentokráte protože měl na hlavě náplast.

https://www.novinky.cz/zahranicni/svet/ ... t-40368095

Po kolikáté už hlavní média šíří podobné drby a spekulace? Kolikrát už měl být Kim mrtvý nebo vážně nemocný? Že se neukáže 14 dní na veřejnosti, nebo spadne že židle když se houpe, není vůbec žádný důvod spekulovat o špatném zdraví, ale je to na úrovní jedna paní povídala na facebooku.
Putin měl být prý také vážně nemocný a prý se kvůli tomu chystal na začátku tohoto roku odstoupit. Z jeho chůze to prý pozná kdejaký odborník .... Ale za pět let nebo deset let až bude na 100% jisté, že si to novináři vycucali z prstu už si na to jejich informování nikdo nevzpomene.

Podobně bych mohl být skeptický třeba o té pohádce, že Asad opakovaně útočil chemickými zbraněmi na povstalce/islamisty. Bez ohledu na to jestli je nebo není Asad zlý diktátor, prostě není hloupý a nepřijde mě vůbec pravděpodobné, že by to opakovaně dělal, navíc když válku vyhrává a má dost jiných zbraní. V jednom případě prý útočil chlórem. Což ale není zbraň ale látka na dezinfekci vody. Dnešním novinářům je bohužel možné podstrčit téměř cokoli a sežerou to i s navijákem. Proto si myslím, že poukazovat na hloupost, lenost a aroganci často spojené i s úmyslným často politicky motivovaným lhaním mainstreamových novinářů, je potřeba více než cokoli jiného. Novinář je ten co pomáhá dělat nezákonné války a též pomáhá zkorumpovaným politikům zůstat u moci. A to často třeba jen tím, že o podstatných věcech neinformuje. Že vyloženě lže, lze dokázat bohužel jen občas a o to podstatnější je na to upozornit.

Bohužel dnešní mladí, co nezažili komunizmus, nejsou vůči podobným manipulacím a "zaručeným zprávám" imunní. A tak nám bohužel hrozí, že historie se bude opakovat.
helmut.niederman
Příspěvky: 1012
Registrován: stř 10. črc 2013 21:40:28

Re: Mainstreamoví novináří šířící fake news

Příspěvek od helmut.niederman »

No jo, jsou to presstituti, není divu, že Babiš a Zeman je nesnášejí ty presstituty. Zeman jde tak daleko, že o nich černým hůmorem vtipkuje a pak se tihle presstituti diví, že Zeman je vulgární a chce zabíjet novináře. :roll:
Odpovědět