Probuzeni uspane karty v termostatu/alarmu/...

Potíže a možnosti při volání ze sim karet Odorik.cz
Odpovědět
jan.hradil
Příspěvky: 51
Registrován: stř 03. dub 2013 22:13:31

Probuzeni uspane karty v termostatu/alarmu/...

Příspěvek od jan.hradil »

O víkendu jsem si ze cvičných důvodů zkusil upsat a probudit sim kartu, která je v dálkové ovládaném termostatu s GSM (konkrétně PT32 GST). V pátek jsem sim uspal, v neděli probudil (na webu odorika). Komunikace termostatu sama nenaběhla (nepřijímal smsky), zkoušel jsem nějaké resety atd. Pak jsem simku přehodil do obyčejného telefonu a prozvonil ho, pak vrátil do termostatu a už to začalo fungovat. Pořád teda nevím, co komunikaci nakoplo.

Jak by to mělo probouzení oficiálně (na straně přístroje) probíhat? Máte někdo zkušenost? Ideálně bych chtěl sim v termostatu uspat, a na podzim zase vzdáleně probudit a zapnout, jestli to půjde.
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
Příspěvky: 8146
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Probuzeni uspane karty v termostatu/alarmu/...

Příspěvek od xsouku04 »

Bohužel žádnou konkrétní zkušenost ani informaci nemám. Jen bych chtěl upozornit na obecný problém aktivace SIM.
Jde o to, že mobilní síť si odmítnuté SIM cachuje, tedy pamatuje. Neúměrně se tak natahuje doba, kdy dříve neaktivní SIM začne fungovat.
Proto je vždy dobré SIM nejdříve aktivovat a teprve poté dát do telefonu.
Často se tento problém projeví v raomingu. Pokud si někdo aktivuje roaming až v zahraničí, všechny mobilní sítě, ke kterým se mezitím telefon zkusil neúspěšně připojit, mají uloženo, že SIMkartu mají ignorovat. Po aktivaci roamingu tak může trvat někdy i několik dní, než SIM začne fungovat. Podobně krátký výpadek domovského operátora, může znamenat nedostupnost služeb v roamingu až několik dní, protože se všude dostanete na blacklist.
Doporučuje se telefon restartovat, dávat do režimu letadlo a zpět a nebo se snažit vybrat síť ručně a to i v případě, že je v menu telefonu daná síť přeškrtnutá. Samozřejmě zkoušet můžete všechny normálně funkční sítě. (např. na Slovensku stejně funguje jen slovenský T-mobile) Vypadá to, že je to nějaký šlendrián už při návrhu těchto technologií mobilních sítí a doba, kdy to naskočí, je náhodná, je v tom prostě nějaký náhodný jev, kdy počet restartů má vliv.

Je tedy možné, že důvod, proč to nenaskočilo ihned, může být právě tento. Pokud tedy nespěcháte, doporučuji prostě zkusit počkat několik dní, případně zkusit to restartovat několikrát, pokud je ta možnost. Jestli existuje možnost, že se to nechytí bez restartu nikdy, netuším. Je třeba to vyzkoušet. Ideální je zařízení na dobu, kdy je SIM uspaná, vypnout, pak se problému zabrání úplně.

Že ale dříve deaktivované SIM naskakují zdlouhavě a náhodně, je chyba při návrhu mobilních sítí.
Odpovědět