LTE funguje, ale preferován je EDGE

Potíže a možnosti při volání ze sim karet Odorik.cz
Odpovědět
watslaw
Příspěvky: 30
Registrován: stř 08. dub 2015 9:48:48

LTE funguje, ale preferován je EDGE

Příspěvek od watslaw »

Zdravím,
posledních několik měsíců se mi stává, že když si na mobilu zapnu data, mobil se rozhodne používat EDGE. Když si v nastavení vynutím použití LTE tím, že nastavím preferovaný typ sítě "Pouze LTE", tak LTE stále a dobře funguje, ale pochopitelně nefungujou hovory a SMS (VoLTE tam nemám). Když si pak nastavím preferovaný typ sítě zpět na LTE/.../GSM, tak LTE drží, ale pokud buď vypnu a zapnu data, ale možná i pří přechodu k jiné buňce, tak zas dostanu jen EDGE. Jen v ikonce problém není, data jsou opravdu v tomto režimu nepoužitelně pomalá.

Přitom se pohybuji na stejných místech, kde mi dřív automaticky naběhlo LTE. Upgrade SW telefonu jsem dělal naposled před více než rokem (spíš dva), tím to také není.

Mám Samsung Galaxy S4 LTE-A (i-9506), LineageOs 17.1 (Android 10) a Odorik SIM.

Tušíte někdo, jestli takhle nějak T-Mobile dělá "naschvály" telefonům, které nemá ve svých seznamech podporovaných, nebo čím by to mohlo být? Je mi jasný, že t-mobile by asi odpověděl, že takové telefony (už) nepodporuje, ale zajímalo by mě, jestli někdo tušíte, čím ten jev je způsoben?

Díky
alfi
Příspěvky: 721
Registrován: čtv 03. led 2013 15:31:10

Re: LTE funguje, ale preferován je EDGE

Příspěvek od alfi »

Telefon vyhodnocuje úroveň obou signálů a vybírá si "nejlepší". Na jednom místě se mi to děje taky - vynucené LTE jakž takž funguje, ale pokud výběr nechám na telefonu, neobjeví se vůbec nikdy (LTE má sotva jednu čárku, GSM klidně 3-4, na dB jsem se nedíval). Pokud to dřív jelo a teď ne, mohlo dojít i k nějaké změně v síti, pootočení či změně výkonu některé antény apod.
Co nějaký jiný telefon na stejném místě? Moc mě nenapadá, co s tím, max. to zkusit s TMobile SIM a postěžovat si na infolince, ale kvůli jednomu uživateli to spíš řešit nebudou - muselo by vás být víc :)
Kristovec
Příspěvky: 1527
Registrován: ned 07. srp 2011 18:03:28

Re: LTE funguje, ale preferován je EDGE

Příspěvek od Kristovec »

alfi píše:Telefon vyhodnocuje úroveň obou signálů a vybírá si "nejlepší". Na jednom místě se mi to děje taky - vynucené LTE jakž takž funguje, ale pokud výběr nechám na telefonu, neobjeví se vůbec nikdy (LTE má sotva jednu čárku, GSM klidně 3-4, na dB jsem se nedíval). Pokud to dřív jelo a teď ne, mohlo dojít i k nějaké změně v síti, pootočení či změně výkonu některé antény apod.
Co nějaký jiný telefon na stejném místě? Moc mě nenapadá, co s tím, max. to zkusit s TMobile SIM a postěžovat si na infolince, ale kvůli jednomu uživateli to spíš řešit nebudou - muselo by vás být víc :)
Ano,telefony jdou hlavně po síle signálu,a až pak po síti. Tohle pustošilo kredit dříve,když ješte nebyl EU roaming,a v pohraničí se mobil přepnul na silnější zahraniční signál. A tak si vybírá i sílu místo kvality.
Odpovědět