Že by GDPR zakazovala anonymní předplacené karty, to jsem opravdu neslyšel a myslím, že je to fáma. GDPR se naopak snaží, aby se dat u zákaznicích ukládalo co nejméně, tedy předplacené anonymní karty jsou z hlediska GDPR vítané. Problém není, že GDPR existuje, ale že je to jen snůška planých často nesmyslných frází, kterou není snadné a jednoznačné převést na konkrétní činy, každý se v tom nyní plácá, včetně úřadů samotných, ale málokdo přizná, že je to zhovadilost a šikana evropských diktátorů. Nebo snad máte možnost identifikovat a příště nezvolit lidi, co jsou za GDPR a podobnými EU nesmysly? Nejednoznačností a zbytečnou rozvláčností GDPR dává prostor k šikaně od úřadů a udávání, ale přitom se toho zas tolik nezmění.EuroTEL *11 píše:Prej se šíří fáma, že k vůli GDPR se budou rušit v Česku anonymní předplacené karty, nemáte nějaké info, že by to mohla být pravda. Ono kolem GDPR je vytvořeno spoustu fám a bludů. Jedno je jisté, teď jsem musel v internetovém bankovnictví ERA odsouhlasit, že mohou nakládat s mými osobními údaji v rámci GDPR i s třetími subjekty uvnitř skupiny ČSOB tudiž by mi může nějaká ČSOB pojišťovna nabízet po telefonu ( který mám nastaven pro zasílání autorizačních SMS ) spoření na důchod nebo nějaké pojistky.
Mne jenom zaráží, jak je možné, že proti tomu nevystupuje EU, že mobilní operátoři mohou databázi svých klientů prodávat pochybným a podvodným subjektům. Mne jednou v létě volali ze švýcarské firmy WesterField a nabízeli mi pánská holítka ale co mne šokovalo, že nejdříve se ozvala ženská a ještě než se mne zeptala, zda mohu souhlasit a pokračovat v hovoru ověřovala si moje osobní údaje a ta ženská věděla na chlup kde bydlím, jak se jmenuji a pak pokračovala, že jsem se účastnil nějaké ankety ( to ani nevím, že jsem se nějaké vůbec zúčastnil ), ale bezprostředně jak to dořekla jsem ihned ze strachu ukončil hovor a pak jsem si na internetu ověřil, že oni uzavírají netaktně smlouvy po telefonu a pak měsíčně za 500,- Kč vám pošlou holítka, která jsou made in China a nemají tu požadovanou švýcarskou kvalitu. No naštěstí mi nic poštou nepřišlo, už je to dlouhá doba, ale byl jsem v šoku, jak je možné, že se tady prodávají za miliardy korun databáze osobních údajů. A nikdo to neřeší, ani UOOS.
GDPR nedomyslelo fakt, že dávat pokutu s.r.o. s majetkem a ručením ve výši 1 Kč nemá smysl. A firmám a osobám, co v EU nemají ani pobočku, ani pokutu dát nelze, protože mezinárodní právo není vymahatelné. Ti si mohou s daty dělat i nadále, co chtějí.
Je pravda, že existuje trend předplacené anonymní karty rušit. Politici a úředníci anonymní karty nemají rádi. Oni chtějí mít všechno pod kontrolou a fakt, že nemohou snadno zjistit, komu patří nějaké telefonní číslo, je znervózňuje. V praxi to ale bezpečnost nezvýší, protože pak vznikne černý trh s před-registrovanými kartami na bezdomovce či cizince, co se zde už nikdy neukáží, a podvodník si prostě vždy poradí. Předplacené anonymní karty jsou např. zakázány v Německu nebo na Slovensku nebo třeba i v Rusku. Řekl bych tak v cca každé druhé zemi nějaké podstatné nesmyslné omezení existuje, v ČR jsme na tom v tomto ohledu zatím dobře.