SIP Odorik za DS-lite IPV6 routerem

Nikdo nemůže vyhovět všem, ale můžeme mít alespoň přehled a mít tak možnost se zaměřit na to nejpodstatnější.
alfi
Příspěvky: 721
Registrován: čtv 03. led 2013 15:31:10

Re: SIP Odorik za DS-lite IPV6 routerem

Příspěvek od alfi »

xsouku04 píše: sob 23. pro 2023 19:43:27 Do SIP hlaviček cpou ip adresy jak server tak klient. Na mnoho různých míst. SIP klient tam nacpe většinou svou neveřejnou adresu...
Klientská adresa nebo SIP ALG k IPv6 moc nepatří. Když se dívám třeba sem https://docs.asterisk.org/Deployment/IPv6-Support/, konfigurace na serveru vypadá jednoduše - nejspíš jen přidat v6 adresy, kde má poslouchat? :)

Opačná strana u klienta tím ale získá spoustu možných nekompatibilit, vč. toho, že některý telefon přes IPv6 umí jen něco, viz třeba http://www.traud.de/voip/slaac.htm :( Nicméně IPv6 je budoucnost a dřív nebo později bude třeba se tím prokousat a najít+zdokumentovat fungující scénáře :) Plus snad se objeví i telefony s pořádnou podporou..
xsouku04 píše: sob 23. pro 2023 19:43:27 Co se týče SLAAC, není možné, aby zařízení u kterých to má smysl, si "čistě náhodou" vygenerovalo vždy stejnou ipv6 adresu, aby tak bylo snadněji dosažitelné?
Netuším. Každopádně SIP telefonům to nijak nevadí - stejně se domlouvají přes ústřednu, která jim předá klidně každý den jinou IP adresu - jen server musí akceptovat, že se adresa pravidelně změní,tj. jednou za čas přijde registrace z nové.
pali píše: pon 25. pro 2023 17:47:23
alfi píše: pát 22. pro 2023 22:07:00 Že by některý provider blokoval příchozí IPv6 provoz jsem zatím neslyšel.
Bohužiaľ na Slovensku som nielenže počul ale jedného aj zažil na vlastnej koži. Blokoval všetko prichádzajúce. Našťastie na požiadanie mi bol ochotný to odblokovať (staticky mi naroutoval /48 z úplne iného rozsahu). Blokuje sa to kvôli "bezpečnosti".
Na mobilních datech je to pochopitelné, na drátě to vypadá zvláštně - nicméně, vzhledem k tomu, že to 99% rezidentních uživatelů nepotřebuje, může někomu dávat smysl to povolovat jen na požádání.. :)
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
Příspěvky: 8160
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: SIP Odorik za DS-lite IPV6 routerem

Příspěvek od xsouku04 »

Asi se shodneme, že podpora ipv6 bude u Odorik.cz do budoucna nutná, ale dost možná bude třeba nějaké ladění. Jak u nás, tak mohou být zabagované některé SIP klienty s neúplnou/chybnou podporou ipv6.

Že velcí poskytovatelé internetu v ČR ipv6 nepodporují, nebo někdy špatně je škoda i když zrovna u SIP se nic vlastně nezmění, keep alive může být stejně nutné kvůli horlivému blokování "kvůli bezpečnosti".

IPv6 by mohla pomoci hlavně začínajícím firmám, inovacím (hlavně těm méně centralizovaným) a různým kutilům, což je ale dostatečný důvod, proč zavedení podporovat.
Odpovědět