Pomocí SMS vám pak přijde nějaký kód, který chtějí přečíst. A je hotovo. Ukradli vám SIM, mají nyní vaši eSIM a dost možná mohou vykrást i bankovní účet.
https://www.novinky.cz/clanek/internet- ... n-40433870
Odorik eSIM bohužel nenabízí i když to v některých případech může být užitečné. Ale pokud chcete eSIM jen proto aby jste šli z dobou, doporučuji se tomu raději vyhnout.
V článku také píší:
Bohužel, kdykoli mi volali z Vodafone se speciální nabídkou, nebo i z RB banky, chovali se podobně jako podvodník. Volali z podivného čísla a zpět se jim volat nedalo. A cca před deseti lety po mně pro ověření chtěli ve Vodafone dokonce moje celé heslo, později už jen dvě číslice z hesla a nyní chtějí dvě číslice z rodného čísla za lomítkem. Ani prostě lidi svou hloupostí naučili nebýt obezřetnými. A nyní budou všechny varovat a poučovat.Pokud mají lidé při hovoru podezření, že hovoří s podvodníkem, měli by jej okamžitě ukončit a kontaktovat svého operátora na oficiálním čísle. S jeho pomocí mohou pravost informací snadno ověřit. „Nikdy nevolejte zpět na telefonní číslo, ze kterého přišel pochybný telefonát,“ zdůraznila Brožová.
Jo a že vám telefonní bankéř pošle SMS a chce přečíst v ní obsažený kód, to jsem se také setkal. Přitom je to přesně to co by dělat neměl.
Jinak není až tak vzácné, že někomu mobil volá do zahraničí nebo posílá SMS a jej na to musím zákazníka upozorňovat a dočasně tyto služby blokovat. Ale nahrát si tam bankovní aplikaci, kde možná ani nemůžete nastavit limity, je prý bezpečné. Ano napsat aplikaci, co se tváří jako hra ale přitom volá a posílá SMS je jednodušší, ale dostat na trh telefony s hacknutým androidem, kde má útočník přístup na dálku i k bankovním aplikacím, je také proveditelné a dá se dělat i ve velkém. Ono je ale asi pořád jednodušší lidem navykládat nějaké nesmysly, aby peníze poslali sami, nebo aspoň nadiktovali potvrzovací kód.