Přehled volání - Kodek VZDY "PCMA"

Diskuze o telefonování a telefonních službách, rady, návody, připomínky, ...
Odpovědět
sip2sim
Příspěvky: 46
Registrován: ned 05. čer 2022 17:56:09

Přehled volání - Kodek VZDY "PCMA"

Příspěvek od sip2sim »

Pri jakemkolilv volani pres SIP klient (Grandstream Wave Lite Video | Odorik.exe)
a vyberu kodeku G722 se stale v prehledu volani NEzobrazuje zvoleny kodek,
ale je to stale PCMA.

Je to nejaky bug?

Pro jistotu jsem ted uskutecnil hovory z odorik.exe a vybral kodek iLBC u 2 odchozich
a jednoho prichoziho hovoru a stale se u vypisu hovoru zobrazuje PCMA .....
sip2sim
Příspěvky: 46
Registrován: ned 05. čer 2022 17:56:09

Re: Přehled volání - Kodek VZDY "PCMA"

Příspěvek od sip2sim »

Dneska uz se ve vypisu hovoru polozka "kodek" nezobrazuje vubec .....
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
Příspěvky: 8212
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Přehled volání - Kodek VZDY "PCMA"

Příspěvek od xsouku04 »

No já myslím, že je mi tu položku kodek ve výpisu odvozujeme ze signalizace, ale to nemusí být úplně jednoznačné. Pošlete mi id hovoru a já pak můžu jednoznačně říci, který kodek se použil. https://www.odorik.cz/w/hlaseni_problemu

Jinak nemá už žádný smysl používat jiný kodek než ALAW. Protože ten se používá mezi operátory. Dříve, třeba před 15 lety, se muselo šetřit daty mnohem více, když běžně mělo ADSL jen třeba 256 kB upload.

Pokud vytočíte hovor jako číslo linky se dvěma hvězdičkami na začátku, tak kodeky vůbec neomezujeme a lze použít libovolný včetně vidokodeků, který podporují obě zařízení. Tedy na zařízení můžete mít jako preferovaný kodek nějaký kvalitnější, ale v odorik.cz jen ALAW a máte tak zaještěno, že když si budou volat dvoje zařízení, které ten lepší kodek podporují, bude použit ten kvalitnější, pro hovor na mobil nebo do zahraničí ALAW.
winap
Příspěvky: 3
Registrován: pát 12. led 2024 19:14:44

Re: Přehled volání - Kodek VZDY "PCMA"

Příspěvek od winap »

Dobrý den,
Plánujete prosím někdy aktualizovat možnost kodeků v nastavení pro novější standarty typu Opus 16-32kHz? Nemyslím kodek zastaralého typu 711 ALAW z "19. století", ale ještě lepší, než 722. Mnohé telefony už mají tento kodek. Když jsme si jednou psali, udával jste kodek typu ALAW jako opus, s čímž nesouhlasím a když zadáte na youtube rozdíly v kodeku, je tam dost markantní rozdíl, mezi ALAW, .722 a Opus.
Proto se ptám, protože když to nabízí dnešní technologie, kterou využiji, proč to nepodporuje i ústředna? Myslím hovory třeba z Odorik-Odorik. Tím nemyslím obejít určité věci z ústředny. Je mi jasné, že staré technologie potřebují převod kodeku, ale telefony Yealink už mají i novější Opus 32kHz, tak proč nemít lepší zvuk.
Díky za reakci.
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
Příspěvky: 8212
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Přehled volání - Kodek VZDY "PCMA"

Příspěvek od xsouku04 »

winap píše: pát 12. led 2024 19:29:47 Dobrý den,
Plánujete prosím někdy aktualizovat možnost kodeků v nastavení pro novější standarty typu Opus 16-32kHz? Nemyslím kodek zastaralého typu 711 ALAW z "19. století", ale ještě lepší, než 722. Mnohé telefony už mají tento kodek. Když jsme si jednou psali, udával jste kodek typu ALAW jako opus, s čímž nesouhlasím a když zadáte na youtube rozdíly v kodeku, je tam dost markantní rozdíl, mezi ALAW, .722 a Opus.
Proto se ptám, protože když to nabízí dnešní technologie, kterou využiji, proč to nepodporuje i ústředna? Myslím hovory třeba z Odorik-Odorik. Tím nemyslím obejít určité věci z ústředny. Je mi jasné, že staré technologie potřebují převod kodeku, ale telefony Yealink už mají i novější Opus 32kHz, tak proč nemít lepší zvuk.
Díky za reakci.
Problém ale je, že kvalita hovoru by zlepšila, jen pokud by se volala dvě zařízení s podporou lepšího kodeku. U hovorů, kde se volá mimo síť odorik, nebo kde jedno ze zařízení lepší kodek nemá, by se nic nezlepšilo, možná dokonce naopak kvůli transkódování u nás na ústředně.
Samozřejmě nejlepší by bylo, dovolit lepší kodek podle toho, kam se volá a pokud jej podporuje i to druhé zařízení. To ale není snadné udělat, když jsem se tím naposledy zabýval, tak to ani nedbylo dost dobře možné, protože to prostě vývojáři Asterisku nepovažovali za důležité.

Pokud někomu voláte opakovaně a víte, že vaše i jeho zařízení podporuje lepší kodek, nepřijde mi nijak špatné volat hovor přes rychlý kontakt, kde si vložíte číslo linky se dvěma hvězdičkami. U obou zařízení pak nastavíte pořadí kodeků tak, aby měl ten kvalitnější přednost před ALAW.
winap
Příspěvky: 3
Registrován: pát 12. led 2024 19:14:44

Re: Přehled volání - Kodek VZDY "PCMA"

Příspěvek od winap »

Děkuju za odpověď 8-)
Trochu blbý, když se tim vývojáři nějak nezabývají. Dnešní telefony už nabízí android software, kameru, ale zvuk bude stále jak ze starých teleonů.
Když jsem zkoušel ** před číslo, neukázalo se pak jméno i druhé straně, možná nějaká chyba v software telefonu( i když jsem ** uložil do seznamu v telefonu) Hlavně nevím, jaký kodek se skutečně vybral, protože jsem si nějak nevšiml změny (první kodek Opus 16kHz, další G.722 pak ALAW). Alespoň u kodeku G.722 mi ukazuje hovor HD*, což u ALAW nikoli.
pawel
Příspěvky: 5
Registrován: stř 14. kvě 2014 13:24:53

Re: Přehled volání - Kodek VZDY "PCMA"

Příspěvek od pawel »

Dobry den,

pracuju v oboru (Unified Communications) a zajimalo by me, jak vypada SDP prichozich hovoru s PLMN s pohledu kodeku v ramci ČR, kdyz to prijde k Odoriku? Nejsou v SIP INVITE'u nabidnute Wide-Band kodeky?
Kdyz volam s ceskeho mobilu na DE pevnou (VoIP) tak v nabidce mi prijde na SBC'ko
a=rtpmap:96 AMR-WB/16000
a=fmtp:96 mode-set=0,1,2;mode-change-period=2;mode-change-neighbor=1;mode-change-capability=2;max-red=0
a=rtpmap:97 AMR/8000
a=fmtp:97 mode-set=0,2,4,7;mode-change-period=2;mode-change-neighbor=1;mode-change-capability=2;max-red=0
a=rtpmap:98 AMR/8000
a=fmtp:98 mode-set=7;max-red=0
PCMA ale je preferovany: m=audio 13546 RTP/SAVP 8 96 97 98 100 99.
Bohuzel muj Svatý grál tam chybi - G.722 diky kteremu by to frcelo bez transkodovani na SBC v Wide-band kvalite.

A to uz v dnesni dobe jde - jak jsem zminil, hlavne hovory s PLMN, a taky nektere PSTN pokud cislo je na VoIPu a je tam podpora podel cesty G.722.

V DE to podporuje T-Mobile s produktem CompanyFlex, viz pdf'ko odstavec 6.1:
https://www.telekom.de/hilfe/downloads/1tr119.pdf
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
Příspěvky: 8212
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Přehled volání - Kodek VZDY "PCMA"

Příspěvek od xsouku04 »

Díval jsem se na dva hovory příchozí hovory a nabízí jen
m=audio 29896 RTP/AVP 8 0 18 96
a=rtpmap:8 PCMA/8000
a=rtpmap:0 PCMU/8000
a=rtpmap:18 G729/8000
a=fmtp:18 annexb=no
a=rtpmap:96 telephone-event/8000
a=ptime:20
a=maxptime:20
Nejběžnějším kazítkem kvality hovorů je ale android telefon, který má tolik funkcí, že na to aby kvalitně přenášel zvuk se zapomíná. Přenášení širšího frekvenčníha pásma by to asi trochu zlepšilo, ale je to zbytečný kanon na vrabce, když si neumí pohlídat ani ty základní věci, co mají na kvalitu zvuku vliv.
pawel
Příspěvky: 5
Registrován: stř 14. kvě 2014 13:24:53

Re: Přehled volání - Kodek VZDY "PCMA"

Příspěvek od pawel »

Diky za info, tak to je skoda ze mobilní operátoři to takhle osekavaji. Ale zrejme to delaji jen na ceskym trhu?
A asi se neobtezuji doporucenim ČTÚ:
https://ctu.gov.cz/sites/default/files/ ... 022-02.pdf
2. Přenos médií
2.1 Podpora základní metody kódování uživatelské informace podle
doporučení ITU-T G.711 A-law
(...)
• Je doporučena podpora kodeků s vyšším rozlišením (např. doporučení ITU-T G.722⁹) nebo standard AMR-WB).


Mobil mam v siti Vodafone CZ, volam na DE pevnou u operatora Deutsche Telekom (drive jsem zminil T-mobile, ale to je v DE totez). DTelekom do SIP vubec nezasahuje (u produktu CompanyFlex), jde to skrz ne transparantne. AMR WB/NB kodeky v SIP INVITE'u jsou, ale zase chybi G.722.

V DE to funguje tj. volani s DE mobilu na DE pevnou (a obracene) muze probehnout za pouziti G.722:
image.png
image.png (81.93 KiB) Zobrazeno 3258 x
Pokud by mobilní operátoři podporovali/nabizeli G.722 (to je zakladni podminka samozrejme), a Vase ustredna/SBC'ko taky, tak volani mezi ceskym mobilem (VoLTE) a ceskou pevnou linkou (VoIP) na zarizeni ktere umi G.722 (IP telefony treba) by mohlo byt o neco lepsi prece..
Odpovědět