SIM karta a její telefonní číslo

Chcete probrat nezařaditelné téma ?
Odpovědět
JPT
Příspěvky: 330
Registrován: sob 03. lis 2012 22:21:05

SIM karta a její telefonní číslo

Příspěvek od JPT »

Zajímalo by mě jak je to s telefonním číslem na SIM kartě ? To číslo zůstává pořád stejné, je v té SIMce zapsané a nedá se změnit ?

Přenesl jsem si totiž číslo k jinému operátorovi a v Androidu jsem v systému pro tu novou SIMku v nastavení zadal to moje přenesené číslo (protože tam po vložení té nové SIM bylo prázdné pole). Přenos už byl dokončený. Android ukazuje v informacích to moje přenesené číslo a i program SIM Card Info ukazuje to číslo ze systému, které jsem zadal (když ho změním, tak ukazuje to co jsem změnil).
Všiml jsem si ale, že když se podívám na podrobnosti přišlé SMS zprávy, tak tam se ukazuje Doručeno Komu a tam je číslo té nové SIMky před přenesením původního čísla. Myslel jsem, že přesením čísla k novému operátorovi se to přenášené číslo na SIMce fyzicky změní a zapíše vzdáleně nějakým pokynem nového operátora, ale asi to tak není.

Číslo teda zůstává pořád to původní té nové SIMky a jen je u operátorů nějaké přesměrování ? Nebo si to jen Android nějak pamatuje, když jsem tu SIMku vložil dřív (a používal chvíli s tím jejím číslem) než se to číslo přeneslo ? Dá se to nějak přepsat na to přenesené číslo ?
pe.havel
Příspěvky: 228
Registrován: pát 02. zář 2016 10:34:20

Re: SIM karta a její telefonní číslo

Příspěvek od pe.havel »

Vaše telefonní číslo, tedy číslo MSISDN, které je veřejné a na které se volá a posílají SMS, není zapsáno na SIM ani v telefonu. SIM ani telefon nemají žádné ponětí, jakým MSISDN se dá na SIM něco poslat a jakým číslem se odchozí hovory a SMS identifikují (CLIP). To vše je věcí až na straně operátora. Ten má databázi, kde eviduje vazbu mezi MSISDN a IMSI a ICCID. ICCID a IMSI už jsou uloženy na kartě (jedno z toho je číslo karty, které je s kartou pevně svázané, a druhé je číslo účastníka, které se může teoreticky měnit, ale v praxi se to asi neděje). Zároveň si operátor eviduje, na jaké buňce je daná SIM (ICCID/IMSI) zrovna registrována, tedy, kam má směrovat hovory na určité MSISDN. Zároveň ještě loguje IMEI, což je číslo SIM modulu/čtečky v telefonu - pevně svázané s telefonem.

Nějak jsem se rozepsal, ale chtěl jsem tím říci, že nastavením mobilu nelze určit, jakým tel. číslem se má SIM karta identifikovat, jak na odchozí, tak na příchozí směr. Nevím přesně, k čemu je v mobilu možnost nastavit si k SIM tel. číslo, ale odhaduji, že to bude pro interní účely, třeba pro aplikace a OS, aby věděly, na jaké číslo mají posílat ověřovací SMS pro spárování SIM s telefonem a uživatelem.

Co se týče přenosu tel. čísla (MSISDN), to se řeší na straně registru operátora, v SIM kartě k žádné změně nedochází.

Co se týče zmatku s MSISDN na SMSkách, jedná se o SMS ještě před převodem nebo po? Předpokládám, že v SMS bude v hlavičce uloženo originální číslo, na které se posílalo a pokud poté došlo k přenosu a změně tel. čísla, u starých SMS už zůstane uloženo to původní.

Prosím znalejší, kdybych v něčem nebyl přesný, opravte mě/doplňte, teorii si už nemusím vybavovat správně :-)
JPT
Příspěvky: 330
Registrován: sob 03. lis 2012 22:21:05

Re: SIM karta a její telefonní číslo

Příspěvek od JPT »

Telefon má 2 SIM, tak asi proto si tam můžu zapsat číslo v nastavení pro inedntifikaci.

SMS ale přišly, když už bylo číslo přenesené a funkční a i v mém účtu u operátora na webu je už zobrazené to přenesené číslo. Buď si teda nějak Android pamatuje, že ta SIMka měla předtim jiné číslo (protože jsem ji předtím používal bez přenesení čísla) a už to nezměnil a nebo s tím nemá Andriod nic společného a to v těch podrobnostech zprávy je jen to co pošle operátor a ten posílá špatné (staré číslo). Při volání se ale zobrazuje už přenesené číslo.

Já si ale myslím, že je to spíš problém Androidu, který si to staré číslo pamatuje, protože na WindowsMobile se mi v podrobnostech SMS zobrazoval čas odeslání dřívější než čas doručení a na Androidu je vždy čas odeslání a čas doručení uplně stejný, tak si myslím, že ty podrobnosti tam dodává Android a neni to jako u desktopového mejlového klienta, že čas doručení na server vyčte přímo z mejlu.

EDIT: Tak jsem se ještě díval na to nastavaní a zjistil jsem, že: Android/OxygenOS má v nastavení možnost zadat číslo SIMky a z toho to načítá telefonní aplikace "Telefon od Googlu" a asi i ostatní aplikace. Ale aplikace na SMS "Zprávy Google" má svoje nastavení kam se zadává telefonní číslo pro SIM a tam jsem měl to staré číslo před přenesením.

Takže je to vyřešené. Bylo to telefonem/aplikací a ne operátorem/SIMkou a aplikace "Zprávy Google" nezobrazuje podrobnosti z SMS, ale svoje. Maximálně pole OD asi načte z SMS, ale čas odeslání tam dá stejný jako datum doručení. Ale možná je to tím, že WindowsMobile asi ukazoval v čase i vteřiny a tady jsou jen minuty, tak mi to tak asi jen přijde, že tam ten datum odeslání Android přidá sám stejný jako doručení.
pali
Příspěvky: 101
Registrován: čtv 08. srp 2019 20:20:55

Re: SIM karta a její telefonní číslo

Příspěvek od pali »

V hlavičke prichádzajúcej SMS správy je iba identifikátor odosielateľa. Číslo prijímateľa tam nie je.
A zas v odchádzajúcej SMS správe je iba identifikátor prijímateľa. Tzn. formát prichádzajúcej a odchádzajúcej SMS sa jemne líši.

SIM karta ale môže obsahovať svoje vlastné číslo.

SIM karta má pamäť pre telefónny zoznam, SMSky a ďalšie veci. Všetko toto je uložené na SIM karte v časti Telecom Directory. A v tejto časti je vyhradené miesto aj pre MSISDN záznamy, tzn. pre vlastné číslo SIM karty. Je to ale de-facto iba špeciálna časť telefónneho zoznamu. Čo si tam užívateľ uloží, to tam bude (hoc aj bludy), SIM karte samotnej to na nič neslúži.

V minulosti telefóny vedeli zobraziť tento špeciálny záznam a ukazovali ho ako číslo SIM karty. A operátori pri predaji SIM karty tam správne číslo nahrali. USB modemy, ktoré komunikujú AT príkazmi, to ešte vedia čítať a zapisovať (AT+CNUM, či AT+CPBS cez ON). Či to Android podporuje a zobrazuje, to neviem. Ale veril by som, že by to mohol.

Ja som asi 16 rokov dozadu mal SIM kartu (ešte nebola USIM) od slovenského O2, na ktorej bolo takto "prednahraté" iné číslo ako som mal v skutočnosti (lebo číslo som mal prenesené a SIM karty už od výroby mali ten záznam nastavený). A telefón Nokia toto "špatné" číslo zobrazoval niekde vo vlastnostiach a nevedel som ho nijak zmeniť (vtedy som ešte nevedel, že to ide napr. cez USB modem). Súčastné USIM karty čo mám, nemajú "od operátora" nič v tej časti tel. zoznamu uložené.

Koho by zaujímali technické detaily, tak je to štandard GSM 11.11 / 3GPP TS 51.011 / 3GPP TS 31.102, položka EF_MSISDN
Odpovědět