Vodafone se chystá blokovat CLIP na přelomu roku

Podrobnější technické novinky a vůbec novinky a postřehy z VoIP.
Odpovědět
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Vodafone se chystá blokovat CLIP na přelomu roku

Příspěvek od xsouku04 »

Podle článku https://www.lupa.cz/clanky/operatori-te ... imi-cisly/

se Vodafone ČR chystá zprovoznit blokování volání ze svých čísel z internetu (hlasový firewall) na přelomu roku.

Jestli jsem to dobře pochopil, tak Vodafone nehodlá hovory úplně blokovat, ale jen skrývat čísla volajících. Je ale možné, že hovor zablokuje např. T-mobile, pokud přes něj půjde. V tom případě Odorik nahradí číslo volajícího za číslo pevné linky, které má CLIP aktivováno.

T-mobile a O2 již tyto hovory blokují cca rok, ale existuje způsob jak zažádat o výjimku a u konkrétních čísel hovory povolit.
Můžete se popdívat jak je to nyní
T-mobile a O2.

Na dotaz, jak se bude žádat u Vodafonu, Vodafone zatím neodpověděl.
bnone

Re: Vodafone se chystá blokovat CLIP na přelomu roku

Příspěvek od bnone »

Já už jsem z toho celý popletený kdo co vlastně jak a kdy blokuje.
Mám Odorik nomadické číslo, na něm nastaveno CLIP ověřené číslo svého mobilu u Vodafonu.

Když volám přes Zoiper na jiné své číslo u TM, zobrazuje se mi dnes na volaném telefonu číslo toho mého mobilu jak bych čekal.

Když tedy bude VF CLIP blokovat, tak už se to moje mobilní číslo u volání z Odoriku nebude zobrazovat nebo jak to bude fungovat?
Odorik číslo používám hlavně na levné volání do zahraničí, kde ale potřebuji, aby protistrana viděla můj mobil, na který případně může zpětně napsat/poslat sms (potvrzení rezervace apod.). Loni jsem s tím neměl na Slovensku problém.
Jak to bude nebo už je na Slovensku a v Polsku? Uvidí tam mé mobilní číslo, Odorik číslo nebo nic(skryté apod.)
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Vodafone se chystá blokovat CLIP na přelomu roku

Příspěvek od xsouku04 »

bnone píše: stř 08. led 2025 12:52:06 Já už jsem z toho celý popletený kdo co vlastně jak a kdy blokuje.
Mám Odorik nomadické číslo, na něm nastaveno CLIP ověřené číslo svého mobilu u Vodafonu.

Když volám přes Zoiper na jiné své číslo u TM, zobrazuje se mi dnes na volaném telefonu číslo toho mého mobilu jak bych čekal.

Když tedy bude VF CLIP blokovat, tak už se to moje mobilní číslo u volání z Odoriku nebude zobrazovat nebo jak to bude fungovat?
Odorik číslo používám hlavně na levné volání do zahraničí, kde ale potřebuji, aby protistrana viděla můj mobil, na který případně může zpětně napsat/poslat sms (potvrzení rezervace apod.). Loni jsem s tím neměl na Slovensku problém.
Jak to bude nebo už je na Slovensku a v Polsku? Uvidí tam mé mobilní číslo, Odorik číslo nebo nic(skryté apod.)
Vodafone sice plánoval začít blokovat na přelomu roku, vypadá ale, že to zatím nestihl. Ale zjevně na tom pracují. (podle mne je to věc jednoduchá, my bychom to dávno měli hotové v řádu měsíců i pro obrovského operátora s kapacitou hovorů klidně v desetisícch nebo statisících současných)
Až to zavedou, bude místo mobilního čísla vidět pevné. Možná skryté.
Hovory do zahraničí se ale blokovat nikdy nebudou, tam bude CLIP fungovat s Vašim mobilním číslem vždy.
Tedy pokud to někdo používá na hovory do zahraničí nebo ze zahraničí (když je v roamingu musí blokaci vypnout), zatím se ho problém blokování vůbec netýká u žádného operátora..
Odpovědět