Asterisk a SIP URI v paralením zvonění Odorik

Je libo vlastní pobočkovou ústřednu ?
Odpovědět
Šplíchal

Asterisk a SIP URI v paralením zvonění Odorik

Příspěvek od Šplíchal »

Dobrý den,
kvůli nekvalitnímu WiFi připojení jsem pro některé naše domácí telefony zprovoznil na starším už jinak využívaném Raspberry Pi ústřednu Asterisk. Vše funguje jak má a můžu přes jednu registrovanou linku u Odoriku i provádět odchozí hovory a přijímat příchozí hovory.
Až na jednu zvláštnost :-) Chtěl jsem ještě využít některá zbylá nomadická čísla 910xxxxxx na paralelní volání linek domácího Asterisku přes SIP URI, kvůli jednoduchosti.
Zadal jsem proto do paralelního zvonení jednoho 910 čísla "sip:881@109.105.x.y:port" a chová se to takto: při volaní z mobilu na toto 910xxxxxx číslo se hovor po 32 sec. přeruší s hlaškou domácího Asterisku "Retransmission timeout" což všichni považují za problém s NATem ,ALE když se přes mobilní data připojím SW klientem CSipSimple a vytočím přímo "sip:881@109.105.x.y:port" což je moje veřejná IP, já jsem teď zaregistrovaný s VOIP telefonem u Odoriku, tak hovor běží bez problému? Kde je tedy problém, když z mobilu zavolám na číslo 910xxxxxx tak bych čekal, že hovor půjde dál z Odoriku stejně jako když se zaregistruji s CSipSimple v mobilu přes mobilní data?
ID přerušeného hovoru např.: 648646307

Předem děkuji za nápady :-)
--
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Asterisk a SIP URI v paralením zvonění Odorik

Příspěvek od xsouku04 »

Odpověď. Ack pošleme na adresu z hlavičky contact, která je neveřejná adresa Asterisku.

Korektnější by bylo hlavičky nečíst (standard SIP vymýšleli z mého pohledu hloupí nebo arogantní lidé, kteří zapomněli na to, že je nedostatek veřejných ip adres) a poslat to na původní adresu. Mohu se na to zkusit zeptat kolegy, jestli bychom to uměli opravit.

Pokud by ale asterisk věděl o tom, jakou má veřejnou ip adresu, a při komunikaci s ip adresami mimo lokální síť ji používal, k problému by také nedošlo.
Myslím, že je na to nějaký parametr jako extip. Problém ale může být, že se vám veřejné adresa může změnit.
image.png
image.png (74.8 KiB) Zobrazeno 5186 x
Šplíchal

Příspěvek od Šplíchal »

Dobrý den,
děkuji za vysvětlení. Bohužel ten parametr s externí IP jsem už předtím také zkoušel, ale nepomohlo to :-(
Každopádně si s tím teď zkusím ještě pohrát, když vím,kde je problém.
Veřejnou IP mám nastálo, ta se nezmění.

--
Šplíchal
Šplíchal

Příspěvek od Šplíchal »

Vyřešeno!

Takže nakonec jsem přidal v sip.conf v parametru externip i číslo portu a raději jsem doplnil i localnet a už to funguje :-)

externip=109.105.x.x:yyyy
localnet=192.168.1.x/255.255.255.0

Díky za popostrčení :-)

--
Odpovědět