Mobilní operátoři se snaží blokovat hovory z českých mobilních čísel, aby pro podvodníky nebylo snadné falšovat číslo volajícího.
Dnes jsem se od zákazníka dozvěděl, že nyní mohou volat podvodníci z čísel, která jsou jen podobné českým a sázejí na to, že rozdílu jedné číslice si člověk nevšimne.
Např. +407xxxxxxx se liší od platného českého mobilního čísla jen chybějící číslicí 2 za 4 a je tak pravděpodobné, že si toho třeba polovina lidí ani nevšimne.
Hlavně nikomu nedávejte žádné přihlašovací údaje a nepouštějte je do svého počítače. Číslo volajícího lze prověřit tak, že zkontrolujete, že začíná +420 a zavoláte zpět.
Podvodníci, co falšují číslo volajícího, mají nový trik
Re: Podvodníci co falšují číslo volajícího mají nový trik
To mos široký výběr nemají. +40 je Rumunsko, a tam se ta chybějící 2 dá přehlédnout, anebo +423 , ale třeba +7 nebo +1 či +90 to už není moc pravděpodobné. +49 nebo jiné už taky je nápadné.
-
Re: Podvodníci co falšují číslo volajícího mají nový trik
Mne teď už dva týdny volají z O2 s českým mobilním číslem, když zvednu hovor, buď je naprosté ticho a dojde z jejich strany k ukončení hovoru, a když pak zvedu telefon a neohlásím se, jsem ticho jako pěna, tak se ozve hlas, tady u telefonu "Šmejd " z O2, slyšíme se ? Samozřejmě že to nevolají z O2, číslo jsem si vygooglil a jsou to podvodné telemarketingové hovory vydavající se za pracovníky O2. Je divné, že do začátku února nebyl problém a to mám u O2 číslo 3 roky a je dobře zapamatovatelné ale teď poslední dva týdny jakoby se urvali z řetězu, tento týden volali 4xkrát. Když to zvednete a představíte se, nebo řeknete jen "prosím ", " Haló " tak je na druhé straně ticho a terminace hovoru.
A volají z čísle +420 606, +420 725 zkrátka jako by vám volal omyl z legálního mobilního čísla.