Príjem SMSiek na VOIP čísle v textovej forme

Programy, které slouží k volání přes internet z počítače nebo chytrých mobilů.
Odpovědět
pe.havel

Re: Príjem SMSiek na VOIP čísle v textovej forme

Příspěvek od pe.havel »

xsouku04 píše: úte 07. říj 2025 18:35:21Jediný co jde napadnout je to, když si někdo naúčtuje za SMS 2,5 Kč a ta SMS pak nedojde, protože to nějaký trafikant po cestě zprzní. To opravdu odesilatel nemůže očekávat, zvláště když se o tom nikde nepíše.  Je to tedy účtování peněz za službu, která nefunguje.

Problematické na tom je, že přesvědčit odesílatele SMS, aby to reklamoval, je nad lidské síly. Ten si jen ťuká na čelo, proč jsem mu dal pevnou linku a ať mu tedy dám mobilní číslo, když si stěžuji, že SMS chodí poškozené. To je začarovaný kruh. To samé, pokud je pevná linka do firmy/organizace, tak pak se jen smějí tomu, proč jsme tak zastaralí a stále používáme pevné linky, proč už všichni pracovníci nepoužívají mobily, když je to cool a vše funguje (něco jako řízení hovorů, předávání, parkování, fronty, CLIP a mnoho dalšího jim nic neříká a nikdy nepochopí). 

pali

Příspěvek od pali »

xsouku04 píše: pon 18. srp 2025 0:42:32Takže doporučuji si poslat SMS s diakritikou, pak reklamovat, že SMS přišla bezdůvodně špatně, nebo nepřišla vůbec a žádat vrácení 3 Kč.
Pokud nebude vyhověno, nebo do třiceti dnů neodpoví, stěžovat si na ČTÚ, že nebyla uznána reklamace vyúčtování ani sjednána náprava závažného problému. V tomto případě věřím, že ČTÚ konat bude. Kdo bude první, kdo vyzkouší tento postup?
Tak som presne tento postup aplikoval zo SIM karty T-Mobile ešte minulý mesiac. Problém som nahlásil cez chat podporu v Můj T-Mobile, chceli odo mňa screenshoty poslaných správ, potom chceli aby som poslal SMSky na nejaké testovacie číslo a následne usúdili, že sa niekde stala chyba a vrátili kredit 10 Kč. Žiadal som o prešetrenie situácie a povedali, že sa mi ozvú. Tento týždeň mi niekoľko krát volal technik T-Mobile, bol veľmi milý, snažil sa veci zistiť, situáciu zjavne pochopil a povedal mi tieto informácie:
- problém je výhradne s SMSkami, ktoré obsahujú diakritiku
- je to známy problém, o ktorom T-Mobile vie už dlhú dobu
- problém je v "sieti" na strane opertátora Comverga
- operátor Comverga zahadzuje SMSky výhradne s diakritikou, ostatné fungujú
- operátor Comverga posiela T-Mobilu doručenku na každú poslanú SMSku do ich siete
- na základe doručenky potom T-Mobile účtuje poplaty sa "úspešne" doručené SMSky
- problém už T-Mobile SMS oddelenie hlásilo do Comverga, avšak ich "odbili" a nevedeli problém vyriešiť
- problém nie je na strane T-Mobile, takže to v T-Mobile nebudú ďalej riešiť
- nemajú pre mňa žiaden update alebo časový plán
- nevedia ani automaticky "odstrániť" diakritiku pred poslaním do Comvergy lebo je to problém "na sieti"
- je to potrebné riešiť na strane Comvergy

Podotýkam, na všetky tieto body prišli v T-Mobile sami, ja som im o Materne nič nehovoril. Comverga je premenovaná Materna, tí čo doručujú SMSky na nomadické a geografické čísla.

Úprimne neviem, čo presne znamená problém "siete", že to nie je u nich, ale mám taký pocit, že T-Mobile má nejak outsourcované veci okolo SMS alebo "siete" na niekoho iného a nemá to pod vlastnou kontrolou.

Úprimne bol som veľmi prekvapený, že mi niekto volal, na moje otázky začal zisťovať informácie a potvrdil mi všetky tieto body o ktorých sme viac-menej boli presvedčený.

Kto bude ďalší, čo sa ozve do T-Mobile a skúsi to rovnako nejak pretlačiť? Neviem ako sa dá argumentovať ohľadom toho účtovania, keď T-Mobile robí vyúčtovanie na základe "doručeniek", ktoré Comverga zjavne falšuje. Možno, keď sa im v rovnakej dobe ozve viac ľudí s týmito reklamáciami, tak niečo spravia.
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

Děkuji za snahu.

Když SMS zahazují a nedoručují a přesto chtějí platit, tak by jim neměli prostě platit.  A hned by se to vyřešilo. Chybí tam dostatečná snaha.

Bohužel dnes je velká část SMS s diakritikou.

Asi by to bylo efektivnější řešit přes O2, protože ti šmejdi jsou především  trafika dohozená od O2. Celý ten kšeft jim dohodilo O2, protože když to začínalo, to byla naprostá většina pevných linek v síti O2.

Nejlepší by bylo aby se to dostalo k ČTÚ.  Protože účtovat si za SMS a přitom je zahazovat není dovoleno. Je to okrádání koncového zákazníka. Když se o to začne zajímat ČTÚ, bude to velkým operátorům nepříjemné a než si o tom dopisovat riskovat mediální ostudu nebo pokutu, bude pro ně jednodušší více zatlačit. Máte nyní důkaz, že problém existuje.

T-mobile tam má závadu a není ochoten to řešit. A přitom by stačilo nezaplatit. 

Bohužel je mi smutno jak jsou tyto trafikantské firmy arogantní. Účtují si velké peníze za službu která z velké části nefunguje a odmítají to opravit. Kdyby to fungovalo spolehlivě, mělo by to vícero různých požití a to i přes zvýšenou cenu.

Buď by měli SMS na pevnou linku úplně zrušit a zakázat, nebo by měli fungovat spolehlivě. Cokoli mezi tím je podvod na zákazníka.

Kdyby to úplně zakázali, také bych se moc nezlobil. Ale takto by to nechávat neměli.

alfi

Příspěvek od alfi »

xsouku04 píše: čtv 08. led 2026 19:29:09T-mobile tam má závadu a není ochoten to řešit. A přitom by stačilo nezaplatit. 
To se dělá dost blbě - zpráva odejde, dorazí doručenka. Odesílatel nemá jak víc-lépe zkontrolovat, jestli se zpráva ukáže nebo zahodí. Totéž jsou třeba SMS do zahraničí :( Každopádně je to chyba toho, kdo vrátí doručenku, zprávu zahodí (klidně kvůli technické chybě) a nechá si ji zaplatit :)
xsouku04 píše: čtv 08. led 2026 19:29:09 Bohužel je mi smutno jak jsou tyto trafikantské firmy arogantní. Účtují si velké peníze za službu která z velké části nefunguje a odmítají to opravit. Kdyby to fungovalo spolehlivě, mělo by to vícero různých požití a to i přes zvýšenou cenu.

Buď by měli SMS na pevnou linku úplně zrušit a zakázat, nebo by měli fungovat spolehlivě. Cokoli mezi tím je podvod na zákazníka.

Kdyby to úplně zakázali, také bych se moc nezlobil. Ale takto by to nechávat neměli.

Ale jinak souhlas. Tohle asi dokáže vyřešit jen ČTÚ.. :)
Odpovědět