Rozsah 461050XXX nemá nyní žádný operátor, musely bychom pořídit celých 1000 čísel a pak platit úřadu 1000 Kč/rok. V tomto rozsahu by mělo být použito max. 29 telefonních čísel. Tedy nevyplatí se to. Ale zrovna tomu automatu by neměl být problém nastavit, aby volal jiné nové číslo. Tedy nějaký prospěch z toho když se číslo zachová zde podle mne vůbec není.
Co to posílají za blábol - Mikrotech.cz
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Co to posílají za blábol
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Co to posílají za blábol - Mikrotech.cz
Ve veřejném ceníku máme sice 30 Kč minimální plnění za číslo za měsíc, ale neúčtujeme to to téměř nikomu. Nehodláme jej účtovat ani lidem co k nám přejdou z Mikrotechu. Stejně je to s poplatkem za trunk. Myslím, že nám účtování poplatků z ceníku nikdo nařídit nemůže, když nechceme. Proč to tak je nechci úplně veřejně rozebírat. Ale souvisí to s přílišnou nesmyslnou regulací, tedy špatnou práci zákonodárce, která tlačí na zvyšování paušálních cen za číslo. Když musí být portace zdarma, musí se to promítnout někde jinde na ceně, aby bylo možné portace zdarma dotovat.vlazy píše: ↑ned 18. led 2026 18:04:56To příliš nechápu jak to je. Zákonodárce stanovuje vymyslel, že portace čísel musí být zdarma, ale proč musíte mít v ceníku 30 Kč/měsíc minimální plnění i když jej až na výjimky nikdy uplatňovat nehodláte? To mi připadá trochu nesmyslné a zbytečně matoucí mít v ceníku nějaký poplatek který uplatňovat nehodláte. Znamená to to, že kdykoliv tento poplatek můžete začít uplatňovat? Myslím, že uživatelé VoIP od Odoriku by asi rádi znali konkrétní ceník tak aby věděli jaké poplatky mohou očekávat a ne, že nikdy nebudou mít jistotu jestli jim nějaký poplatek nezačne být účtovaný. Jaké jsou ty výjimky, pokud je to možné prozradit, kdy to minimální plnění 30 Kč/měsíc je uplatňované?xsouku04 píše: ↑sob 17. led 2026 17:42:44No to je trochu problém hloupého arogantního zákonodárce, který má pocit, že musí všechno regulovat. Ten vymyslel, že portace čísel musí být zdarma. V ceníku proto musíme mít 30 Kč/měsíc minimální plnění i když jej až na výjimky nikdy uplatňovat nehodláme. A to vše abychom neprodělávali na portacích. Portace jsou totiž dobře promyšlená trafika s umělými náklady, tak aby to neměli menší subjekty snadné.Chápu, že tím vznikly asi ne příliš žádoucí náklady, ale pro některé uživatele zkrachovalého Mikrotech ke kterým patřím i já to může být dobrá zpráva, že se jim možná podaří obnovit jejích VoIP tel. číslo a budou ho tak mít možnost nadále používat ve VoIP sítí Odorik. V této souvislosti mne zajímá jestli tel. čísla které bude možné u Odoriku obnovit se budou obnovovat a za jakých konkrétních podmínek nebo co je pro to třeba udělat. Bude Odorik nějak přihlížet na postižené krachem Mikrotechu a přistupovat k ním nějak trochu jinak? Myslím, že v souvislosti s krachem Mikrotechu a pravděpodobnou možnosti převzetí takto postižených Odorikem by možná bylo dobré sdělit nějaké oficiální stanovisko jak to ve skutečnosti bude probíhat a za jakých podmínek a vše ohledně toho. Takto se tu o tom diskutuje, ale k ničemu konkrétnímu se tu nedospělo.
Loni v červenci jsem se už zajímal o přechod s VoIPem k Odoriku, ale přechod jsem neuskutečnil a na moje e-mailové dotazy ohledně toho mi bylo odpovězené toto:Měl bych k tomu ještě některé dotazy.Dobrý den,
Je možné používat jen VoIP. Přenést číslo k Odorik.cz je možné, ale pokud nemáte větší množství lidí, kteří jsou na něj zvyklí, doporučujeme si pořídit číslo nové.
Pro odchozí hovory můžete použít i mobilní číslo, ale musíte požádat svého mobilního operátora, aby vám to dovolil.
Běžně je to zakázáno kvůli ochraně před falšováním čísla volajícího. Nic se za to ale neplatí a je to jednárázová věc.
Mobilní číslo se vždy přiřadí k pevnému číslu. A o povolení mobilního operátora se žádá pro tu danou dvojici.
Minimální plnění je 30 Kč/měsíc/veřejné číslo, ale pokud si vezmete číslo z našeho roszahu, nebo zaplatíte jednorázový poplatek 590 Kč, tak ji trvale nebudeme uplatňovat.
Pak tedy žádná minimální útrata není.
Minimální částka je 50 Kč.
Paušální poplatek u českých pevných čísel nemáme.
s pozdravem Petr Soukup
………
Dobrý den.
Do Odoriku se lze registrovat oběma způsoby, není zde žádné omezení.
Vám se jedná o voip telefonování, můžete si zaregistrovat svůj mobilní telefon jako součást pinu.
Ano, číslo od jiného voip operátora k nám lze přenést, je všek třeba počítat s minimálním měsíčním plněním ve výši 50 Kč.
Tohoto se lze zbavit uhrazením našich nákladů na portaci ve výši 590 Kč.
Dobíjet lze jakoukoli částku, nemáme měsíční paušál.
Zobrazování čísla také lze, ale je třeba počítat ws vyplněním formulářů u operátorů kvůli vynětí z antispoofingové ochrany.
V případě dalších nejasností se na nás můžete obrátit.
Se srdečným pozdravem a přáním příjemného dne
Lubomír Prokeš,
zákaznická podpora OdorikV tom e-mailu od sbohempevnalinko píšou, že jejích cílem je pomoct obnovit provoz tel. čísel, ale připadá mi to, že Odorik má na to asi trochu jiný názor a záměr co s tím.
- Proč doporučujete si pořídit číslo nové a jaký to má význam hlavně nyní kdy jste asi převzali čísla od zkrachovalého Mikrotechu a bylo by je tak možné použít pro lidí kteří o to projeví zájem, tak aby mohli pokračovat u Odoriku se stejným číslem?
- Pochopil jsem správně, že pro odchozí hovory přes VoIP je možné u Odoriku použít (nastavit) zobrazování volanému mobilního tel. čísla za předpokladu, že to mobilní operátor povolí o což je ho třeba požádat?
- Jak je to s tím minimálním plněním 30 Kč/měsíc/veřejné číslo? To je třeba si vzít číslo z vašeho rozsahu, nebo zaplatit jednorázový poplatek 590 Kč, tak aby to trvale nebylo uplatňované?
- Minimální částka pro dobití kreditu je u Odoriku 50 Kč a není možné dobíjet jakoukoliv menší částkou?
- Jak je to myslené s tím zaregistrováním mobilního telefonu jako součást pinu?
- Bude Odorik uplatňovat minimální měsíční plnění ve výši 50 Kč i u klientů zkrachovalého Mikrotechu kteří přejdou k Odoriku a budou si chtít zachovat původní tel. číslo od Mikrotechu pokud to bude možné?
Omlouvám se pokud s tím obtěžují a za ten trochu delší příspěvek, citace a asi dotěrné dotazy. Budu rád když mi alespoň na něco z toho bude odpovězeno. Ohledně toho krachu Mikrotechu a možnosti převedení tím postižených lidí k Odoriku je docela dost nejasnosti.
Kromě nesmyslných nákladů za portace pro menší operátory je problém také v tom, že úřad rozdal celkem 28 miliónu pevných telefonních čísel různým operátorům. Reálně se používají odhaduji jen tak statisíce čísel. Jednoho dne to operátoři pevných linek začnou hromadně balit a rozsahy vracet, ukončovat činnost. A té části operátorů co zůstanou reálně hrozí, že budou muset platit poplatky za ty operátory co ukončili činnost, protože v jejich tisícovém nebo desetitisícového rozsahu zůstalo třeba jedno jediné číslo, které se používá. Operátor pak musí platit za celý rozsah ne jen za čísla, která se reálně používají.
Současná praxe úřadu je taková, že opuštěné rozsahy vnutí operátorům, kteří zbyli. Ale je to neférová zátěž, která trestá nejvíce ty nejlevnější, protože k nim pravděpodobně přešlo nejvíce zákazníků. Proto může být výhodné nebýt nejlevnější. Nebo se alespoň jako nejlevnější netvářit.
Od Mikrotechu nám byla vnucena jen část čísel. Některá čísla byla vnucena jiným operátorům - kteří komplikují a prodražují portace, některá čísla nebyly vnuceny nikomu a proto se nesmí používat. Celkově jsem ale čekal, že aktivních zákazníků u Mirkotechu bude mnohem méně než je. Proč skončil takto podivně a své zákazníky např. někomu neprodal, je mi pořád záhadou.
xsouku04:
Děkují za odpovědi na moje některé dotazy. Myslím si, že Mikrotech skončil s VoIPem takto podivně a ne třeba prodejem zákazníků někomu jinému proto, že pan Mencner možná předpokládal, že se mu to ještě nějak podaří dát do pořádku a zprovoznit a asi také nepředpokládal, že to dojde až tak daleko, že mu nakonec ČTÚ odebere licenci a s tím i tel. čísla a nyní za současné situace už je to asi neprodejné. Je to pouze můj názor jak to asi mohlo být a jak je to skutečně to nevím. Každopádně si myslím, že Mikrotech skončil dost nečestně a nesolidně vůči jejích zákazníkům. Mohli alespoň na jejích stránky dát nějakou informaci o tom, že jejích VoIP končí, ale místo toho jejích stránky stále nabízejí VoIP služby a to jejích VoIP stále funguje, ale bohužel už pouze v rámci jejích sítě. Možná ty stránky skončí až s koncem předplatného domény mikrotech.cz pokud nikdo nezaplatí její prodloužení.
Ten e-mail od sbohempevnalinko mi připadá být něco jaklo výkřik do tmy. Nabízejí zprovoznění tel. čísel od Mikrotech pod VoIPem od Odoriku, ale připadá mi to, že Odorik o to asi nemá příliš zájem a asi nic z toho nebude. Měl bych zájem o zprovoznění mého tel. čísla 910 08X XXX což jsem jim už psal, ale prozatím ohledně toho nepřišla žádná zpráva a vypadá to, že z toho asi bohužel nic nebude.
Děkují za odpovědi na moje některé dotazy. Myslím si, že Mikrotech skončil s VoIPem takto podivně a ne třeba prodejem zákazníků někomu jinému proto, že pan Mencner možná předpokládal, že se mu to ještě nějak podaří dát do pořádku a zprovoznit a asi také nepředpokládal, že to dojde až tak daleko, že mu nakonec ČTÚ odebere licenci a s tím i tel. čísla a nyní za současné situace už je to asi neprodejné. Je to pouze můj názor jak to asi mohlo být a jak je to skutečně to nevím. Každopádně si myslím, že Mikrotech skončil dost nečestně a nesolidně vůči jejích zákazníkům. Mohli alespoň na jejích stránky dát nějakou informaci o tom, že jejích VoIP končí, ale místo toho jejích stránky stále nabízejí VoIP služby a to jejích VoIP stále funguje, ale bohužel už pouze v rámci jejích sítě. Možná ty stránky skončí až s koncem předplatného domény mikrotech.cz pokud nikdo nezaplatí její prodloužení.
Ten e-mail od sbohempevnalinko mi připadá být něco jaklo výkřik do tmy. Nabízejí zprovoznění tel. čísel od Mikrotech pod VoIPem od Odoriku, ale připadá mi to, že Odorik o to asi nemá příliš zájem a asi nic z toho nebude. Měl bych zájem o zprovoznění mého tel. čísla 910 08X XXX což jsem jim už psal, ale prozatím ohledně toho nepřišla žádná zpráva a vypadá to, že z toho asi bohužel nic nebude.
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Já si myslím, že Mirkotech skončil hlavně kvůli vyhoření pana Mencnera. Což zjevně souvisí s odkládáním nepříjemných věcí na později. Když se problémy neřeší systematicky, ale jen se hasí akutní, a vše ostatní se pořád odkládá, tak se to začne před člověkem valit. A pak se prostě člověk vypne. Provozovat Mikrotech.cz v jednom člověku by neměl být žádný zásadní problém, ale chce to postupovat systematicky a dlouhodobě. A nebo to zavčas prodat.vlazy píše: ↑čtv 22. led 2026 16:37:17 xsouku04:
Podle mne muselo být hodně ubíjející, že nejspíše ne všechny technické problémy zvládali vyřešit. Ať už kvůli časovým problémům, nebo prostě proto, že tomu moc nerozumí a problém u menší části zákazníků zůstává nevyřešitelnou záhadou. (třeba takové SIP ALG pokud se dovede být pěkný prevít)
Pamatuji si jak jsem se kdysi snad před patnácti lety registroval na Mirkotech.cz jako běžný zákazník. A něco tam úplně dobře nefungovalo. A na podpoře mi řekli něco v tom smyslu ať si to zkusím dělat sám. No neříkal jsem, že přesně to také dělám, přešel jsem to, ale bylo to docela komické. Odorik se tehdy soustředil hlavně na cizince žijící v česku a volající do zahraničí. Ty problémy se pomalinku začínaly kupit už tehdy.
Čísla 91008XXXX jsou u nás, takže s jejich obnovením není žádný problém. Zatím ale nefungují, neb jsme je nedali pod svůj oPID (tím by přestali fungovat příchozí hovory u Mikrotechu) a dávám přednost práci na přenášení geografických čísel, neb ty používají i firmy a např. úřady či školy školky.
xsouku04:
Jak to skutečně bylo s koncem Mikrotechu to se asi už nedovíme a pan Mencner nám to asi těžko prozradí. Kdysi před několika léty jsem telefonoval na jejích podporu kvůli nějakému problému a po dost dlouhém čekání kdy se mi někdo ozval (ještě, že to byl hovor zdarma v rámci jejích VoIP sítě) jsem měl dojem, že se mnou mluví asi nějaký opilý člověk a vyhrožoval mi, že mi může naúčtovat nějakou pokutu nebo něco takového podle nějakých jejích podmínek.
Je pro mne dobrá zpráva, že čísla 91008XXXX jsou u vás a že s jejích obnovením asi nebude problém. Předpokládám proto, že i to moje tel. číslo které jsem používal u Mikrotechu půjde obnovit a budu ho moct tak dále používat u Odoriku. Zkoušel jsem telefonovat na to moje tel. číslo 91008XXXX a je to nefunkční. Pokud ČTÚ Mikrotechu odebral tel. čísla a rozdělil je jiným operátorům tak by snad nemusel být braný ohled na to jestli Mikrotechu jejích zprovozněním u jiných operátorů přestane něco fungovat když jim ty čísla už asi nepatří. Nevyznám se ale v tom a nedokážu posoudit co je nebo není možné. VoIP síť Mikrotechu podle toho jak jsem to zkoušel ale stále funguje, ale bez možnosti telefonovat do ní a mimo ní. Jsem zvědavy jestli na konci ledna si Mikrotech ještě asi už neprávem strhne z mého kreditu který mi tam zůstal těch 1,21 Kč za pronájem tel. čísla které jim už nepatří.
Zajímalo by mne jestli ty tel. čísla převzaté od Mikrotechu budete zprovozňovat nějak automaticky tzn., že je budou moct používat původní uživatele bez nutnosti registrace a požádání o to konkrétní tel. číslo nebo jak to s tím bude. Myslím, že některé tyto nejasnosti nadělala sbohempevnalinko tím e-mailem rozeslaným klientům zkrachovalého Mikrotechu a nyní ohledně toho mlčí. Zajímalo by mne kde nebo jak získali e-mailové adresy klientů Mikrotechu.
Psal jsem některé dotazy i v SZ a budu rád když mi na ně bude odpovězené.
Jak to skutečně bylo s koncem Mikrotechu to se asi už nedovíme a pan Mencner nám to asi těžko prozradí. Kdysi před několika léty jsem telefonoval na jejích podporu kvůli nějakému problému a po dost dlouhém čekání kdy se mi někdo ozval (ještě, že to byl hovor zdarma v rámci jejích VoIP sítě) jsem měl dojem, že se mnou mluví asi nějaký opilý člověk a vyhrožoval mi, že mi může naúčtovat nějakou pokutu nebo něco takového podle nějakých jejích podmínek.
Je pro mne dobrá zpráva, že čísla 91008XXXX jsou u vás a že s jejích obnovením asi nebude problém. Předpokládám proto, že i to moje tel. číslo které jsem používal u Mikrotechu půjde obnovit a budu ho moct tak dále používat u Odoriku. Zkoušel jsem telefonovat na to moje tel. číslo 91008XXXX a je to nefunkční. Pokud ČTÚ Mikrotechu odebral tel. čísla a rozdělil je jiným operátorům tak by snad nemusel být braný ohled na to jestli Mikrotechu jejích zprovozněním u jiných operátorů přestane něco fungovat když jim ty čísla už asi nepatří. Nevyznám se ale v tom a nedokážu posoudit co je nebo není možné. VoIP síť Mikrotechu podle toho jak jsem to zkoušel ale stále funguje, ale bez možnosti telefonovat do ní a mimo ní. Jsem zvědavy jestli na konci ledna si Mikrotech ještě asi už neprávem strhne z mého kreditu který mi tam zůstal těch 1,21 Kč za pronájem tel. čísla které jim už nepatří.
Zajímalo by mne jestli ty tel. čísla převzaté od Mikrotechu budete zprovozňovat nějak automaticky tzn., že je budou moct používat původní uživatele bez nutnosti registrace a požádání o to konkrétní tel. číslo nebo jak to s tím bude. Myslím, že některé tyto nejasnosti nadělala sbohempevnalinko tím e-mailem rozeslaným klientům zkrachovalého Mikrotechu a nyní ohledně toho mlčí. Zajímalo by mne kde nebo jak získali e-mailové adresy klientů Mikrotechu.
Psal jsem některé dotazy i v SZ a budu rád když mi na ně bude odpovězené.