Kvalitnější kodek než alaw do PSTN

Chcete probrat nezařaditelné téma ?
Odpovědět
samuelpaluba

Kvalitnější kodek než alaw do PSTN

Příspěvek od samuelpaluba »

Zdravím, v práci mám zajímavý požadavek, jen jsem se chtěl zeptat zda má Odorik v plánu někdy provozovat spojení alespoň k nějakým českým operátorům v kvalitě HD voice (alespoň  s kodekem g722) nebo zda tu někdo neví jaký VoIP poskytovatel to podporuje nebo je schopný zařídit. Děkuji moc

Tags:
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Kvalitnější kodek než alaw do PSTN

Příspěvek od xsouku04 »

Ptali jsme se na to T-mobile a bylo nám řečeno, že nyní na to nemá čas. Zjevně to nejde udělat plošně u všech hovorů, ale lepší kodek se musí vyjednávat u jednotlivých hovorů, kde je to možné.

Tady jsou o tom detaily. viewtopic.php?p=46619#p46619

Ptal jsem se umělé inteligence jestli Asterisk podporuje preconditions. A prý nikoli. A nejspíše to nepodporuje ani naprostá většina koncových zařízení, takže by se muselo dát do cesty ještě nějaké další zařízení.

https://chatgpt.com/share/6971c6d2-f2e4 ... 13cca7f2f9

Umělá inteligence také tvrdí: "Tying G.722 to preconditions is technically wrong."  No ale nevím, může si vymýšlet. Podle mne ale se VoLTE a lepšími kodeky mobilní operátoři stále bojují a tedy mohou se nějaké věci ještě měnit.  Pro VoLTE nejsou podporovány zdaleka všechny mobilní telefony, což je zjevně jeden z hlavních důvodů, proč vypínání 2g sítě odkládá. A moje máma občas vůbec neslyšela, dokud si na mobilu nevnutila 2g síť a tím vypnula VoLTE.  (má operátora O2 s neomezeným voláním, ale občas nebylo slyšet)  Zkusím se zeptat ještě jiného dodavatele našich hovorů.

Osobně vidím také problém v tom, že spousta mobilních telefonů snižuje kvalitu hovorů naprosto nesmyslně pomocí školáckých chyb, které dělají výrobci telefonů, bez ohledu na kodek. Např. nenormalizují hlasitost hovoru před posláním do mobilní sítě. Lepší kodek v těchto případech může pomoci, ale je to takový rovnák na ohýbák.

samuelpaluba

Příspěvek od samuelpaluba »

Díky moc,
Mohu se zeptat ještě na jednu otázku?Zajímalo by mě, jaký "stack" Odorik vlastně používá a jak je napojený na ostatní operátory.

xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

samuelpaluba píše: sob 24. led 2026 3:11:36 Díky moc,
Mohu se zeptat ještě na jednu otázku?Zajímalo by mě, jaký "stack" Odorik vlastně používá a jak je napojený na ostatní operátory.

Na sip.odorik.cz a sip2.odorik.cz a také pro velkoobchodní sip proxy Kamailio, jako SIP server používáme historicky Asterisky kvůli funkcím navíc.

Kamailio řeší jen signalizaci a má výhodu v tom, že zvládne hodně velkou zátěž. Používají to i mobilní operátoři, když potřebují něco co proprietární řešení v podobě černého boxu nezvládne.  Ale předpokládám, že si na konfiguraci najímají externí firmy, protože sami předpokládám nezvládají.
SIP komunikace lze dobře ladit, např. se přizpůsobit problémovým telefonům, nebo blokovat někoho kdo se snaží uhádnout SIP heslo. Nevýhoda Kamailia je v tom, že je to dost obtížně udržovatelné, konfigurace je jsou špatně pochopitelná a udržovatelná. A když to není vyladěné může to i padat. (kdyby někdo potřeboval, můžeme mu nakonfigurovat, např. jsme dělali sip outbound proxy/push proxy pro acr phone, za odměnu mají zákazníci Odorik.cz placenou verzi acr phone zdarma)

Asterisk umí všechno možné. Ale není moc dobře škálovatelný, umí padat a je to hodně flikované. Ale nejvíce používané. My jej používáme z historických důvodů, dnes bych se to snažil stavět na něčem jiném. Kdybychom neměli všechny ty možné služby navíc, šlo by to celé dělat i bez asterisků, jen s další SIP a RTP proxy. Umíme to pro velkoobchod. Asterisk dělá např. transcoding mezi kodeky.  Praví VoIP profesionálové nemají Asterisky rádi, protože dovedou prznit RTP streamy (např. skrýt problém) a zvyšovat latenci. Fušeři naopak jsou schopni dát několik Asterisků úplně zbytečně za sebe a ještě to zabalit do různých VPN a používat nevhodnou virtualizaci, takže pak mohou narážet na problémy s jitterem a neúměrné zpoždění u hovorů, který pak dělají že nevidí. :) Ale to jsou spíše extrémní případy normálně to koncoví uživatel většinou moc nepozná. Další věc je ta, že mnohé firmy co dělají VoIP nejsou moc schopni a ochotni řešit různé nepříjemné, ale méně závažné problémy. Nemají k tomu dobré postupy  jdou na to spíše metodami pokus omyl. A když mají pak zbytečně třeba ty tři Asterisky za sebou, řeší se  problémy o  dost hůře. Pro menší VoIP poskytovatele je to OK, ale pokud se někdo snaží dělat velkoobchod, fakt by neměl dávat tři asterisky za sebe a ještě se  pak chlubit jaké vymakané řešení má.

Zajímavé je, jak se velké firmy třeba před patnácti nebo dvaceti posmívali VoIP, že je to jen okrajová věc. Moderní bylo se propojovat přes SS7. Mě už tehdy bylo jasné, že je zastaralá technologie a ztráta času. Dnes už i velké telekomunikační firmy používají interně téměř výhradně VoIP. A to i mezi sebou. Nebo na to postupně přechází. I mobilní volání je dnes trochu upravený SIP. VoLTE je jen nepatrně upravený SIP.

Zajímavé je také to, jak obtížné je pro velké firmy dělat SIP dobře. Takové O2 vymýšlí nesmyslná omezení, jako že VoIP lze provozovat jen na konektivitě od nich, nechtějí prozradit SIP heslo, takže si je nutné koupit nebo pronajmout VoIP zařízení od nich a některé základní funkce které má odorik pro všechny zdarma, neumí udělat ani za příplatek. A kdyby byly nějaké technické problémy, může to být nervově opravdu náročné.  A výsledek je, že uživatele co nejsou ochotni na to přistoupit, nebo nechtějí více utrácet, raději vyženou. Fakt nerozumím tomu proč. No aspoň je tu prostor pro Odorik.

Obrázek

Obrázek použitý odsud: https://www.odorik.cz/watchdog.html

Odpovědět