Push notifikace a Linphone

Programy, které slouží k volání přes internet z počítače nebo chytrých mobilů.
Odpovědět
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Push notifikace a Linphone

Příspěvek od xsouku04 »

rikudou píše: stř 15. dub 2026 22:58:35 Asi novinka z alfy. Je-li zájem, můžu to backportovat do současné prod verze, byť jsem doufal, že se tomu vyhnu.

Podle mne zbytečná práce. Spíše udělat znovu update až se z alfy stane stable. Ale hodně by pomohlo dát to na google play. Spousta lidí se bojí něco instalovat z webu, je to také nepohodlné a musí se to povolovat.

Prostě to funguje a nerozumím moc tomu, proč by tam měl někdo něco měnit.  

jadu

Příspěvek od jadu »

Když jsem loni v létě hlásil chybu v Linphone při vyhledávání znaků s diakritikou, odpověděli mi, že jde o vlastnost v externí knihovně, kterou ve verzi 6.1 plánují vymění. Termín byl pro novou verzi sice „do konce roku“, ale jsme 4 měsíce po něm a verze 6.1 je stále v alfě. Reálný release tedy vidím spíše na konec letošního roku. Vzhledem k tomu, že na tom u Belledonne dělá v podstatě jeden vývojář, je ten skluz u bezplatné aplikace pochopitelný.

Z mého pohledu tedy není nutné úpravy portovat zpět na 6.0.x, pokud jste ochotný udržovat aplikaci v linii 6.1. Současný stav je už nyní velmi dobře použitelný. Drobné chyby nebo chybějící překlady se časem doladí. Podstatné je, že po letech zvažování máme konečně funkční Odorik aplikaci s Push notifikacemi, která nenahrazuje nativní dialer v telefonu, a to je skvělý výsledek.

Nevím, jak hluboké vaše úpravy byly, ale pokud se držíte spíše konfiguračních změn (ID, certifikáty, adresy serverů), nemusí být budoucí git rebase tak bolestivý. I proto jsem od začátku zastáncem spíše minimálních, nezbytných úprav, aby byla dlouhodobá správa forku udržitelná.

Velkým plusem by bylo dotažení aplikace na Google Play. Pro Odorik je to sice administrativní zátěž, ale z pohledu uživatele a dlouhodobé udržitelnosti je to zásadní – pokud by aplikace zůstala pod licencí externího vývojáře, vždy je tu riziko, že se „něco“ stane a projekt skončí. Oficiální kanál Odorika na Store by aplikaci dodal potřebnou stabilitu a důvěryhodnost. Šel bych do toho klidně i se současnou alfa verzí; nečekal bych na oficiální release od Belledonne, protože to je zbytečná ztráta času s nejistým termínem.

Pokud jsem to dobře pochopil, tak i testovací Flexisip aktuálně běží externě. Myslím si, že i tohle by měl Odorik časem převzít a provozovat na vlastní infrastruktuře, aby měl celou trasu hovoru a notifikací plně pod kontrolou.

Závěrem musím říct, že jsem z aktuálního posunu nadšený. Po těch letech diskusí a teoretizování je „Odoričí“ appka s funkčním pushem skoro jako zjevení. Je to obrovský skok v komfortu používání a věřím, že to hromada lidí ocení stejně jako já. Skvělá práce.

xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

jadu píše: čtv 16. dub 2026 8:15:07 Pokud jsem to dobře pochopil, tak i testovací Flexisip aktuálně běží externě. Myslím si, že i tohle by měl Odorik časem převzít a provozovat na vlastní infrastruktuře, aby měl celou trasu hovoru a notifikací plně pod kontrolou.

Závěrem musím říct, že jsem z aktuálního posunu nadšený. Po těch letech diskusí a teoretizování je „Odoričí“ appka s funkčním pushem skoro jako zjevení. Je to obrovský skok v komfortu používání a věřím, že to hromada lidí ocení stejně jako já. Skvělá práce.

Původně běžel Flexisip externě, ale nyní už běží na Odoriku. Android telefony za posledních 10 let udělaly velký posun, nyní to vypadá, že by mohli pro mnohé nahrazovat hardwarový VoIP telefon. Už jen kvůli práci s kontakty. Možné je také paralelní zvonění, kdy si necháte zvonit jak na voip telefonu tak na mobilu, kde si pak můžete uložit kontkakt. Ale hovor zvednout na VoIP telefonu.

Držet se novější verze má také tu výhodu, že bude později zastaralá a nám tak později hrozí to, že by ji mohl třeba google vyhodit z play, protože nesplní nějaké jeho nejnovější výmysly. Jak to vlastně udělal se všemi aplikacemi, které jsme kdy měli na google play.

jadu

Příspěvek od jadu »

To, že starší aplikace z Google Play zmizely, jen potvrzuje, jak je tento kanál neúprosný. Pokud aplikace přestane splňovat neustále se měnící požadavky Googlu na API a zabezpečení, prostě ji vyřadí.

Právě proto je skvělé, že se toho chopil externí autor, který sám od sebe Linphone takto ohnul pro potřeby Odorika a vdechl tomu život. Je to kus práce, který komunitě chyběl. Aby ale jeho úsilí nepřišlo v budoucnu vniveč, bylo by ideální, kdyby Odorik vydání na Store zaštítil jako instituce. Autorovi to uvolní ruce od administrativy a Odorik tím získá kontrolu nad kontinuitou služby. Pokud by autor v budoucnu neměl na údržbu čas, oficiální účet Odorika zajistí, že projekt nezanikne. Chápu, že je to hlavně zpočátku administrativní opruz, ale když je tady nabídka od autora, že s tím pomůže, protože s tím má zkušenosti, přijde mi to jako dar z nebes.

Naprosto souhlasím s tím, že Android dnes nahrazuje hardware. Sám to vidím u DrayTeku – dříve byly jejich Vigor routery s VoIP variantami standardem, ale dnes tyto funkce stále více omezují. Starší Android telefon s kvalitní aplikací je v této situaci výborné a flexibilní řešení, které ten HW telefon plnohodnotně zastoupí, a navíc s bonusem lepší práce s kontakty.

To, že už Flexisip běží přímo u vás, je skvělý základ pro nezávislost. Teď už jen zbývá to „úředně“ dotáhnout na Store pod hlavičkou Odorika, aby ta nemalá práce, která se již odvedla, měla dlouhodobou perspektivu a oficiální status.

jadu

Příspěvek od jadu »

Tak jsem zjistil poměrně zásadní problém. Při odchozím hovoru shodí ústředna Odorika hovor po cca 8 vteřinách asi nedostává data z Odorik Phone viz. např. Id-769854871. tedy přesněji, data proudí, protože hovor probíhá, ale ústředna to asi neví. Příchozí hovory fungují OK. Zkusil jsem UDP místo TLS, nijak to nepomohlo. jen pro jistotu jsem zkusil WiFi i mobilní data, žádný rozdíl. Nastavení s Linphone je shodné v těch nastavení, které jsou v Odorik Phone vidět (poměrně dost jich chybí).

xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

Dělá mi to také. Je to špatná hlavička contact v potvrzení zvednutí hovoru (ack). Podíváme se jestli je nějak možné to ignorovat.

Update: Pořád na tom pracujeme. Jak v Linphone samotném, tak v té jeho proxy je těch problémů více (ne vždy se chovají úplně korektně). Ale vypadá to, že vše půjde nějak obejít. Kdyby ne, tak si můžeme udělat vlastní push proxy.

jadu

Příspěvek od jadu »

Tak odchozí hovory už fungují, nedojde k ukončení po 10 vteřinách. Ale přestal chodit push, bohužel.
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

jadu píše: úte 21. dub 2026 17:29:29 Tak odchozí hovory už fungují, nedojde k ukončení po 10 vteřinách. Ale přestal chodit push, bohužel.

On s tím ještě kolega laboruje. Těch problémů je tam více.
Pitomec

Příspěvek od Pitomec »

S oficiální appkou z Obchod Play to provozovat nelze? Zkusil jsem ji stáhnout, načíst QR a v appce akorát čtu "Chyba - Připojení účtu selhalo, zkontrolujte nastavení".
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

Pitomec píše: úte 21. dub 2026 20:06:57 S oficiální appkou z Obchod Play to provozovat nelze? Zkusil jsem ji stáhnout, načíst QR a v appce akorát čtu "Chyba - Připojení účtu selhalo, zkontrolujte nastavení".

Bylo nám vysvětleno, že to nelze kvůli politice  google.  Aby to šlo, musí překlad dělat ten stejný člověk jako provozuje to push proxy. Kvůli nějakým podpisům od google.
Šlo by to, kdyby linphone k tomu poskytl nějaké API. To je ale už zase moc. Zjevně jsou ty push notifikace důvod, proč si někdo občas koupí celé řešení od něj. Tedy bude to asi jeden z zdrojů příjmů pro vývojáře linphone.

Co by linphone mohl dělat, tak to nabízet jako placenou službu a poskytovat vlastní push server. Proč to nedělá netuším. Nemusel by být drahý. Zjevně má dost jiné práce a na tohle nedošlo.

Lidí co zvládnou nainstalovat jeho push proxy také moc nebude. Natož aby si zvládli znovu zkompilovat linphone.

Odpovědět