Push notifikace a Linphone
Re: Push notifikace a Linphone
OK, díky za vysvětlení.
Edit: Nicméně ani instalací appky z výše uvedeného odkazu v tomto vlákně žádný posun, stále stejná chyba s registrací...
Edit2: Tak registrace vyřešena ručním přepsáním proxy, ale volat stejně nelze, po pokusu vytočit libovolné číslo jenom zpráva: "Nekompatibilní paramentry médií" (doslova je to napsáno takto, i s tou zjevnou chybou místo "parametry"). A ve výpisu hovorů v samoobsluze pak u hovorů, které jsem zkoušel realizovat, jenom vidím: "Not acceptable here".
Edit: Nicméně ani instalací appky z výše uvedeného odkazu v tomto vlákně žádný posun, stále stejná chyba s registrací...
Edit2: Tak registrace vyřešena ručním přepsáním proxy, ale volat stejně nelze, po pokusu vytočit libovolné číslo jenom zpráva: "Nekompatibilní paramentry médií" (doslova je to napsáno takto, i s tou zjevnou chybou místo "parametry"). A ve výpisu hovorů v samoobsluze pak u hovorů, které jsem zkoušel realizovat, jenom vidím: "Not acceptable here".
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
To by mělo znamenat nekompatibilní kodeky.Pitomec píše: ↑úte 21. dub 2026 20:25:24 OK, díky za vysvětlení.
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsme si dnes večer hráli s tím flexisip push serverem. A je dost zabagovaný.
On jaksi nepočítá s tím, že za tímto proxy by mohl být ještě další proxy. Tedy zjevně to nefunguje dobře, pokud má operátor vlastní sip proxy. Tam pak dává chybné věci do hlaviček.
Další věc je, že do něj buší různí útočníci, protože si otevřel port 5060 do světa, kde to všichni šmejdi zkouší.
Relativně jednoduché by bylo, kdybychom nasadili vlastní push proxy, co jsme si vyzkoušeli s ACRPhone. Používáme Kamailio. Takže se to dá relativně snadno libovolně upravovat.
Údaje co jsou potřeba pro to aby fungovalo push se posílají během registrace v hlavičce contact.
Contact: "mobil" <sips:408806@91.219.240.17:48212;pn-prid=cQgnJzKTTwC1xhxG8xgHYj:APA91bGFreaTVRzG0-oVWJnCj_n7-_yb5xuX9bchxFneTtb8G_HnyN2LupdopuJ98Eb8QwzxaGjL1z3bDiDJ-iXLdcDFgcecipTqdcz6q8QrpNbm
pMsG_vA;pn-provider=fcm;pn-param=832692801842;pn-silent=1;pn-timeout=0>;+sip.instance="<urn:uuid:e852aed7-1e60-4d7c-ad6b-bfbfe717e5ab>";+org.linphone.specs="lime"
Jsou to ty údaje pn-prid , pn-provider a pn-param atd. Jak prosím z těchto věcí udělám push notifikace na google, abych aplikaci vzbudil?
Vypadá to že to nakonec funguje.
V tomto směru jsem nikde nenašel žádné nastavení, natož abych ho měnil...xsouku04 píše: ↑úte 21. dub 2026 21:53:06To by mělo znamenat nekompatibilní kodeky.Pitomec píše: ↑úte 21. dub 2026 20:25:24 OK, díky za vysvětlení.
Edit: Tak nastavení kodeků jsem už našel a stačilo tam povolit G722 (defaultně byl vypnutý) a odchozí hovory fungují (mimochodem, když si přes Linphone zavolám na svoje tel. číslo na stolním VoIP telefonu, tak tam v průběhu hovoru svítí kodek PCMA). Ostatní kodeky jsem povypínal, zatím ale nevím, jestli to má na něco vliv... Akorát jsem nepochopil dobu registrace u Linphone, která je nastavená na 360000 sekund (a nejde změnit, resp. i když ji změním, tak to stejně zůstane na původní hodnotě), protože díky tomu mně v systému "trčí" registrace ze včerejška (která vyprší až 26. dubna) a k tomu další registrace z dneška, byť se jedná o stále stejné zařízení...
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Já když změní dobu registrace třeba na 660000 tak si to pamatuje.Pitomec píše: ↑úte 21. dub 2026 22:04:42V tomto směru jsem nikde nenašel žádné nastavení, natož abych ho měnil...xsouku04 píše: ↑úte 21. dub 2026 21:53:06To by mělo znamenat nekompatibilní kodeky.Pitomec píše: ↑úte 21. dub 2026 20:25:24 OK, díky za vysvětlení.
Edit: Tak nastavení kodeků jsem už našel a stačilo tam povolit G722 (defaultně byl vypnutý) a odchozí hovory fungují (mimochodem, když si přes Linphone zavolám na svoje tel. číslo na stolním VoIP telefonu, tak tam v průběhu hovoru svítí kodek PCMA). Ostatní kodeky jsem povypínal, zatím ale nevím, jestli to má na něco vliv... Akorát jsem nepochopil dobu registrace u Linphone, která je nastavená na 360000 sekund (a nejde změnit, resp. i když ji změním, tak to stejně zůstane na původní hodnotě), protože díky tomu mně v systému "trčí" registrace ze včerejška (která vyprší až 26. dubna) a k tomu další registrace z dneška, byť se jedná o stále stejné zařízení...
Ta doba registrace je schválně tak velká, aby nebylo nutné aplikaci linphone budit, aby prováděla přeregistraci. Když je příchozí ovor, push proxy aplikaci probudí a ta si registraci občerství. Že je to tam dvakrát nevadí, kdyby to vadilo umíme to vyřešit. Tedy pro nás je to drobnost, kterou pokud budeme řešit tak až naposledy.
Nyní to vypadá s push proxy dobře. Ale aby pořád někdo nezkoušel útočit na defaultní port 5060 tak jsme jej změnili. Je tedy třeba si nastavení znovu načíst pomocí QR kódu.
Mně to vícenásobné přihlášení vadí vlastně jenom proto, že dostávám emaily o změně počtu přihlášených linek a notifikace na toto mně pípají na mobilu. Jinak to neřeším.
Doba registrace se ale i po ruční změně pořád vrací na tu původní hodnotu 360000. Ovšem vzhledem k výše zmíněnému to vlastně taky už řešit nemusím.
Nastavení jsem znovu načítat nemusel, tak-nějak se to nastavilo automaticky a už tam port 5060 není a místo něho je jiný (pětimístný). Skoro bych řekl, že se konfigurace sama načítá od Odoriku jako provisioning...
Jinak ještě jedna zvláštnost a sice, že když v nastavení "Spravovat profil" dám "Zakázáno" ("Účet byl zakázán, nebudete moci přijímat hovory ani zprávy."), tak to nemá žádný vliv na odchozí volání, které funguje v pořádku. Což je pro mě úplně ideální, protože na cestách potřebuji přes VoIP uskutečňovat pouze odchozí volání a příchozí hovory mít naopak vypnuté
Doba registrace se ale i po ruční změně pořád vrací na tu původní hodnotu 360000. Ovšem vzhledem k výše zmíněnému to vlastně taky už řešit nemusím.
Nastavení jsem znovu načítat nemusel, tak-nějak se to nastavilo automaticky a už tam port 5060 není a místo něho je jiný (pětimístný). Skoro bych řekl, že se konfigurace sama načítá od Odoriku jako provisioning...
Jinak ještě jedna zvláštnost a sice, že když v nastavení "Spravovat profil" dám "Zakázáno" ("Účet byl zakázán, nebudete moci přijímat hovory ani zprávy."), tak to nemá žádný vliv na odchozí volání, které funguje v pořádku. Což je pro mě úplně ideální, protože na cestách potřebuji přes VoIP uskutečňovat pouze odchozí volání a příchozí hovory mít naopak vypnuté
Nyní fungují příchozí i odchozí hovory. Pokud někdo chce využít čistě push (což je jistě ta správná cesta) měl by si v Nastavení - Pokročilé (dole nikoliv u profilu) deaktivovat Udržovat aplikaci aktivní pomocí služby a naopak si zapnout Spuštění při startu systému. Pak bude stále na příjmu bez zvýšených nároků na baterii. Načtení QR kódu mi tyto dvě volby vždy přenastaví obráceně a musím je ručně vracet.
Pro fungování příchozích hovorů přes push nemusí být aplikace mezi spuštěnými, ale nesmí být vynuceně ukončena. V takovém případě ji push nevzbudí.
Pro fungování příchozích hovorů přes push nemusí být aplikace mezi spuštěnými, ale nesmí být vynuceně ukončena. V takovém případě ji push nevzbudí.
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Vypadá to, že všechno funguje. Jestli si vypnout " Udržovat aplikaci aktivní pomocí služby" nebo nikoli je na každým. Když se to dobře otestuje můžeme udělat aby to bylo jako default, nebo to zkusit nastavovat pomocí QR kódu. (jestli to jde)
Vždy po startu si telefon znovu stáhne xml konfigurační soubor z našich stránek. Tedy když jsme změnily používané porty, tak se to lidem samo přenastavilo, jakmile aplikaci otevřeli.
XML konfigurační soubor nyní povoluje kryptování odchozích hovorů. Aby byly kryptovány příchozí hovory, nutné si to zapnout u dané linky. Tedy může být dobré si na Linphone vyčlenit zvlášť linku, protože jiné telefony mohou mít se šifrováním hovoru problém, pak by se na ně nedalo dovolat. Jinak prosím testujte.
Konfigurace push serveru flexisip je dost zvláštní. K fungující konfigu jsme dospěli dost metodou pokus omyl. Nyní je to tak, že funguje se sip.odorik.cz (sip2.odorik.cz), ale ne s ostatními VoIP operátory. Není to tedy tak univerzální jako náš push proxy pro acrophone, ale funguje.
Také je zajímavé to, že mezi sip.odorik.cz a flrexisip míchá udp a tls pakety, ale ničemu to nevadí. Pro registraci jsou vynuceny UDP (nutné aby to časem nespadlo) u hovorů pak používá TLS.
Vždy po startu si telefon znovu stáhne xml konfigurační soubor z našich stránek. Tedy když jsme změnily používané porty, tak se to lidem samo přenastavilo, jakmile aplikaci otevřeli.
XML konfigurační soubor nyní povoluje kryptování odchozích hovorů. Aby byly kryptovány příchozí hovory, nutné si to zapnout u dané linky. Tedy může být dobré si na Linphone vyčlenit zvlášť linku, protože jiné telefony mohou mít se šifrováním hovoru problém, pak by se na ně nedalo dovolat. Jinak prosím testujte.
Konfigurace push serveru flexisip je dost zvláštní. K fungující konfigu jsme dospěli dost metodou pokus omyl. Nyní je to tak, že funguje se sip.odorik.cz (sip2.odorik.cz), ale ne s ostatními VoIP operátory. Není to tedy tak univerzální jako náš push proxy pro acrophone, ale funguje.
Také je zajímavé to, že mezi sip.odorik.cz a flrexisip míchá udp a tls pakety, ale ničemu to nevadí. Pro registraci jsou vynuceny UDP (nutné aby to časem nespadlo) u hovorů pak používá TLS.
Kód: Vybrat vše
routes.conf -- cele
<sip:sip.odorik.cz:5060;transport=udp> request.method == 'REGISTER' && request.uri.domain == 'sip.odorik.cz'
<sip:sip.odorik.cz:5060;transport=udp> request.method == 'INVITE' && request.uri.domain == '81.31.45.57'
<sip:sip.odorik.cz:5060;transport=udp> request.method == 'ACK' && request.uri.domain == '81.31.45.57'
a v hlavnim jen zmeny:
[module::NatHelper]
filter=is_request
[module::Forward]
add-path=false #pridaval path, ale neposilala path v support
[global]
udp-mtu=65535 # prepinal na TCP protoze byl packet moc velky
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Možná je ta vícenásobná registrace z toho jak jsme do toho vrtali a např. měnili porty či jiná nastavení. Uvidíme jestli se to bude dít i v klidu. Jinak pokud by to chtěl někdo používat vážně, tak asi má smysl si na linphone udělat zvlášť linku. Už kvůli tomu aby si mohl zapnout vynucení šifrování příchozích hovorů. Odchozí hovory se šifrují automaticky, pro příchozí je třeba si zapnout vynucení na lince.Pitomec píše: ↑stř 22. dub 2026 14:22:56 Mně to vícenásobné přihlášení vadí vlastně jenom proto, že dostávám emaily o změně počtu přihlášených linek a notifikace na toto mně pípají na mobilu. Jinak to neřeším.
Co se mně týká, tak já potřebuji na cestách občas volat s identifikací pevné linky a Linphone je zatím nejlepší řešení. Uvažoval jsem o WiFi VoIP telefonu (ten bych ale musel tahat všude s sebou a ještě si dělat hotspot z mobilu), anebo kdysi snad byla možnost mít SIM Odorik se speciálním nastavením identifikace odchozích hovorů s číslem pevné linky (nevím, jestli to ještě nebo zdali vůbec jde). Naopak příchozí hovory u mě potřeba nejsou, ty si snadno můžu přesměrovat přímo na mobilní číslo.