Linuxákovo trápení s Windows

Chcete probrat nezařaditelné téma ?
Odpovědět
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Linuxákovo trápení s Windows

Příspěvek od xsouku04 »

Dělat něco ve Windows potřebuji tak jednou za půl roku.
Doteď jsem měl virtuální Windows ve VirtulBoxu.

Kdykoli jsem Windows spustil, Windows začne mohutně stahovat aktualizace a jinak tichý počítač funět. Windows navíc nejely moc dobře. Je to utrpení. Vyvrcholilo to tím, že mi začalo docházet místo na virtuálním disku.

Nyní jsem zkusil virtualizace pomocí QEMU/KVM s GUI rozhraním s názvem virt-manager.  Nepoužívám běžné Windows, ale Tiny Windows 11, které by mělo mít Microsoftí hlouposti ořezané.  Existuje i varianta Tiny11 core, které je tak ořezaná, že se neumí ani aktualizovat, neobsahuje ani internetový prohlížeč a chybí i ovladače vhodné pro instalaci. Výhoda je zjevná. Velikost tyto Windows budou mít vždy stejnou, nebudou bobtnat a na velmi specifické a omezené použití stačí. 

Níže jsou potíže na které jsem narazil:
  • Pokud chci, aby virtuální disky i nastavení virtuálů běželo jako uživatel a bylo umístěno v domovské podsložce (tedy např. snadnější záloha), musím dát File->Add connection  a jako Hypervisor zvolit QEMU/KVM user session.  A virtulní mašiny pak musí vytvářet pod tímto spojením. Virtualní disky pak budou v adresáři ~/.local/share/libvirt/images  a nastavení v ~/.config/libvirt/qemu/
  • Kromě samotné instalačky ořezaných Tiny11 (tiny11_25H2_jffeb9.iso a tiny11core_25H2_Nov25.iso) potřebuji namountovat CD s ovladači pro virtuální hardware virtio-win.iso . Při instalaci Tiny 11 core CD s ovladači použiji už při samotné instalaci, jinak to nenajde disk, na které se má Windows instalovat. A také pro instalaci ovladače sítě na konci instalace. Po dokončení instalace spustím v obou případech instalátory ovladačů z tohoto CD.
  • Další věc k instalaci spice-guest-tools-latest.exe, jež stáhnu ze stránek projektu, pro instalaci ovladačů pro virtuální grafiku. Teprve poté bude fungovat volba View->Scale display->Auto resize VM with window. Tedy Windows budou vždy rozlišení podle okna v kterém běží.
  • U Tiny11 core nefunguje ani Mikrosoft Store a tak je problém nainstalovat cokoli, např. i firefox. Vyřešil jsem to tím, že jsem instalátor firefoxu zabalil jako iso image na připojil jako další CD.
  • Pokud chci virtuální disk použít pro jiné virtuály, nejde to snadno. Virtuální disk si pamatuje jak byl naposledy použit, s kterým projektem a s jakými právy a jiné použití odmítá. Prý je to nebezpečné. Řešením je udělat si kopii disku, tu mohu připojit už kamkoli. "qemu-img convert -O qcow2 ~/VMs/win11_tiny.qcow2 ~/VMs/win11_tiny2.qcow2" . Zmenší se tím i velikost. Umělá inteligence v podstatě nebyla schopna tohle poradit a vymýšlela hlouposti.
  • Výsledek je dobrý, Windows nehlučí, funguje dobře a Windows Tiny 11 core se už nikdy nebude aktualizovat, tedy zůstane stejně tiché a nenáročné na vždy. Být bez aktualizací považuji za bezpečné, pokud použití Windows omezím jen např. na pokusy s VoIP aplikacemi pro Windows. Volba "Usermode networking" znamená, že budou mít svoji vlastní virtuální internetovou podsíť, tedy ohrožení Windows zvenčí, např. i z lokální sítě  by mělo být vyloučené. A podobně by měly být omezeny případné možnosti útočníka útočit z napadených Windows. Neaktualizované Windows neznamená, že není  možné aktualizovat aplikace, např. Firefox. I když dobré je používání omezit co nejvíce. Také je možné si udělat snapshot čisté instalace a k té se vždy vracet. Tím se omezí pravděpodobnost, že bych déle pracovat s infikovanými Windows.
  • Výhoda QEMU/KVM oproti Virtualboxu je ta, že běžné jádro obsahuje již potřebné moduly a tak není nutné je kompilovat a instalovat dodatečně. Vypadá to, že v mém případě Windows běží lépe, což je ale částečně dáno ořezáním nesmyslného balastu.

Windows Tiny11 core do kapsy v jednom okně.

image.png
image.png (116.45 KiB) Zobrazeno 299 x

soban

Re: Linuxákovo trápení s Windows

Příspěvek od soban »

Tak já jsem to vyřešil tak že pokud je potřebuji tak mám pro ně vlastní HDD (SSD) a při startu si vyberu co potřebuji.

To že jak je dlouho nepouštíš se pak můžou zbláznit neřeším a když mě to naštve tak to vypnu případně to nechám ať si to přes noc dělá co chce.

Na noteboku to mám taky tak přidaný další SSD kde je linux na kterém dělám všechno a na ten originál kde jsou windows nešahám.

Windows potřebuji většinou pouze pro upgrade různých věcí, jinak je mi k ničemu, vše dělám pod linuxem.

Dnes i hry konečně běží pod linuxem.
Petr Šobáň
Zlaté Hory
Odpovědět