Vodafone zavádí blokování CLIP

Podrobnější technické novinky a vůbec novinky a postřehy z VoIP.
tomplee

Re: Vodafone zavádí blokování CLIP

Příspěvek od tomplee »

Válečník píše: úte 15. dub 2025 12:38:53
tomplee píše: pát 11. dub 2025 19:06:08 Jde o předplacenou kartu Vodafone s mojí ověřenou totožností, volám z nomadického čísla.

Vždyť píšou, že u předplacených karet to vůbec nejde!
Tak ale super, že to vůbec jde, a i s nomadickým, díky za rekapitulaci, asi si ještě musím počkat.

Tak už to opravdu nejde. Dnes mi napsali:
Dobry den, na zaklade kontroly ochrany proti zneuziti telefonnich cisel (tzv. spoofing), Vam sdelujeme, ze telefonni cislo xxxxxxxxxxxx jsme opet zahrnuli do ochrany proti zneuziti. Telefonni cislo nesplnuje podminky pro vyjmuti z ochrany, jelikoz je pouzivano jako predplacena karta. Vodafone
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

tomplee píše: pon 12. led 2026 17:07:46
Válečník píše: úte 15. dub 2025 12:38:53
tomplee píše: pát 11. dub 2025 19:06:08 Jde o předplacenou kartu Vodafone s mojí ověřenou totožností, volám z nomadického čísla.

Vždyť píšou, že u předplacených karet to vůbec nejde!
Tak ale super, že to vůbec jde, a i s nomadickým, díky za rekapitulaci, asi si ještě musím počkat.

Tak už to opravdu nejde. Dnes mi napsali:
Dobry den, na zaklade kontroly ochrany proti zneuziti telefonnich cisel (tzv. spoofing), Vam sdelujeme, ze telefonni cislo xxxxxxxxxxxx jsme opet zahrnuli do ochrany proti zneuziti. Telefonni cislo nesplnuje podminky pro vyjmuti z ochrany, jelikoz je pouzivano jako predplacena karta. Vodafone

Chtělo by se zeptat, jestli na něco takového mají právo na ČTÚ.  Myslím že nikoli. A když přesně napsali důvod blokace, nemohou to už popírat.

V podstatě všechny podvody jsou totiž ze zahraničí.  Na druhé straně je fakt, že např. taková předplacenka od Kaktusu je mnohem výhodnější a CLIP dovolí. Má to uvedeno i přímo na svých webových stránkách.  Kaktus navíc netrestá málo volající a má levná i data.

fundix

Příspěvek od fundix »

včera sem byl s formulářem ve Vodafone a dnes jsem zjistil že chtějí poslat formulář Datovkou, takže na pobočku nemá smysl asi chodit
huska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od huska »

Požadavek na datovku jako důvod nevyhovění požadavku zákazníka nezní moc legálně,
Rejpal.
Pitomec

Příspěvek od Pitomec »

Datovkou nebo Doporučeně s dodejkou přes Českou poštu = jedno a to samé.
helmut.niederman

Příspěvek od helmut.niederman »

fundix píše: čtv 16. črc 2026 15:45:37 včera sem byl s formulářem ve Vodafone a dnes jsem zjistil že chtějí poslat formulář Datovkou, takže na pobočku nemá smysl asi chodit

Ano bohužel firmy vyžadují komunikaci přes datovou schránku, a kdo ji nemá to je jeho problém.  Ale v budoucnu budou povinné pro všechny fyzické osoby nad 15 let.
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

fundix píše: čtv 16. črc 2026 15:45:37 včera sem byl s formulářem ve Vodafone a dnes jsem zjistil že chtějí poslat formulář Datovkou, takže na pobočku nemá smysl asi chodit

Ze zkušenosti  vím, že na pobočkách jsou schopni si doslova vymyslet téměř cokoli, jen aby nemuseli dělat svoji práci.
Tedy za jisté bych to považoval, až když to bude ověřené z více míst.
vlazy

Příspěvek od vlazy »

Já jsem jim tento formulář zkusil zaslat letos v březnu e-mailem. Na https://www.vodafone.cz/kontakty mají u "Často kladené dotazy" a dále pod "Posílání smluv, dodatků a formulářů" uvedené, že
Pro posílání smluv, dodatků a formulářů prosím použijte adresu pece@vodafone.cz. Jste-li firemní zákazník, pošlete dokumenty na firemnipece@vodafone.cz. Přílohy je možné zaslat maximálně do velikosti 6 MB.
Odepsali mi na to mj. toto
děkuji za zaslání zprávy. Ráda Vám odpovím, jak postupovat.  V případě žádosti o vyjmutí z ochrany proti spoofingu je zapotřebí formulář odevzdat v některé Vodafone prodejně. Posílám odkaz na tuto stránku, kde najdete seznam Vodafone prodejen. Věřím, že Vám tyto informace pomohou k dalšímu postupu. Pokud bych mohla v budoucnu s něčím pomoci, neváhejte se na mě obrátit.
Příliš nechápu proč uvádějí e-mailovou adresu pro posílání smluv, dodatků a formulářů když na takto zaslaný formulář pak odepisují, že je zapotřebí tento formulář odevzdat v některé Vodafone prodejně. Chápu, že jim asi jde o ověření člověka podle OP, ale nechápu proč takto uvádějí lidi v omyl. Pro mne nejbližší prodejna je v místě kde běžně nejezdím a ani si už nepamatuji kdy jsem tam byl naposledy a musel bych tam pouze kvůli vyřízení této žádosti zajet. Nechápu proč v současnosti to nejde vyřídit nějak přes internet např. přes identitu občana pokud je třeba člověka ověřit. Nějakou blbou datovou schránku nemám, nepotřebuji a ani nechci a kvůli Vodafone si ji zakládat nebudu. Máme už nějakou dobu prostředky jak přes internet ověřit lidi, ale bohužel je dost úřadů a firem které je odmítají používat a nutí tak lidí ve 21. století a roce 2026 hodit osobně k ním.

alfi

Příspěvek od alfi »

vlazy píše: úte 08. zář 2026 13:30:07 Nějakou blbou datovou schránku nemám, nepotřebuji a ani nechci a kvůli Vodafone si ji zakládat nebudu. Máme už nějakou dobu prostředky jak přes internet ověřit lidi, ale bohužel je dost úřadů a firem které je odmítají používat a nutí tak lidí ve 21. století a roce 2026 hodit osobně k ním.

Nejspíš máte bankovní účet - tedy k němu i bankovní identitu. I tím se dá přihlásit do datovky https://www.datovka.gov.cz/as/login?typ ... %2FISDS%2F :)
Máme už spoustu prostředků jak elektronicky ověřit identitu (https://obcan.portal.gov.cz/prihlaseni), ale většina je jen pro Portál občana a komunikaci se státem. Pokud chcete komunikovat s někým jiným, je hlavní cestou ta datovka (tu zase odmítáte vy :) ) nebo elektronický podpis - na ten zase musí být připravena i druhá strana :)

vlazy

Příspěvek od vlazy »

alfi:
Ano datovku odmítám a je i docela dost lidí co ji odmítají a nechtějí. Nelíbí se mi na tom jak se nám úplně všem tu datovku snaží stát vnutit. Nedovedu si představit jak např. nějaký 85 léty děda který nemá počítač, chytrý mobil a internet a ani s tím neumí pracovat jak by měl datovku používat. Nechci abych musel neustále každý den kontrolovat datovku jestli mi tam náhodou nějaký úřad nezaslal něco důležitého. Mne stačí pro komunikaci s úřady obyčejný a dobrý e-mail a pokud je třeba ověření člověka tak tu máme identitu občana kde se dá přihlásit přes bankovní identitu. Bohužel stát neumí zajistit aby identitu občana používaly všechny úřady, ale i mnohé fuirmy které potřebují lidi ověřovat. Nedávno jsem přes identitu občana zakládal účet v jedné bance. Elektronický podpis nemám a pouze kvůli Vodafone si ho zakládat nebudu když ani nevím jestli by ten formulář na vyjmutí tel. čísla z ochrany proti spoofingu zaslaný elektronicky podepsaným e-mailem byli ochotni akceptovat a vyřídit. Mnohé věci se preferuje vyřizovat různě přes internet, např. banky přes internetové bankovnictví a i zde u Odoriku si jde přes internet založit účet a ovládat ho. Nevidím proto žáden rozumný důvod proč by i takové Vodafone nemohlo s lidmi komunikovat přes identitu občana pokud potřebují ověření člověka. Bohužel mnohé firmy a některé úřady stále preferují osobní vyřizování u nich a komunikaci s lidmi přes internet odmítají.
Odpovědět