Vodafone zavádí blokování CLIP

Podrobnější technické novinky a vůbec novinky a postřehy z VoIP.
alfi

Re: Vodafone zavádí blokování CLIP

Příspěvek od alfi »

vlazy píše: úte 08. zář 2026 16:53:34 alfi:
Ano datovku odmítám a je i docela dost lidí co ji odmítají a nechtějí. Nelíbí se mi na tom jak se nám úplně všem tu datovku snaží stát vnutit. Nedovedu si představit jak např. nějaký 85 léty děda který nemá počítač, chytrý mobil a internet a ani s tím neumí pracovat jak by měl datovku používat. Nechci abych musel neustále každý den kontrolovat datovku jestli mi tam náhodou nějaký úřad nezaslal něco důležitého. Mne stačí pro komunikaci s úřady obyčejný a dobrý e-mail a pokud je třeba ověření člověka tak tu máme identitu občana kde se dá přihlásit přes bankovní identitu. Bohužel stát neumí zajistit aby identitu občana používaly všechny úřady, ale i mnohé fuirmy které potřebují lidi ověřovat. Nedávno jsem přes identitu občana zakládal účet v jedné bance. Elektronický podpis nemám a pouze kvůli Vodafone si ho zakládat nebudu když ani nevím jestli by ten formulář na vyjmutí tel. čísla z ochrany proti spoofingu zaslaný elektronicky podepsaným e-mailem byli ochotni akceptovat a vyřídit. Mnohé věci se preferuje vyřizovat různě přes internet, např. banky přes internetové bankovnictví a i zde u Odoriku si jde přes internet založit účet a ovládat ho. Nevidím proto žáden rozumný důvod proč by i takové Vodafone nemohlo s lidmi komunikovat přes identitu občana pokud potřebují ověření člověka. Bohužel mnohé firmy a některé úřady stále preferují osobní vyřizování u nich a komunikaci s lidmi přes internet odmítají.

V datovce se dají nastavit notifikace - když něco přijde, tak se to dozvíte. Taky jsou šikovné aplikace do mobilu (https://play.google.com/store/apps/deta ... l=cs&pli=1) - pak to vypadá jako další email :) E-mail k vyřizování se státem moc nestačí - snadno se ztratí tam i zpět a vy se to nedozvíte, proto právě "garantovaný e-mail" = datovka. Nepodnikající občany nikdo nenutí datovku používat - ale potom nemůžete brblat, že běháte vyřizovat osobně. Identitu občana dříve nebo později všechny úřady zvládnou, soukromé firmy ji ale mají zakázánu. Vodafone nedávno rozjel ověřování přes BankId (https://www.mesec.cz/aktuality/vodafone ... vyuzivaji/), ale jen pro nové smlouvy. Blokování CLIP je příliš málo častý scénář, i když časem třeba dojde i na něj :-)

xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

Pro všechny kdo občas pracují s počítačem je datová schránka dobrá věc. Nemusí se chodit na poštu. Myslím ale že je tam teoretický problém v tom, že pokud vám pošlou nějaké rozhodnutí s kulatým razítkem v některých situacích je lepší držet papír, protože ten nesmyslně neexpiruje jako samotná datová zpráva, která se jinam musí složitě prodlužovat pomocí časových razítek a podobných nesmyslů, aby stále dokazovala svůj původní obsah. Ale nevím o případu, kdy by to bylo důležité. Pro většinu lidí je to irelevantní vlastnost.

V každém případě je lepší používat aplikaci pro PC. https://www.datovka.cz/cs/ . Funguje to podobně jako mailový klient. Jinak vám pošta doručené zprávy po třech měsících smaže a vy ztratíte přehled o tom, co jste dostali a co jste přesně poslali. Tomu mazání datovka.cz zabrání, protože všechny správy stáhne a uchovává lokálně. Jen je třeba si to zálohovat, nebo nechat pro jistotu stahovat na víc různých počítačů. O samotný obsah zpráv tedy pak nepřijdete, ale časem přijdete jen o důkaz, že byly skutečné poslány a v jaké podobně. To kvůli tomu nesmyslu s časovými razítky a že to kdosi nezvládl vymyslet lépe. Ono např. stačilo České poště nařídit, že vše musí archivovat (náklady nejsou vůbec astronomické) a pak jsme si mohli odpustit srandičky s časovými razítky. Garantem by totiž byl provozovatel datových schránek.

Nebo tomu rozumím špatně?

vlazy

Příspěvek od vlazy »

Já mám na datovou schránku svůj názor a je zbytečné mne přesvědčovat o tom jaká je to úžasná věc bez které se pomalu v Česku nedá žít. V minulosti jsem už četl více různých diskuzí ohledně datových schránek v jiných fórech a z toho vím, že nejsem sám kdo datovou schránku odmítá a nechce ji. Klidně ať si každý kdo chce datovou schránku používá, ale ať se nesnaží jiné kdo ji nechtějí přesvědčovat o tom jaká je to úžasná věc.
Pitomec

Příspěvek od Pitomec »

ds.jpg
ds.jpg (50.45 KiB) Zobrazeno 19 x
 Datová schránka je opravdu úžasná věc, protože už se např. nemůže stát, že oznámení o doporučené listovní zásilce uložené na poště se ztratí a člověk tak prošvihne úložní dobu, což může být někdy docela průser. Mimochodem zprávy z datové schránky jsou trvale přístupné v Portálu občana, takže netřeba nic ukládat lokálně, protože se k nim dá dostat kdykoliv je třeba.

vlazy

Příspěvek od vlazy »

Pitomec píše: stř 09. zář 2026 9:17:56Datová schránka je opravdu úžasná věc, protože už se např. nemůže stát, že oznámení o doporučené listovní zásilce uložené na poště se ztratí a člověk tak prošvihne úložní dobu, což může být někdy docela průser.

Nevím jak bych to ještě měl napsat aby to každý pochopil, že datovou schránku nechci a je zbytečné mne přesvědčovat o její údajné úžasnosti. Dovedu si představit, že někdo např. dlouhodobě leží někde v nemocnici a nemá tam přístup k datové schránce do které mu může přijít něco důležitého s termínem do kdy by to měl vyřídit a když to nevyřídí tak může nastat problém. Je to něco podobného jako to, že oznámení o doporučené listovní zásilce uložené na poště se ztratí a člověk tak prošvihne úložní dobu. Takže toto datová schránka asi tak úplně nemůže v některých případech vyřešit. Nechci každý den neustále zadávat přihlašovací údaje a přihlašovat se do datové schránky. Na e-maily mám Thunderbird který se sám přihlásí do schránky a stáhne mi došlé e-maily do počítače kde si je pak můžu přečíst a zkontrolovat.
Tím, že jsme tu přešli do diskuze ohledně datové schránky jsme se dostali do OT. Možná by bylo lepší se vrátit zpět k tématu této diskuze ohledně Vodafone a zavedenému blokování CLIP, vyřízení formuláře na vyjmutí tel. čísla z ochrany proti spoofingu atp..

pe.havel

Příspěvek od pe.havel »

vlazy píše: stř 09. zář 2026 10:53:58Nevím jak bych to ještě měl napsat aby to každý pochopil, že datovou schránku nechci a je zbytečné mne přesvědčovat o její údajné úžasnosti. 
Myslím, že poslední příspěvky už jen obecně diskutují nad technikáliemi a změnami v DS a nepřesvědčují. Pro mě zajímavá informace, že už se dá zdarma archivovat i bez klienta na PC. 
Ale souhlas, že už je trochu mimo téma a chtělo by to jiné vlákno. 

Odpovědět