Zapojení čísla od VOX pod Odorik

Diskuze o telefonování a telefonních službách, rady, návody, připomínky, ...
5uch

Zapojení čísla od VOX pod Odorik

Příspěvek od 5uch »

Zdravím

rád bych se ujistil, zda chápu správně postup při zapojení čísla od jiného VOIP operátora pod Odorik (bez platby za přenesení čísla) a důsledky tohoto kroku.

Nejprve situace:
Chci přenést geografické číslo od VOX 802 (jejich ceny za volání na mobily se mi přestávají líbit) k Odoriku. Mám adaptér Linksys PAP2T s dvěma linkami - první je momentálně obsazená číslem od VOXu, druhá číslem od Odoriku, které jsem si před časem pořídil na odzkoušení. Telefonní přístroj je nyní standardně zapojen na lince 1 (VOX), na linku 2 s Odorikem se přepínám jen občas.
Díval jsem se na:
http://www.odorik.cz/w/geograficka_a_no ... k_odorikcz
https://www.odorik.cz/ucet/nastaveni_volani.html

A teď ty dotazy:
  1. Pokud provedu registraci čísla VOXu po Odorik na stránce uvedené výše, budou hovory na VOX čislo vyzvánět na lince Odoriku (ověřeno). Telefonní přístroj samozřejmě zapojím do linky 2 (Odorik) na PAPu.
  2. Bude nutné na PAPu zrušit konfiguraci pro linku 1 (VOX), aby nedocházelo ke konfliktům (bude stačit přepnout volbu Line enable na No a Provision Enable na No ? Pokud jsem provedl jen to první, linka se po čase zase sama zapnula.)
  3. Budu muset platit paušál VOXu, aby číslo VOXu zůstalo funkční pro příjem hovorů? (očekávám, že ano).
  4. Když mi někdo bude volat na na číslo VOXu - budu já platit "přesměrování "(VOX na Odorik), nebo to bude zdarma? (očekávám spíše možnost zdarma... alespoň po mých experimentech se to tak jeví, ale je otázka, zda nedojde k doúčtování ceny za "přesměrování" později)
  5. Jaká bude tarifikace pro volající na mé číslo od VOXu - budou platit jako za hovor do VOXu, nebo jako za hovor na Odorik? (podle experimentu - hovor bude VOX- VOX, tedy pro volajícího zdarma. Ale opět nevím, zda v tom není nějaký háček a neprovede se dodatečné doúčtování)
  6. Jaká bude tarifikace pro mé volání z linky 2 (Odorik) na VOX? (předpokládám, že jako za hovor z Odoriku na VOX, tj. hovor neproběhne zdarma jako hovor ve vlastní síti)
Dále se na stránkách Odoriku k přechodu od jiného VoIP operátora píše:
...Tohle nastavení umožní postupný přechod k našemu číslu, takže budete k zastižení nějakou dobu na obou číslech.
Jak mám chápat tu "nějakou dobu"? Je tu nějaké technické nebo administrativní omezení ze strany Odoriku? Nebo to mám chápat jako "do té doby, než vy oznámíte lidem nové číslo Odoriku a zrušíte číslo u původního VoIP operátora?

Díky předem za odpovědi.
VOX 802 -> Odorik byla jasná volba
GeBu

Re: Zapojení čísla od VOX pod Odorik

Příspěvek od GeBu »

Ad1) Ano, bude zvonit Odorik.
Ad 2) Nevím, ale myslím, že u VOX nemůže být vícero čísel zaregistrovaných.
Ad 3) Ano, je třeba platit dva paušály.
Ad 4) Ne, přesměrování se neplatí - není to přesměrování.
Ad 5) Bude to jako volání na VOX tedy pokud se bude volat z VOXu nebo peeringových partnerů tak zdarma. Jinak volání z jiné pevné je pro VOX i Odorik stejně drahé.
Ad 6) Pro běžné volání bude tarifikace Odorik, ale Odorik umí volat přes účet VOX (pro přednastavená čísla) a tam pak může být tarifikace VOX.

Odpovědi na všechny otázky vyplývají z toho jak to funguje. Nejde totiž o přesměrování nebo přenesení čísla, ale o to, že účet Odorik se do účtu VOX připojí jako by se připojil telefon. Takže když se někdo dovolá do VOX, tak to "zvedne" "telefon" (přesněji řečeno ústředna) Odorik a v sobě to přesměruje na účet Odorik. Proto je potřeba udržovat ten druhý účet u VOX.

A "nějakou dobu" je třeba chápat tak, že to záleží na vás - tedy dokud nerozdáte všem přátelům a obchodním partnerům nové číslo u Odorik. Pak to staré u VOX můžete zrušit.
Je to prostě finta pro lidi, kteří chtějí od VOXu odejít a nechtějí platit přenos čísla.
ViR

Příspěvek od ViR »

GeBu píše: Ad 2) Nevím, ale myslím, že u VOX nemůže být vícero čísel zaregistrovaných.
Nemůže. Není to běžná funkcionalita. A aby to fungovalo korektně to nenabízí téměř nikdo. Odorik je výjimka.
GeBu píše:Odpovědi na všechny otázky vyplývají z toho jak to funguje. Nejde totiž o přesměrování nebo přenesení čísla, ale o to, že účet Odorik se do účtu VOX připojí jako by se připojil telefon. Takže když se někdo dovolá do VOX, tak to "zvedne" "telefon" (přesněji řečeno ústředna) Odorik a v sobě to přesměruje na účet Odorik. Proto je potřeba udržovat ten druhý účet u VOX.
Či přesněji - odoričí ústředna se v tomto případě chová vůči té voxí jako virtuální PBX.

V podstatě se vším od kolegy GeBu souhlas...
5uch

Příspěvek od 5uch »

Díky za odpověď!
Potvrdil jste mi, že je to tak, jak si myslím.

Schválně jsem napsal "přesměrování" do uvozovek, protože jsem tušil, že technicky tu jde o něco trochu jiného, i když nevím přesně co... :lol: .

Přechodu k Odoriku nic nebrání. ;)

ad 2) Už jsem to někde řešil, odregistrování z PAPu do VOXu je nutné, jen i jde o to, jak ho správně provést (a přitom si úplně nezrušit konfiguraci pro VOX pro případ nouze)
ad 6) V zásadě není důvod volat nadále přes VOX, o trochu výhodnější ceny na pevnou za to nestojí. A to býval VOX docela štika v oblasti VoIP. A pak přišlo RIO media... K Odoriku přejdou všichni lidé, kterým nejčastěji volám, takže pravdu nebude třeba řešit volání přes VOX.
Bohužel, rodiče se nedovedou smířit se ztrátou čísla, které si kdysi přenesli k VOXu ještě z pevné, takže se paušál VOXu bude za nic platit napořád.
Pitomec

Příspěvek od Pitomec »

Tu dvacku můžeš provolat :-)
ViR

Příspěvek od ViR »

5uch píše:Bohužel, rodiče se nedovedou smířit se ztrátou čísla, které si kdysi přenesli k VOXu ještě z pevné, takže se paušál VOXu bude za nic platit napořád.
Číslo se samozřejmě dá přenést od VOXu k Odorikovi, ale počkal bych s tím. Vrabci si cvrlikají, že bude možná nějaký pokles cen za portaci...
5uch

Příspěvek od 5uch »

Pitomec píše:Tu dvacku můžeš provolat :-)
Jasně. To ovšem znamená nějaké netradiční vytáčecí procedury, nebo zásahy do konfigurace telefonního adaptéru. Já to zvládnu. Ale po rodičích to nemohu chtít. :)))
5uch

Příspěvek od 5uch »

ViR píše:
5uch píše:Bohužel, rodiče se nedovedou smířit se ztrátou čísla, které si kdysi přenesli k VOXu ještě z pevné, takže se paušál VOXu bude za nic platit napořád.
Číslo se samozřejmě dá přenést od VOXu k Odorikovi, ale počkal bych s tím. Vrabci si cvrlikají, že bude možná nějaký pokles cen za portaci...
Díky ViRe, než jsem poslal dotaz, pročetl jsem si místní fórum a tuhle předběžnou informaci zaregistroval. Uvidíme. Číslo VOX se určitě nebude rušit letos, nejspíš ani příští rok...
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

5uch píše:
Jasně. To ovšem znamená nějaké netradiční vytáčecí procedury, nebo zásahy do konfigurace telefonního adaptéru. Já to zvládnu. Ale po rodičích to nemohu chtít. :)))
Nic takového, pokud zaplatíte za přenos čísla, číslo funguje jako by bylo vždy u nás. Jediná nevýhoda je zatím ten vysoký poplatek 1300 Kč.
5uch

Příspěvek od 5uch »

xsouku04 píše:
5uch píše:
Nic takového, pokud zaplatíte za přenos čísla, číslo funguje jako by bylo vždy u nás. Jediná nevýhoda je zatím ten vysoký poplatek 1300 Kč.
Tady si asi nerozumíme...
Vím o možnosti plnohodnotného přenosu čísla a vím, kolik ta sranda nyní stojí - a proto jsem zvolil variantu jeho udržování a "přidružení" pod Odorik.
Tu dvacku paušálu u VOXu (přesněji: minimálního měsíčního plnění) je možné provolat dočasným přepínáním na číslo VOXu, ale pro "cílovou skupinu" je to nevhodné řešení.
Odpovědět