Odorik a mobilní číslo

Diskuze o telefonování a telefonních službách, rady, návody, připomínky, ...
mtrakal

Odorik a mobilní číslo

Příspěvek od mtrakal »

Dobrý den,

narazili jsme na záhadu ohledně volání na mobilní číslo, které je spojeno s Odorikem.
Mám mobilní číslo od Vodafone svázané s číslem Odorik a pokud mi známý zavolá z jeho Odoriku, stále mu telefon vyzvání i přesto, že můj telefon je v tu chvíli vypnutý/nedostupný a můj Odorik je dostupný. Problém je, že mně v Odoriku se nezačne vyzvánět a nedozvím se o tom, že se mi snažil dovolat, tedy dozvím následně od Vodafonu, že mi přijde upozornění o zmeškaném hovoru.

Chtěl bych se tedy zeptat na to, zda-li když volám z Odoriku na mobilní číslo spárované s odorikem je možné se dovolat i na VoIP Odorik, nebo ne. A případně, zda-li jelikož to budete mít někde v databázi, zda dochází k automatickému "přesměrování" na odorik číslo, kde by bylo volání zdarma.

Další věc je, pokud by docházelo k vyzvánění i na Odoriku, zda pokud by volal z Odoriku na mobilní číslo, zda-li by se začlo vyzvánět na mobilním telefonu (pokud by byl aktivní), tak i na odorik lince?

Díky za odpověď
S pozdravem Matěj Trakal
Pitomec

Re: Odorik a mobilní číslo

Příspěvek od Pitomec »

Pokud se ti chce někdo dovolat na tvoji linku Odoriku, tak musí volat na číslo, které ti Odorik přidělil, případně si tam musíš nechat přesměrovat hovory od Vodafone, což ovšem zaplatíš. S tím nijak nesouvisí identifikace odchozích volání, která se hlásí tvým mobilním číslem.
sowi

Příspěvek od sowi »

Myslím, že mtrakal má nastavené na lince paralelní zvonění na mobil a pokud mu někdo volá na to číslo odoriku a nemá dostupný mobil tak mu nezvoní odorik ani nedostane hlášku o nedostupnosti, pouze slyší vyzváněcí tón. Zkoušel jsem vypnout mobil, na který mám nastavené paralelní vyzvánění a odorik číslo je nepřihlášené a funguje to dle mého popisu. Doufám, že sem to moc nezmotal :)
Pitomec

Příspěvek od Pitomec »

Paralelní vyzvánění na mobil mám taky v provozu a pokud ten mobil vypnu, tak se neděje nic a hlavní linka normálně zvoní.
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

Pitomec píše:Paralelní vyzvánění na mobil mám taky v provozu a pokud ten mobil vypnu, tak se neděje nic a hlavní linka normálně zvoní.
Přesně tak, problém je nejspíš v tom, proč nezvoní ona další linka na kterou je hovor též směrován. Pokud máte paralelní zvonění nastaveno na více jak jedno číslo, volající vždy slyší falešné zvonění. Je to tak úmyslně, protože jinak by nebylo zjevné, z které linky se má zvuk během zvonění přenášet.
Pitomec

Příspěvek od Pitomec »

Myslím, že problém tazatele je v tom, že se pokouší dovolat na Vodafonní číslo na vypnutém mobilu a nějak ho zmátl ten CLIP, který Odoričímu číslu přiřazuje číslo právě od Vodafone.
mtrakal

Příspěvek od mtrakal »

Zkusím to více rozepsat i s čísly:

Volající: 1111 (odorik číslo)
Volaný: 777 (Vodafone číslo CLIP) spojené s interním Odorikovým 2222 + je na linkce ještě veřejné nomadické číslo

Volající 1111 volá 777.
777 je na mobilu nedostupné (vypnuté), volajícímu 1111 linka vyzvání, ale volanému na 777 samozřejmě nemůže, jelikož je vypnutý telefon. Ale problém je, že tím, že volá z odoriku a číslo je spojeno s CLIP linka vyzvání, ale volanému linka 2222 ani nomadické číslo už nezvoní.

Tedy volající 1111 se nedozví, že je volaný nedostupný na čísle 777 a volaný se ani nedozví, že mu někdo volá (ať už na 777 nebo přesměrovaně z Odorik ústředny na 2222).

Je přece nesmysl nechávat přesměrovávat hovor u Vodafone, když CLIP se bued řešit na rozmezí mezi Odorik sítí a dále, tedy Odorik přímo dokáže rozpoznat, že číslo 777 je spojeno i s vnitřním číslem 2222.

Druhý příklad, který funguje korektně, nebo alespoň dle očekávání:
Volám ze svého čísla 2222 na číslo 777, které je nedostupné. Jelikož i linka 2222 je z pohledu Odorika nedostupná v tu chvíli, ozve se Vodafonní hláška o nedostupnosti čísla. To se ale v prvním případě nestane, jelikož linka 2222 obsazená nebyla.

Snad to bude lépe pochopitelné. Jde mi o to, jeslti by tedy neměla zvonit i linka 2222, když volaný slyší zvuk vyzvánění. Případně, zda by volající neměl obdržet taktéž zvuk VOdafonu o nedostupnosti. Rozumnější řešení dle mého je varianta první, když by ústředna rozpoznala spárování CLIPu s interním číslem a začala tedy vyzvánět na interní lince 2222 (a v případě dostupnosti i na 777) a hovor by se spojil na linku, která by hovor přijala první.
ViR

Příspěvek od ViR »

mtrakal píše:Zkusím to více rozepsat i s čísly:

Volající: 1111 (odorik číslo)
Volaný: 777 (Vodafone číslo CLIP) spojené s interním Odorikovým 2222 + je na linkce ještě veřejné nomadické číslo

Volající 1111 volá 777.
777 je na mobilu nedostupné (vypnuté), volajícímu 1111 linka vyzvání, ale volanému na 777 samozřejmě nemůže, jelikož je vypnutý telefon. Ale problém je, že tím, že volá z odoriku a číslo je spojeno s CLIP linka vyzvání, ale volanému linka 2222 ani nomadické číslo už nezvoní. Tedy volající 1111 se nedozví, že je volaný nedostupný na čísle 777 a volaný se ani nedozví, že mu někdo volá (ať už na 777 nebo přesměrovaně z Odorik ústředny na 2222).
Hmm. Zkouším to nasimulovat.

1. Volám z odoričí linky s č. *404XXX na vodafoní číslo 777083XXX (jehož CLI mám přiřazeno k odoričí lince s č. *305XXX) a (logicky) mi zvoní mobil s vodafoní SIM s č. 777083XXX. (Obě odoričí linky mají také přiřazená svá nomadická čísla 910110XXX, což by mělo být a je nepodstatné).

2. Vypínám mobil s vodafoním číslem 777083XXX. Opakuji volání z odoričí linky s č. *404XXX na vodafoní číslo 777083XXX a dostávám hlášku vodafoní sítě "Ať děláme co děláme...." o nedostupnosti vodafoního čísla.

To je podle mne zcela korektní chování.

Z jakého zařízení na ten mobil v síti VF voláte? Některá telefony (i SW klienti) generující "náhradní" zpětný (vyzváněcí) tón totiž, pokud mne paměť neklame, nebyly schopny vyhodnotit signalizaci o nedostupnosti volaného zařízení (zejména ze sítě Vodafone), a klidně účastníkovi posílaly do sluchátka informaci o vyzvánění, jako by se nechumelilo. Řšešolo se to před pár lety na "TELEFONUJEME.CZ".

Další co mne ještě napadá je, že v počátcích, když podpora Odoriku ještě nastavovala CLI ručně, to bylo řešeno trochu jinak než dnes (na to mobilní číslo, resp. jemu přiřazenou odoričí linku, se myslím dokonce dalo v jednu chvíli v odoričí síti dovolat, což by mělo nebýt). A není vyloučeno, že někde u vás zůstalo nějaké "reziduum".

A konečně, může být u vašeho čísla někde nějaký "bug" v nastavení (například zapomenuté "falešné" pararelní vyzvánění z nějakých pokusů a pod.) což by chtělo přejít a řešit ke konkrétním hovorům s podporou, aby se podívala, jaká byla u toho hovoru signalizace...
mtrakal

Příspěvek od mtrakal »

Kód: Vybrat vše

1. Volám z odoričí linky s č. *404XXX na vodafoní číslo 777083XXX (jehož CLI mám přiřazeno k odoričí lince s č. *305XXX) a (logicky) mi zvoní mobil s vodafoní SIM s č. 777083XXX. (Obě odoričí linky mají také přiřazená svá nomadická čísla 910110XXX, což by mělo být a je nepodstatné).

2. Vypínám mobil s vodafoním číslem 777083XXX. Opakuji volání z odoričí linky s č. *404XXX na vodafoní číslo 777083XXX a dostávám hlášku vodafoní sítě "Ať děláme co děláme...." o nedostupnosti vodafoního čísla. 

To je podle mne zcela korektní chování.
Ano, to je dle mého též korektní chování. ( i když z pohledu dvou odoričích uživatelů ne moc šťastný v rámci úspor :) - volaný uživatel nemusí tušit, že druhý kontakt má též odorik a zbytečně platí)

Volalo se z telefonu s Androidem verze 4, kde je integrovaný SIP klient. Jednalo se o nějakou verzi CyanogenModu, Přesněji to bohužel nevím.

EDIT: ještě k

1. Volám z odoričí linky s č. *404XXX na vodafoní číslo 777083XXX (jehož CLI mám přiřazeno k odoričí lince s č. *305XXX) a (logicky) mi zvoní mobil s vodafoní SIM s č. 777083XXX.
V tomto případě volání z Odorik do CLIP odoriku by si myslím právě mohlo docházet k vyzvánění obou linek (mobilu i čísla 305XXX) = úspora v případě zvednutí z čísla 305XXX :)
ViR

Příspěvek od ViR »

mtrakal píše: EDIT: ještě k

1. Volám z odoričí linky s č. *404XXX na vodafoní číslo 777083XXX (jehož CLI mám přiřazeno k odoričí lince s č. *305XXX) a (logicky) mi zvoní mobil s vodafoní SIM s č. 777083XXX.
V tomto případě volání z Odorik do CLIP odoriku by si myslím právě mohlo docházet k vyzvánění obou linek (mobilu i čísla 305XXX) = úspora v případě zvednutí z čísla 305XXX :)
1. Jako operátor nemůžete umístit mobilní číslo do pevné sítě, notabene mobilní číslo přidělené jinému operátorovi a nepřenesené (tedy cizí). To by bylo porušením číslovacího plánu => správní delikt.
2. Mobilní CLI (tedy vlatně konkrétní "zpáteční adresu") připojuje operátor na přání svého účastníka (a o své újmě, protože přichází o terminační poplatek za příchozí hovor) přeci proto, že si účastník přeje, aby mu volaní případně volali zpět na mobilní číslo! Pokud tomu tak není, má účastník možnost používat číslo geografické nebo nomadické.
3. Až byste chtěl moc moc osobně mluvit s panem ředitelem Novákem a ona vám místo toho několikrát za sebou zvedla odoričí pevnou jeho devadesátiletá polohluchá babička, rád byste tu úsporu v těch maximálně několika promile případů (které mohou statisticky nastat při volání "neznámému") oželel.
Odpovědět