Odchozí identifikace_číslo mobilu
Re: Odchozí identifikace_číslo mobilu
Tak to nevím, ale u každé SIM při koupi přece nějaké papíry jsou. I předplacené
A to je takovej problém to mobilní číslo autorizovat přes SMS, která se právě na daný číslo zašle?
Tím ale prokazujete nikoli oprávnění s číslem disponovat, ale jen přístup k telefonu s se SIMkou svázanou s tím číslem. A to ještě jen v době, kdy ta "autorizační" SMS dorazila....Pitomec píše:A to je takovej problém to mobilní číslo autorizovat přes SMS, která se právě na daný číslo zašle?
Ale to je tak všude - pokud mám internetový bankovnictví, tak mně taky chodí autorizační SMS na telefonní číslo, který jsem v bance uvedl a aniž by někdo zkoumal, jestli je to číslo moje nebo někoho jinýho. Zrovna tak když ho prodám nebo někomu věnuju, tak opět nikdo v bance toto neřeší a je to jenom můj problém.
Jenže to tady mícháte jabka s hruškama. Banka po Vás ty detaily nechce proto, že dispoziční právo k číslu je z hlediska účelu pro který to číslo banka chce zcela irelevantní. Stačí, že k němu máte přístup. A je jedno, zda plně či jen částečně oprávněný. Musel byste být padlý na hlavu, abyste uvedl pro zasílání autorizačních SMS číslo, které nemáte pod kontrolou.Pitomec píše:Ale to je tak všude - pokud mám internetový bankovnictví, tak mně taky chodí autorizační SMS na telefonní číslo, který jsem v bance uvedl a aniž by někdo zkoumal, jestli je to číslo moje nebo někoho jinýho. Zrovna tak když ho prodám nebo někomu věnuju, tak opět nikdo v bance toto neřeší a je to jenom můj problém.
U CLI je problém v tom, že ač má spíš jen charakter srovnatelný se zpáteční adresou napsanou na obálce, je veřejností a sice podzákonnými, leč pro operátory "obecně závaznými" předpisy, vnímáno a prezentováno spíše jako "de facto identita", či její součást. Prostě jako něco, co není pouhý holý adresní údaj, ale dejme tomu něco jako podpis.
A jelikož z pohledu ČTÚ a jeho rozhodnutí o přidělení čísel nezodpovídá za nesprávné použití čísla "nesvéprávný účastník" ale operátor (leda že by prokázal, nejen že to nesprávné použití nezavinil, ale že navíc učinil i maximální opatření, směřující k zabránění zneužití), tak je přiměřená obezřetnost celkem na místě...
Jenomže to bych musel být stejně padlý na hlavu i u VOIP, abych na svoje přidělené číslo od VOIP operátora registroval mobil někoho jiného, který taktéž nemám pod kontrolou.ViR píše:Jenže to tady mícháte jabka s hruškama. Banka po Vás ty detaily nechce proto, že dispoziční právo k číslu je z hlediska účelu pro který to číslo banka chce zcela irelevantní. Stačí, že k němu máte přístup. A je jedno, zda plně či jen částečně oprávněný. Musel byste být padlý na hlavu, abyste uvedl pro zasílání autorizačních SMS číslo, které nemáte pod kontrolou.Pitomec píše:Ale to je tak všude - pokud mám internetový bankovnictví, tak mně taky chodí autorizační SMS na telefonní číslo, který jsem v bance uvedl a aniž by někdo zkoumal, jestli je to číslo moje nebo někoho jinýho. Zrovna tak když ho prodám nebo někomu věnuju, tak opět nikdo v bance toto neřeší a je to jenom můj problém.
U CLI je problém v tom, že ač má spíš jen charakter srovnatelný se zpáteční adresou napsanou na obálce, je veřejností a sice podzákonnými, leč pro operátory "obecně závaznými" předpisy, vnímáno a prezentováno spíše jako "de facto identita", či její součást. Prostě jako něco, co není pouhý holý adresní údaj, ale dejme tomu něco jako podpis.
A jelikož z pohledu ČTÚ a jeho rozhodnutí o přidělení čísel nezodpovídá za nesprávné použití čísla "nesvéprávný účastník" ale operátor (leda že by prokázal, nejen že to nesprávné použití nezavinil, ale že navíc učinil i maximální opatření, směřující k zabránění zneužití), tak je přiměřená obezřetnost celkem na místě...
A pokud jde o případné zneužití, tak to jsme už tuším probírali - není problém, aby ona autorizační SMS měla platnost třeba jenom půl roku a po této době se posílala nová.
Ano, to je samozřejmě jeden z možných přístupů. Ale jelikož odpovědnost za odeslané CLI leží z pohledu správního práva (a možnosti nést sankce za správní delikt) na poskytovateli služby, je výhradně v jeho kompetenci, jakým způsobem bude požadovat doložení dispozičního práva k číslu.Pitomec píše:A pokud jde o případné zneužití, tak to jsme už tuším probírali - není problém, aby ona autorizační SMS měla platnost třeba jenom půl roku a po této době se posílala nová.
Tak jak to tedy vypadá ? Kdy to bude přístupné pro normální lidi ?
Dobrý den. Takže abych to dobré pochopil. Mám také předplacenou kartu od O2. Pokud si seženu potvrzení, že je číslo moje. Na O2 extra to napsané je, ale to asi nestačí. Jsem malý živnostník, takže kredit za moje číslo uvádím v účetnictví. Tak můžu dostat na novou linku normální mobilní číslo. Stačí mi jen potvrzení. Nic víc. Chápu to dobře?
Samsung Galaxy mini GT - 5570i
Na 90% volám přes Odorik
Na 90% volám přes Odorik