Co to posílají za blábol - Mikrotech.cz

Diskuze o telefonování a telefonních službách, rady, návody, připomínky, ...
Czmarci

Re: Co to posílají za blábol

Příspěvek od Czmarci »

Dobrý večer,

Dnes mi přišel stejný e-mail, jsem v šoku, nevím vůbec u koho mám nyní telefonní číslo 461055990, jestli vůbec u někoho. První informace jsem dostal až z dnešního e-mailu. Telefonní číslo využíváme ke svolávání hasičů k mimořádné události (požár, resuscitace s AED, Technická pomoc a další). Stálo mě spoustu úsilí celý systém vytvořit, je to dost propracované a bylo to hodně časově náročné. Můžete mi prosím někdo říct, kdo je nyní poskytovatelem služeb? Na koho se mohu obrátit?
vlazy

Příspěvek od vlazy »

Také mi ten e-mail přišel a jsem z toho trochu zmatený. Mikrotech poskytoval dobré VoIP služby až do doby kdy se o to asi přestali starat a fungovalo to asi jen tak ze setrvačnosti kdy už posledních několik let bylo třeba mít štěstí aby se šlo na některé tel. čísla dovolat a nyní už asi více jak měsíc se nejde mimo síť Mikrotechu dovolat asi nikam. U Mikrotechu jsem byl hlavně proto, že to měli kromě 1,21 Kč měsíčně za pronájem tel. čísla bez měsíčního paušálu, kredit tam šlo zaslat v jakékoliv i malé částce a platil neomezeně dlouho až do jeho vyčerpání a také tam nebyla žádná povinná minimální měsíční útrata za telefonování. To bylo to hlavní co mne až doteď u Mikrotechu drželo. Telefonují málo tak asi 1-2 odchozí hovory měsíčně, někdy výjimečně i více, ale také i někdy 1-3 měsíce nic. S takovou malou útratou za telefonování nevím jestli o mne bude mít Odorik zájem a bude ochoten mne převést k ním. U Mikrotechu jsem měl od nich tel. číslo 910 XXX XXX a rád bych ho zachoval pokud s tím nebude nějaký problém. Nyní mne zajímá za jakých podmínek k tomu převodu tel. čísel k Odoriku dojde, pokud vůbec k tomu dojde.
dako

Re: Co to posílají za blábol - Mikrotech.cz

Příspěvek od dako »

Zkusit jedině získat OKU a pak převést k jinému operátorovi, nic jiného se asi v tuto chvíli ani dělat nedá. 

edit: Teď mě tak napadlo, jestli není od věci si OKU z uživatelských tel. profilů, pro jistotu, zezálohovat nebo někam zapsat a v případě takového nečekaného pádu operátora nebo znepřístupnění profilu ať už z jakýchkoliv důvodů (nekomunikace operátora),  použít pak k převedení čísla někam jinam. 
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

Czmarci píše: pát 16. led 2026 21:31:21 Dobrý večer,

Dnes mi přišel stejný e-mail, jsem v šoku, nevím vůbec u koho mám nyní telefonní číslo 461055990, jestli vůbec u někoho. První informace jsem dostal až z dnešního e-mailu. Telefonní číslo využíváme ke svolávání hasičů k mimořádné události (požár, resuscitace s AED, Technická pomoc a další). Stálo mě spoustu úsilí celý systém vytvořit, je to dost propracované a bylo to hodně časově náročné. Můžete mi prosím někdo říct, kdo je nyní poskytovatelem služeb? Na koho se mohu obrátit?

Nesplet jste se v tém číslo 461055990? To mělo přestat fungovat už v roce 2011, kdy skončila zápujčka od ČTÚ.
https://ctu.gov.cz/en/vyhledavaci-datab ... 17.01.2026

To čísla také nemohu najít na žádném seznamu co nám Mikrotech.cz poskytl.

Ale myslím, že by neměl být problém to číslo nahradit za jiné. Protože lidí co svolávají hasiče asi moc nebude.

xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

vlazy píše: sob 17. led 2026 2:05:09 Také mi ten e-mail přišel a jsem z toho trochu zmatený. Mikrotech poskytoval dobré VoIP služby až do doby kdy se o to asi přestali starat a fungovalo to asi jen tak ze setrvačnosti kdy už posledních několik let bylo třeba mít štěstí aby se šlo na některé tel. čísla dovolat a nyní už asi více jak měsíc se nejde mimo síť Mikrotechu dovolat asi nikam. U Mikrotechu jsem byl hlavně proto, že to měli kromě 1,21 Kč měsíčně za pronájem tel. čísla bez měsíčního paušálu, kredit tam šlo zaslat v jakékoliv i malé částce a platil neomezeně dlouho až do jeho vyčerpání a také tam nebyla žádná povinná minimální měsíční útrata za telefonování. To bylo to hlavní co mne až doteď u Mikrotechu drželo. Telefonují málo tak asi 1-2 odchozí hovory měsíčně, někdy výjimečně i více, ale také i někdy 1-3 měsíce nic. S takovou malou útratou za telefonování nevím jestli o mne bude mít Odorik zájem a bude ochoten mne převést k ním. U Mikrotechu jsem měl od nich tel. číslo 910 XXX XXX a rád bych ho zachoval pokud s tím nebude nějaký problém. Nyní mne zajímá za jakých podmínek k tomu převodu tel. čísel k Odoriku dojde, pokud vůbec k tomu dojde.

U nás se neplatí ani těch 1,21 Kč/měsíc. Prostě je to úplně bez paušálu. Jen nevím, jestli to bude do budoucnosti udržitelné, ale zatím to tak je. Kredit u nás také neexpiruje. Totiž aby někomu propadl kredit kvůli pár dnům mi přijde dost kruté. S čísly 91080XXXX problém není, protože to vnutil ČTÚ nám. Co se týče ceny volání tu myslím máme bez paušálu stejnou jako měl Mikrotech vyšší tarif.
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

dako píše: sob 17. led 2026 13:27:50 Zkusit jedině získat OKU a pak převést k jinému operátorovi, nic jiného se asi v tuto chvíli ani dělat nedá. 

edit: Teď mě tak napadlo, jestli není od věci si OKU z uživatelských tel. profilů, pro jistotu, zezálohovat nebo někam zapsat a v případě takového nečekaného pádu operátora nebo znepřístupnění profilu ať už z jakýchkoliv důvodů (nekomunikace operátora),  použít pak k převedení čísla někam jinam. 

No problém s OKU u Mikrotechu je ten, že jak ty čísla ČTÚ odebral, OKU tím zneplatnil.  Protože v OKU je zakódován kód operátora.  A když se operátor změní, tak to OKU už nelze použít. Lze ale portovat pomocí CAF formuláře.
Pro nás Mikrotech.cz nebyl dost spolehlivý i v době kdy začínal (měli jsme u něj jedno z čísel 822). Ale každý má jiné požadavky. A pak už se to jen horšilo.
Je ale pravda, že takový konec Mikrotech, kdy prostě majitel postupně přestával komunikovat se všemi je hodně neobvyklý. Přece nebyl problém konec oznámit všem třeba půl roku předem. Nebo zbývající zákazníky prodat a tím uhradit doufám je mírné dluhy. Pro všechny by to bylo mnohem lepší.  I kdyby majitel zemřel a pozůstalí to nechtěli dál provozovat, obeslat všechny stávající zákazníky a nabídnout je k převodu/prodeji a tím to celé celkem dobře urovnat, by zvládli.

Původně jsem  si myslel, že těch zákazníků bylo tak málo, že se to už nevyplatí provozovat. Ale to moc nesedí. Tak to není.

vlazy

Příspěvek od vlazy »

xsouku04 píše: sob 17. led 2026 15:21:20U nás se neplatí ani těch 1,21 Kč/měsíc. Prostě je to úplně bez paušálu. Jen nevím, jestli to bude do budoucnosti udržitelné, ale zatím to tak je. Kredit u nás také neexpiruje. Totiž aby někomu propadl kredit kvůli pár dnům mi přijde dost kruté. S čísly 91080XXXX problém není, protože to vnutil ČTÚ nám. Co se týče ceny volání tu myslím máme bez paušálu stejnou jako měl Mikrotech vyšší tarif.
Na https://www.odorik.cz/w/cenik_doplnkovych_sluzeb ale vidím toto:
nomadické čísloprvních 5 let po přidělení zdarma, poté 1.21 Kč/číslo/rok
Minimální plnění za každé telefonní číslo30 Kč/číslo/měsíc * *
* * Do minimální útraty se započítávají všechny placené hovory s daným telefonním číslem. Minimální útrata se účtuje jen u čísel aktivovaných po 2.3.2022, poprvé za duben 2022. Minimální plnění může být v rámci individuální nabídky, nebo v rámci akce na daném čísle trvale sníženo nebo odpuštěno a to i dodatečně na žádost zákazníka. Aktuální nabídka pro nová čísla i výši minimálního plnění u již aktivních čísel lze zobrazit po přihlášení v menu “nastavení účtu”→“Minimální plnění na veřejných číslech”.
Bylo by možné to upřesnit jak je to myslene? Na viewtopic.php?p=40483#p40483 jsem našel k tomu také trochu starší vyjádření.

xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

vlazy píše: sob 17. led 2026 17:33:25
xsouku04 píše: sob 17. led 2026 15:21:20U nás se neplatí ani těch 1,21 Kč/měsíc. Prostě je to úplně bez paušálu. Jen nevím, jestli to bude do budoucnosti udržitelné, ale zatím to tak je. Kredit u nás také neexpiruje. Totiž aby někomu propadl kredit kvůli pár dnům mi přijde dost kruté. S čísly 91080XXXX problém není, protože to vnutil ČTÚ nám. Co se týče ceny volání tu myslím máme bez paušálu stejnou jako měl Mikrotech vyšší tarif.
Na https://www.odorik.cz/w/cenik_doplnkovych_sluzeb ale vidím toto:
nomadické čísloprvních 5 let po přidělení zdarma, poté 1.21 Kč/číslo/rok
Minimální plnění za každé telefonní číslo30 Kč/číslo/měsíc * *
* * Do minimální útraty se započítávají všechny placené hovory s daným telefonním číslem. Minimální útrata se účtuje jen u čísel aktivovaných po 2.3.2022, poprvé za duben 2022. Minimální plnění může být v rámci individuální nabídky, nebo v rámci akce na daném čísle trvale sníženo nebo odpuštěno a to i dodatečně na žádost zákazníka. Aktuální nabídka pro nová čísla i výši minimálního plnění u již aktivních čísel lze zobrazit po přihlášení v menu “nastavení účtu”→“Minimální plnění na veřejných číslech”.
Bylo by možné to upřesnit jak je to myslene? Na viewtopic.php?p=40483#p40483 jsem našel k tomu také trochu starší vyjádření.

No to je trochu problém hloupého arogantního zákonodárce, který má pocit, že musí všechno regulovat. Ten vymyslel, že portace čísel musí být zdarma. V ceníku proto musíme mít 30 Kč/měsíc minimální plnění i když jej až na výjimky nikdy uplatňovat nehodláme. A to vše abychom neprodělávali na portacích. Portace jsou totiž dobře promyšlená trafika s umělými náklady, tak aby to neměli menší subjekty snadné.

Ale nyní je na obzoru další nedomyšlenost hloupé a arogantního zákonodárce. Který jaksi neřešil jak to bude se zanikajícími VoIP operátory a jejich čísly. Pevných čísel je přiděleno 27 miliónů. Z toho se používají předpokládám jen statisíce.  Pokud nějaký operátor skončí, tak jeho čísla vnutí ČTÚ některému z operátorů, do jehož sítě bylo číslo přeneseno.  No začnou ti velcí operátoři jako O2 vracet ty svoje obří rozsahy, kdy na každém rozsahu zůstane jen několik zákazníků, tak to bude nejspíše nesmyslná zátěž na ty operátoři ke kterým většina zákazníků přešla. Oni pak budou nuceni kvůli jednomu nebo dvěma zákazníků platit za celý blok 1000 čísel.

Od Mikrotechu jsme zdědili 18 tisíc čísel, což jsou náklady 18 tisíc ročně.  Ty čísla snad časem ještě využijeme. V budoucnu to ale bude horší a nebude šance využit všechny čísla, jak bylo pevných linek v devadesátých letech mnohem více.

vlazy

Příspěvek od vlazy »

xsouku04 píše: sob 17. led 2026 17:42:44No to je trochu problém hloupého arogantního zákonodárce, který má pocit, že musí všechno regulovat. Ten vymyslel, že portace čísel musí být zdarma. V ceníku proto musíme mít 30 Kč/měsíc minimální plnění i když jej až na výjimky nikdy uplatňovat nehodláme. A to vše abychom neprodělávali na portacích. Portace jsou totiž dobře promyšlená trafika s umělými náklady, tak aby to neměli menší subjekty snadné.
To příliš nechápu jak to je. Zákonodárce stanovuje vymyslel, že portace čísel musí být zdarma, ale proč musíte mít v ceníku 30 Kč/měsíc minimální plnění i když jej až na výjimky nikdy uplatňovat nehodláte? To mi připadá trochu nesmyslné a zbytečně matoucí mít v ceníku nějaký poplatek který uplatňovat nehodláte. Znamená to to, že kdykoliv tento poplatek můžete začít uplatňovat? Myslím, že uživatelé VoIP od Odoriku by asi rádi znali konkrétní ceník tak aby věděli jaké poplatky mohou očekávat a ne, že nikdy nebudou mít jistotu jestli jim nějaký poplatek nezačne být účtovaný. Jaké jsou ty výjimky, pokud je to možné prozradit, kdy to minimální plnění 30 Kč/měsíc je uplatňované?
xsouku04 píše: sob 17. led 2026 17:42:44Od Mikrotechu jsme zdědili 18 tisíc čísel, což jsou náklady 18 tisíc ročně.  Ty čísla snad časem ještě využijeme. V budoucnu to ale bude horší a nebude šance využit všechny čísla, jak bylo pevných linek v devadesátých letech mnohem více.
Chápu, že tím vznikly asi ne příliš žádoucí náklady, ale pro některé uživatele zkrachovalého Mikrotech ke kterým patřím i já to může být dobrá zpráva, že se jim možná podaří obnovit jejích VoIP tel. číslo a budou ho tak mít možnost nadále používat ve VoIP sítí Odorik. V této souvislosti mne zajímá jestli tel. čísla které bude možné u Odoriku obnovit se budou obnovovat a za jakých konkrétních podmínek nebo co je pro to třeba udělat. Bude Odorik nějak přihlížet na postižené krachem Mikrotechu a přistupovat k ním nějak trochu jinak? Myslím, že v souvislosti s krachem Mikrotechu a pravděpodobnou možnosti převzetí takto postižených Odorikem by možná bylo dobré sdělit nějaké oficiální stanovisko jak to ve skutečnosti bude probíhat a za jakých podmínek a vše ohledně toho. Takto se tu o tom diskutuje, ale k ničemu konkrétnímu se tu nedospělo.

Loni v červenci jsem se už zajímal o přechod s VoIPem k Odoriku, ale přechod jsem neuskutečnil a na moje e-mailové dotazy ohledně toho mi bylo odpovězené toto:
Dobrý den,

Je možné používat jen VoIP. Přenést číslo k Odorik.cz je možné, ale pokud nemáte větší množství lidí, kteří jsou na něj zvyklí, doporučujeme si pořídit číslo nové.
Pro odchozí hovory můžete použít i mobilní číslo, ale musíte požádat svého mobilního operátora, aby vám to dovolil.
Běžně je to zakázáno kvůli ochraně před falšováním čísla volajícího. Nic se za to ale neplatí a je to jednárázová věc.
Mobilní číslo se vždy přiřadí k pevnému číslu. A o povolení mobilního operátora se žádá pro tu danou dvojici.
Minimální plnění je 30 Kč/měsíc/veřejné číslo, ale pokud si vezmete číslo z našeho roszahu, nebo zaplatíte jednorázový poplatek 590 Kč, tak ji trvale nebudeme uplatňovat.
Pak tedy žádná minimální útrata není.
Minimální částka je 50 Kč.
Paušální poplatek u českých pevných čísel nemáme.

s pozdravem Petr Soukup

………

Dobrý den.

Do Odoriku se lze registrovat oběma způsoby, není zde žádné omezení.
Vám se jedná o voip telefonování, můžete si zaregistrovat svůj mobilní telefon jako součást pinu.
Ano, číslo od jiného voip operátora k nám lze přenést, je všek třeba počítat s minimálním měsíčním plněním ve výši 50 Kč.
Tohoto se lze zbavit uhrazením našich nákladů na portaci ve výši 590 Kč.
Dobíjet lze jakoukoli částku, nemáme měsíční paušál.
Zobrazování čísla také lze, ale je třeba počítat ws vyplněním formulářů u operátorů kvůli vynětí z antispoofingové ochrany.
V případě dalších nejasností se na nás můžete obrátit.

Se srdečným pozdravem a přáním příjemného dne
Lubomír Prokeš,
zákaznická podpora Odorik
Měl bych k tomu ještě některé dotazy. 
  • Proč doporučujete si pořídit číslo nové a jaký to má význam hlavně nyní kdy jste asi převzali čísla od zkrachovalého Mikrotechu a bylo by je tak možné použít pro lidí kteří o to projeví zájem, tak aby mohli pokračovat u Odoriku se stejným číslem?
  • Pochopil jsem správně, že pro odchozí hovory přes VoIP je možné u Odoriku použít (nastavit) zobrazování volanému mobilního tel. čísla za předpokladu, že to mobilní operátor povolí o což je ho třeba požádat?
  • Jak je to s tím minimálním plněním 30 Kč/měsíc/veřejné číslo? To je třeba si vzít číslo z vašeho rozsahu, nebo zaplatit jednorázový poplatek 590 Kč, tak aby to trvale nebylo uplatňované?
  • Minimální částka pro dobití kreditu je u Odoriku 50 Kč a není možné dobíjet jakoukoliv menší částkou?
  • Jak je to myslené s tím zaregistrováním mobilního telefonu jako součást pinu?
  • Bude Odorik uplatňovat minimální měsíční plnění ve výši 50 Kč i u klientů zkrachovalého Mikrotechu kteří přejdou k Odoriku a budou si chtít zachovat původní tel. číslo od Mikrotechu pokud to bude možné?
V tom e-mailu od sbohempevnalinko píšou, že jejích cílem je pomoct obnovit provoz tel. čísel, ale připadá mi to, že Odorik má na to asi trochu jiný názor a záměr co s tím.

Omlouvám se pokud s tím obtěžují a za ten trochu delší příspěvek, citace a asi dotěrné dotazy. Budu rád když mi alespoň na něco z toho bude odpovězeno. Ohledně toho krachu Mikrotechu a možnosti převedení tím postižených lidí k Odoriku je docela dost nejasnosti.

Odpovědět