Nové proxy a změny na webu 21. května 2012 večer

Podrobnější technické novinky a vůbec novinky a postřehy z VoIP.
Odpovědět
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Nové proxy a změny na webu 21. května večer

Příspěvek od xsouku04 »

Daniel píše:Mno, hloubeji jsem to zatim nezkoumal, ale ode dneska se nemuzu dovolat ven (napr. na obligatni 800123456).

--------------
Na mnou vyslany INVITE mi neprijde zadna odpoved SIP 200 OK (Edit: resp. co koukam, tak vubec zadna).
BTW: Na REGISTER vsak ano, takze s tou sip.odorik.cz aka 81.31.45.51 to nejak komunikovat umi, ale ...

-------
Edit2: Prichozi hovor napr. z mobilu mi zvoni. Odchozi proste nejde. Na rozhrani jsem koukal nejaky kredit tam je. Jakoby ten INVITE neprosel najakou zabudovanou novou validacni/bezpecnostni logikou a spadlo to do vetve "vubec s protistranou nekomunikuj".
Můžete prosím do asterisk napsat

sip set debug ip 81.31.45.51

Zkusit hovor a poslat výstup.

Také by mohlo pomoci poslat konfiguraci asterisku co se týče tohoto hovoru, samozřejmě oddělejte heslo.
Daniel

Příspěvek od Daniel »

Mno, dnes namam na to cas, ale ciste "Nokia realated" to nebude. Napr. Asterisk taky nejede.
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

Daniel píše:Mno, dnes namam na to cas, ale ciste "Nokia realated" to nebude. Napr. Asterisk taky nejede.
Ten případ co je zde popsán o problému asterisku se ale zásadně liší. Jsou to dva různé problémy.
Daniel

Příspěvek od Daniel »

xsouku04 píše:
Daniel píše:Mno, dnes namam na to cas, ale ciste "Nokia realated" to nebude. Napr. Asterisk taky nejede.
Ten případ co je zde popsán o problému asterisku se ale zásadně liší. Jsou to dva různé problémy.
OK. Domnival jsem se, ze s presunem na novou proxy jste zapnuli extenzivni logovani vy a jste pak logicky schopni udelat replay/expost diagnostiku potizi v souvislosti s prechodem na novou technologii.
Kdyz tak si ho zapnete v case 10:25-10:30 vam muzu zkusit s minutovym interevalem poslat par odchozich hovoru.

-----------
Edit: 10:35 hovory na 800123456 probehly (resp. byly iniciovany -> nespojeny. Problem trva.). Na vic dnes skutecne nemam cas.
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

Paket co k nám přišel je v následující podobě. ( údaje co by mohly být považovány za citlivé jsem částečně přepsal za XX)

Kód: Vybrat vše

INVITE sip:800123456@81.31.45.51 SIP/2.0
Via: SIP/2.0/UDP 78.80.XX.XX:5070;branch=z9hG4bK20cb1f0b
From: "To jsem ja" <sip:488588XXX@81.31.45.51>;tag=as3873ccc1
To: <sip:800123456@81.31.45.51>
Call-ID: 3a44de337e7ab98930de7ac74413526a@81.31.45.51
CSeq: 102 INVITE
User-Agent: Asterisk PBX
Max-Forwards: 70
Date: Tue, 22 May 2012 08:27:04 GMT
Allow: INVITE, ACK, CANCEL, OPTIONS, BYE, REFER, SUBSCRIBE, NOTIFY
Supported: replaces
Content-Type: application/sdp
Content-Length: 238

v=0
o=root 1012 1012 IN IP4 78.80.XX.XX
s=session
c=IN IP4 78.80.XX.XX
t=0 0
m=audio 10284 RTP/AVP 8 101
a=rtpmap:8 PCMA/8000
a=rtpmap:101 telephone-event/8000
a=fmtp:101 0-16
a=silenceSupp:off - - - -
a=ptime:20
a=sendrecv
Problém je, že se hovor přichází z čísla 488588XXX (hlavička from) a snaží se volat jinam než do sítě odorik.
Pod číslem 488588XXX z pohledu autentizace nikoho neevidujeme, proto jste pouvažován za útočníka a naše proxy s vámi nekomunikuje.
Jediná vyjímka je, pokud by jste chtěl volat na nějaké číslo v síti, pak budeme považovat hovor za hovor na URI
a žádné autentizaci nebudete vyzván. Nicméně volaný uvidí prefix URI_ který značí že se jedná o anonýmní hovor. (ve from může být podvrženo cokoli)
Pokud se má hovor správně autentizovat, je třeba aby ve from bylo interní číslo linky odorik a ne veřejné číslo. To lze v sip.conf vnutit např. pomocí volby fromuser.

Jinak rád bych upozornil, že to autentizace probíhá před každým hovorem. Registrace je zde jen kvůli příchozím hovorům a na autentizaci odchozích hovorů nemá žádný vliv.

Pokud máte na asterisku více různých čísel, můžete hovory z více čísel posílat přes jednu linku pomocí návodu zde
http://wiki.4smart.cz/doku.php?id=odori ... rejenou_ip klíčová je tam volba sendrpid=yes.
Je ale nutné nás předem kontaktovat.
Daniel

Příspěvek od Daniel »

Mno, stacilo jednoduse napsat, ze nova proxina, narozdil od te stare, ocekava (resp. vyzaduje) v CID(num) cislo interni linky a nikoliv pridelene verejne tel. cislo. Resp. ta stara proxina asi ne ze by vyzadovala to 9 mistne verejne tel. cislo, spis asi to, co tam bylo, jednoduse ignorovala - ted uz je to stejne jedno ;) .

Otestovano, funguje. Diky.

BTW: Evidentne ma nova proxy jinou logiku zpracovani, coz nijak nenapadam, jen konstatuji.
Vlada

Příspěvek od Vlada »

Také se potýkám se stejným problémem, příchozí volání fungují, ale odchozí nejedou. Používám Nokia E60.
martinbilik

Příspěvek od martinbilik »

Mám Nokii E51 a z výše uvedeného mi není jasné, co je třeba změnit (podle postupu na http://www.odorik.cz/w/nokiae51 již mám v profilu jako uživatelské jméno nastavené šestimístné interní číslo). Prosím o nakopnutí, díky
Daniel

Příspěvek od Daniel »

martinbilik píše:Mám Nokii E51 a z výše uvedeného mi není jasné, co je třeba změnit (podle postupu na http://www.odorik.cz/w/nokiae51 již mám v profilu jako uživatelské jméno nastavené šestimístné interní číslo). Prosím o nakopnutí, díky
Jako moznost, ktera asi bude chodit, jak o tom psali ostane uz vyse, presunout se zatim na starou proxinu:
"... Jako dočasné řešení se můžete hlásit na místo na sip.odorik.cz na stary.odorik.cz ..."

BTW: To, co jsem resil ja s tim Asteriskem byl skutecne jiny problem. Sice take vyplynul na povrch v souvislosti s novou proxinou, ale v mem pripade stacilo poupravit v konfiguraci 2 radky a dal to neresim, tj. nemusim striktne vyzadovat, aby se nova proxina chovala na chlup jako ta stara. U tech Nokii se toho asi zase tak moc nastavit neda, takze docasny presun na starou proxy (ktera si s nima rozumi) zatim bude asi jedine rychle reseni.
flibor

Příspěvek od flibor »

Já mám také Nokii E52 (verze fw
91.003) a telefon se po pár vteřinách ukončí hovor. V Protokolu je potom volaný hovor, který nebyl přijat. V seznamu SIP chyb systémového klienta je chyba 486. Tak vám to snad pomůže...
Odpovědět