Blokuje Telefonika Odorik po internetu?

Diskuze o telefonování a telefonních službách, rady, návody, připomínky, ...
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Blokuje Telefonika Odorik po internetu?

Příspěvek od xsouku04 »

Pitomec píše:Nebudu tady rozepisovat nic technického, stejně je to všem ostatním asi fuk, ale jedno poznamenám - stačí se mnohde podívat na nekvalitu ADSL na vesnicích. TV se sotva pohne, o HD nemluvě a internet jede jako šnek. A koncovému klientovi je celkem buřt, jestli je to tím nebo oním, prostě to nestojí za nic. Asi tak...
Ne tak úplně. Pokud je totiž pomalej internet způsoben velkou vzdáleností od ústředny, je to věc nepříjemná, ale neměnící se v čase. Tedy věc která se nebude zhoršovat. Tedy pokud to funguje tento týden dobře, bude to velmi pravděpodobně fungovat i další týden.
Pokud nejste ideálně blízko, nepořizjte si IP TV, ale satelit.

Co má ale velký vliv, je také kvalita ADSL modemu. Kolikrát jen výměnou modemu si můžete zvýšit stabilitu a třeba i rychlost o 1/3.
Kabek

Příspěvek od Kabek »

Tak, tak. Jako ve všem, co něco přijímá - poslouchá, tak i různé modemy mají různou citlivost (může to být i tentýž model!). Blíží-li se práh citlivosti modemu k reálnému útlumu - úrovni signálu ( ten vždy ! kolísá), pak je už problém a výměna za citlivější je řešením. To, že to jde na vesnicích pomalu je v té délce vedení (kabelu). Tentýž problém je i ve městech - konkrétně okraj Pardubic.
paty07

Příspěvek od paty07 »

Tak nekvalitního vedení se nebojím. Je tu nová výstavba. Kabely jsou zakopané v zemi. Od ústředny taky (asi) nejsme daleko, když podle dealera je možné k nám zavést 20 Mb.
Jen mi nejde do hlavy to wifi. Máme přímý výhled na dům poskytovatele, v cestě nestojí žádný strom, kromě domů, ale ty by neměly mít žádný vliv na kolísání. Jediné, co mě napadlo, že je přetížená síť, když na něm jede skoro celá vesnice a výpady nebo rychlost pod hranicí dial-upu se objevují ve špičce. Někdy se ale objevují i kolem 2. hodiny ranní a to už špička není, tak jsem zmaten.

Edit: Ještě taková malá technická, dá se nějak zjistit, jak daleko jsem od ústředny? Když ne po netu, jak taková budka vypadá (oni ji u nás nemají moc kam schovat :D )? Najdu ty kabely třeba v územním plánu?
cz-helper

Příspěvek od cz-helper »

paty07 píše:Jen mi nejde do hlavy to wifi. Máme přímý výhled na dům poskytovatele, v cestě nestojí žádný strom, kromě domů, ale ty by neměly mít žádný vliv na kolísání. Jediné, co mě napadlo, že je přetížená síť, když na něm jede skoro celá vesnice a výpady nebo rychlost pod hranicí dial-upu se objevují ve špičce. Někdy se ale objevují i kolem 2. hodiny ranní a to už špička není, tak jsem zmaten.
Jedna poznamka k wifi. Je potreba rozlisit, jestli jde o 2,4GHz nebo 5GHz. Pokud je to 2,4GHz, tak v teto oblasti jsou i dalsi zarizeni, ktere mohou mit vliv i na kvalitu Wifi spojeni (nektere byste mozna ani netipovali ;-) ). Na 2,4 GHz je mimo jine i modrozub (bluetooth) nebo kuprikladu takova mikrovlna trouba (myslim zcela vazne :o ). Vzhledem k tomu, ze se jedna o pasmo, kde neni potreba zadne zvlastni povoleni, ale staci neprekrocit urcite limity, je toho tam spousta. Jsou na 2,4 GHz i nektere bezdratove klavesnice / mysi (i kdyz nejsou primo bluetooth). Takze obcas najit toho sotka muze byt docela problem.
paty07

Příspěvek od paty07 »

Je to 5 GHz.
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

paty07 píše: Edit: Ještě taková malá technická, dá se nějak zjistit, jak daleko jsem od ústředny? Když ne po netu, jak taková budka vypadá (oni ji u nás nemají moc kam schovat :D )? Najdu ty kabely třeba v územním plánu?
No podle mne je nejednodušší se zeptat nějakého technika na O2. Myslím že to není žádná tajná informace.
Dá se to poznat i podle toho, jestli nabízí VDSL nebo jakou vám nabídnou nejvyšší rychlost. Pokud jste hodně daleko, předem vás upozorní, že maximální rychlost bude nižší než běžná právě proto, že jste daleko od ústředny.
Pitomec

Příspěvek od Pitomec »

paty07 píše:Je to 5 GHz.
Ten tvůj poskytovatel prostě nestojí za nic, což je samozřejmě škoda. Jinak já mám v 5GHz udělaná nějaká pojítka v centru města (kde je taky spousta dalších jiných sítí) a není s tím sebemenší problém, takže přenos vzduchem nemá na nic vliv.
cz-helper

Příspěvek od cz-helper »

Pitomec píše:
paty07 píše:Je to 5 GHz.
Ten tvůj poskytovatel prostě nestojí za nic, což je samozřejmě škoda. Jinak já mám v 5GHz udělaná nějaká pojítka v centru města (kde je taky spousta dalších jiných sítí) a není s tím sebemenší problém, takže přenos vzduchem nemá na nic vliv.
5GHz je nesrovnatelne cistsi... Naprosta vetsina "balastu" (tedy "ne-wifi" spojeni/ruseni) je na 2,4GHz... Pokud se na 5GHz dobre zvoli kanaly (frekvence), aby se spoje navzajem nerusili, je velka pravdepodobnost, ze to bude behat. Kdyz nic jineho, tak na 5 GHz je tech kanalu nesrovnatelne vice nez na 2,4GHz (tam jich je teoreticky 13, ale pokud by bylo neco bezprostredne vedle sebe, tak se to stejne rusi :-( ).
No a k tomu, ze to "nema na nic vliv"... Spise bych rekl, ze to do niceho neleze - fyzika proste nepusti, na neco to vliv musi mit ;) .
paty07

Příspěvek od paty07 »

No podle mě je to přetíženou sítí nějakými stahovači. Děje se to totiž převážně odpoledne a večer, v pracovní den dopoledne se mi to snad ještě nestalo, ale v takovou dobu jsem doma jen občas). No a volal jsem tomu dealerovi O2, prej by u náš šlo zřídit VDSL nebo ADSL 2+, co je lepší? Je to bez agregace, minimální rychlost 16 Mb (při mých dnešních 3 Mb to zní jako pohádka :D ) Ted jsem z toho teda záhadně vyždímal 5, ale takovou rychlost vidím poprvé, a ta odezva je snad chybná :D Musím se pochlubit. Obrázek
Ted si sice chrochtám, ale až budu mít 0,08 Mb, tak zase budu nadávat.
Kabek

Příspěvek od Kabek »

........ No a volal jsem tomu dealerovi O2, prej by u náš šlo zřídit VDSL nebo ADSL 2+, co je lepší? Je to bez agregace.......
Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají!!!!!

Ať Vám to zapojí na zkoušku alespoň na týden - zdarma, pořádně to "otestujte". Abyste nebyl zklamán, možná přímo nas... Nejlépe najděte někde v blízkém okolí někoho, kdo to od O2 má. Když Vám prozradí, co si platí (rychlost) a jaká je realita, bude-li Vám jeho info vyhovovat, pak požádejte o zkušební zapojení a předvedení. Všichni "obchodníci" uvádějí ty nej hodnoty, ale realita je pak někdy méně, ale většinou více, vzdálena - samozřejmě k tomu horšímu..... Ještě si nechte udělat nabídku i od jiného poskytovatele (ADSL). Všichni to provozují po stejné síti (přístupová kabelová síť je ve většině případů O2!!!)

Přeji Vám šťastný výběr a spokojenost!
Odpovědět