Odorik a trunk na Asterisk

Diskuze o telefonování a telefonních službách, rady, návody, připomínky, ...
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Odorik a trunk na Asterisk

Příspěvek od xsouku04 »

Zjistil jsem teď, že odchozí hovory fungují jen do sítě Odoriku. Volám si na svoje 499 599 207 a to projde OK. Nevidím bohužel CID, protože dokud nebude spuštěna nová proxy, ukazuje mi to stále tu otravnou hlášku "Private". To jsme spolu řešili po telefonu... už aby ta nová proxy byla
Problém je v tom, že váš hovor se neautentizuje. Prostě to posíláte jen jakoby na uri, proto jdou jen hovory do sítě odorik. (nevíme komu to naúčtovat). Pokud voláte číslo v síti, hovor je spojen. Pokud voláte nějaké placené číslo naše ústředna si myslí, že je to útočník a hraje mrtvého brouka podobně jako kdyby tam byl firewall.

Ještě si prosím přidejte do hlavičky [general] v sip.conf řádek

Kód: Vybrat vše

t1min=500
Naše stará proxy nestačí odpovědět během 100 milisekund a tak je první paket zbytečně zaslán dvakrát. V nové je to vyřešeno.

Aby fungovalo sip:@linka_asterisku musí být linka asterisku zaregistrovaná. Jinak samozřejmě naše proxy neví kam hovor poslat.
Také bych doporučoval asterisk neprovozovat na veřejné adrese. Máte k používání veřejné adresy nějaké vážné důvody ? Denně někdo zkouší asterisky prolomit.
vanas

Příspěvek od vanas »

xsouku04 píše: Problém je v tom, že váš hovor se neautentizuje. Prostě to posíláte jen jakoby na uri, proto jdou jen hovory do sítě odorik. (nevíme komu to naúčtovat). Pokud voláte číslo v síti, hovor

Ještě si prosím přidejte do hlavičky [general] v sip.conf řádek

t1min=500
Naše stará proxy nestačí odpovědět během 100 milisekund a tak je první paket zbytečně zaslán dvakrát.
Hlavička nastavena.

Napovíte mi prosím, jak tedy zajistit autentifikaci z moji strany, abych mohl hovory i odesílat ?

Díky moc
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

vanas píše:A ještě by mě zajímala jedna věc, proč mi jednou vaše proxy pošle toto, což se mi nelíbí.

INVITE sip:*417934@89.111.103.194:5060 SIP/2.0

a jednou toto

INVITE sip:00420499599300@89.111.103.194:5060 SIP/2.0

což očekávají moje příchozí pravidla
Protože přesně to máte u čísel nastavené u paralelního vyzvášní.
004204995993XX -> ( *417934 sip:@89.XX.XX.XX )

Také bych chtěl upozornit, že linka 417934 není vůbec na naše proxy zrovna zaregistrovaná. Lze to vidět např. v tabulce linek.
V menu "návody a nastavení" -> linky

Registraci provedete přidáním řádku

register => 408806:bz3zx6cN@81.31.45.51 ; zaregistrujeme se  na sip.odorik.cz
(samozřejmě vaši linku a heslo)

Prosím prostudujte si příklad nastavení v našem návodu http://wiki.4smart.cz/doku.php?id=odori ... rejenou_ip
Jde o to, že hovor se je třeba poslat tímto způsobem.

exten => _X.,n,Dial(SIP/${EXTEN}@408806)

což zaručí že bude u nás zaúčtován na danou linku.
Chtělo by to přesně podrobný návod na freepbx. Myslím že zjednodušit klikání už moc nejde.
vanas

Příspěvek od vanas »

Protože přesně to máte u čísel nastavené u paralelního vyzvášní.
004204995993XX -> ( *417934 sip:@89.XX.XX.XX )

Také bych chtěl upozornit, že linka 417934 není vůbec na naše proxy zrovna zaregistrovaná. Lze to vidět např. v tabulce linek.
V menu "návody a nastavení" -> linky
Omlouvám se, toto byla moje chyba. To už je v pořádku.

Všechno chci "tlačit" přes linku 417766. Ta bude jako jediná zaregistrovaná. Přes 417934 pouštím zatím jen odchozí hovory, aby fungovalo aspoň hlavní číslo.

Bohužel, FreePBX asi přidání @417766 neumí. Myslel jsem, že stačí nastavit správné CID na danou zaregistrovanou linku, sip.odorik.cz pozná, že to jde z linky 417766, že to jde s CID, které patří do mého rozsahu a hovor v pohodě pustí.

Nechce se mi to moc předělávat do textového režimu. Sice by to asi problém nebyl, ale dělat to všechno ručně se mi moc nechce :-( Hlavně logování hovorů by byl problém
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

Myslím že to určitě nějak jde a přecházet jen k editaci souborů asi nemá smysl. Jde jen o to na to přijít a zdokumentovat to.
Možná to nebude úplně přímočaré, ale určitě to půjde.
Už se na to chystám cca měsíc.

Jestli s tím dnes nepohnete,možná bychom to mohli dát za úkol panu Marákovi v pondělí. Dnes má dovolenou. Myslím, že z tohoto vlákna musí s jistotou pochopit o co nám jde, takže si ušetřím spousty vysvětlování.
Jde o to, že on už nějakou zkušenost z freepbx má.
vanas

Příspěvek od vanas »

xsouku04 píše:Myslím že to určitě nějak jde a přecházet jen k editaci souborů asi nemá smysl. Jde jen o to na to přijít a zdokumentovat to.
Možná to nebude úplně přímočaré, ale určitě to půjde.
Už se na to chystám cca měsíc.
Já jsem bohužel toto zatím nenašel. Podařilo se mi vyřešit to, že nemusím vytvářet tolik inbound pravidel (vytvoří se samy při založení linky, což sice není 100%, ale je to asi nejlepší -> ze zahraničí jsou určitě i delší čísla). Tohle jsem ale zatím fakticky nenašel a prolézám FPBX skrz na skrz.
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

Nechce se mi to moc předělávat do textového režimu. Sice by to asi problém nebyl, ale dělat to všechno ručně se mi moc nechce :-( Hlavně logování hovorů by byl problém
Já vidím hlavní výhodu freepbx v tom, že po zaškolení ji zvládnout používat i nelinuxoví lidé. (Třeba zvládnout změnit IVR, přidat další pobočku, řešit jednoduché a opakujicí se problémy.)

Pokud by vše bylo jen v textových souborech dobře zdokumentováno, podle mého názoru to není vůbec složitější. Ba naopak. I to CDR se dá docela dobře vyřešit. Problém ale je že údržbu musí provádět zcela výhradně jen zkušený linuxák a to je škoda..
vanas

Příspěvek od vanas »

xsouku04 píše: Já vidím hlavní výhodu freepbx v tom, že po zaškolení ji zvládnout používat i nelinuxoví lidé. (Třeba zvládnout změnit IVR, přidat další pobočku, řešit jednoduché a opakujicí se problémy.)

Pokud by vše bylo jen v textových souborech dobře zdokumentováno, podle mého názoru to není vůbec složitější. Ba naopak. I to CDR se dá docela dobře vyřešit. Problém ale je že údržbu musí provádět zcela výhradně jen zkušený linuxák a to je škoda..
A přesně ten samý názor mám i já. Potřebuju to postavit na nějakym klikátku, kde kolegy zaškolím, co kde mají kliknout, aby to fungovalo. A na to je FPBX super.

Jinak, to volání na sip:@417766 mi opravdu nefunguje, i když Asterisk tam zaregistrovaný je. Vůbec nic na něj ale nepříjde. Proto musím volat přímo na IP adresu.
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... ovc-oqnMHI#!

Podívejte se na tohle V čase 9:40 se mluví o nastavení SIP trunku.
U vás to bude velmi podobné.
vanas

Příspěvek od vanas »

xsouku04 píše:http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... ovc-oqnMHI#!

Podívejte se na tohle V čase 9:40 se mluví o nastavení SIP trunku.
U vás to bude velmi podobné.
Trunk mam samozřejmě nastaven v pořádku. Volat na tu linku bez problémů jde. Nefunguje pouze URI volání na ní.

Jinak, proč sip.odorik.cz nefunguje tak, jak jsem psal výše ? Tzn. pošlu přes linku povolené CID, sip.odorik.cz ji zkontroluje, když bude přiřazené k nějaké lince, tak hovor pustí a zaúčtuje ho k lince, ke které je vázáno CID

Takhle by to podle mě bylo daleko lepší, lépe by se to nastavovalo a byla to opravdová funkcionalita trunku. Ve FreePBX bohužel asi opravdu nejde nastavit to, co čeká vaše proxy :-( Asi se holt 30 trunkům nevyhnu :-(
Odpovědět