Ruda píše: Máme už dost všech těl wellů a jiných nonamů
...
Well je také noname? Podle stránek Welltech by měla být firma Welltech Technology Co. docela solidní firma. Já používám Well ATA 172 teď s firmware v.3.00, který vyšel v lednu letošního roku a jsem s ním spokojený. Umožňuje dost prvků konfigurovat (jistě ne tolik, jalo Linksys) a 2x5 poskytovatelů Voip. Je pravda, že na počátku v době firmwarů verze 1.03-1.07 problémy byly, ale ty se vyřešily a od v.1.10 problémy nepozoruji. Líbí se mi, že na tom stále pracují a téměř každý rok vydávají nový firmware s novými vlastnostmi. Snad mi ještě dlouho vydrží. Používám také originál Sipuru 2102 a zde jsem musel již vyměňovat zdroj. Nic není dokonalé.
Mám v provozu již čtyři brány Well ATA 172 s "Firmware Version: Sun Nov 14 14:56:23 2010 (S2_V2_04) ", což je předposlední verze, také již 2x5 SIP účtů.
Other setting:
Voice QoS (Diff-Serv): 46, SIP QoS (Diff-Serv): 46, SIP Expire Time: 3600 s., Send Keep Alives Packet: zapnuto, Keep Alives Period: 15s., Jitter Buffer: 3 (packets), SIP server type: Asterisk
Tóny české, dial plan bez problémů (je vhodné ho definovat), NAT zapnutý, codec: G.729, G.711 a-law, G.711 u-law, délka paketů 20 ms, voice VAD vypnutý.
To podstatné - u Odoriku a IPVOX bez problémů to chodí, Mikrotech občas "trhá" slova. Jsem přesvědčen, že tam je problém na jejich straně. Stejný problém máme i na naší Asterisk ústředně, která je připojena také na Mikrotech. PING je samozřejmě v pohodě - mezi námi a Mikrotechem. Zkoušeli jsme z jedné brány souběžné dva hovory, jeden přes Odorik a druhý Mikrotech, do stejného bodu (druhá brána) a výsledek (?) - Odorik super, bez problémů, Mikrotech občas "koktá - trhá slabiky, slova. IPVOX je občas přetížený, ale spojený hovor je také OK.
Závěr ať si každý udělá sám...