Pitomec píše: ↑pon 24. bře 2025 21:17:49
V průběhu hovoru si banka obvykle vyžádá ověření přes mobilní aplikaci, resp. z té mobilní aplikace jde přímo objednat tel. hovor. Diktování SMS zcela jistě ne, to je jasný podvod.
Zcela jistě ano, mám účty aspoň ve 20 bankách (vždycky založím při nějaké akci a pak neruším a nechám tam 5 Kč) a dělají to přesně takto: "Já vám teď pošlu SMS a vy mi z ní přečtěte to číslo, abych věděla, že jste to vy." Což je přesně to, co dělá podvodník, potřebuje nadiktovat číslo ze SMS.
xsouku04 píše: ↑pon 24. bře 2025 21:43:42
Na mě osobně to skutečný podvodník ještě nikdy nezkoušel, vždy to byli skutečné instituce, co se jen jak podvodník chovaly.
Kdyby to byl skutečný podvodník, nejspíš bych to natahoval a dělal hloupého, abych se co nejvíce dozvěděl o tom, jaký volí postup.
No abyste se nedivil, jak jim to zbaštíte. Mi třeba volalo italské číslo a v něm typická angličtina s přízvukem Inda, ten znám, a donutili mě jít k počítači a zadávat nějaké pokyny do příkazového řádku, ale jsem programátor a v momentě, kdy to začlo být zajímavé, tak mi to došlo a pak už jsem si je jen namazal.
ALE: Já v té době pracoval na home office v mezinárodní korporaci s pobočkami v každém poledníkovém pásu, kde kolegy jsem měl asi v 15 zemích po všech kontinentech a DENNĚ jsem něco řešil s technickou podporou, kterou dělají Indové, ale i Filipínci a různí Afričani, je zcela běžné, že mluví anglicky a že potřebují nějaký údaj z mého notebooku, případně se k němu na dálku připojují a něco mi v něm dělají, interní firemní politika, vyloženě jsem očekával hovor Inda, který mi něco nastaví. Taky proto jsem naštěstí instinktivně šel k firemnímu notebooku a ne ke svému, a tam to pak narazilo na různé firemní ochrany. Považoval jsem ho za technickou podporu mé firmy, nebyl v tom žádný rozdíl.
Anebo mi psala hrozně urgentně spolužačka ze ZŠ, kamarádka, že ať urgentně kliknu na nějaký odkaz a nadiktuji ji nějaký kód, ale hlavně strašně rychle, a já jí chtěl vyhovět, šlo o nějaký nákup v mikrosoftím obchodě, už si nepamatuji, jaký by byl mechanismus, že bych to pak musel dodatečně zaplatit, veškeré dotazy odbyla, že hlavně honem honem, ale měla jiný sloh a přišlo mi to divné. Ale píše z jejího profilu, vidím historii, fotku, vše. Pak jsem myslel, že jí ukradly telefon děcka. A jen pomalu mi to docházelo, tak jsem pak položil kontrolní dotaz stylu "Jméno děsivého učitele hudební výchovy na ZŠ" a pak následovalo zase honem honem, to teď neřeš, a nějak jsem to rozpliznul. Jenže to je pocit, že opravdu nevyhovíte žádosti kamarádky, která něco potřebuje, a trvá, než se toho zbavíte. Pak se ukázalo, že jí nabourali WhatsApp a podobnou věc zkusili na 50 dalších. A zeptat se jí nemáte jak, máte na ni ten WhatsApp.
Nepoznáte nic, oni asi 50x neuspějí a jednou ano, statisticky se trefí do někoho, kdo zrovna takový hovor očekává, nebo něco řešil v bance včera a je logické, že mu ještě něco chtějí.