Odorik bude virtuální mobilní operátor

Podrobnější technické novinky a vůbec novinky a postřehy z VoIP.
Odpovědět
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Odorik bude virtuální mobilní operátor

Příspěvek od xsouku04 »

Obávám se, že je možné, že dotyčný operátor jim dokonce podepsal, že mu nevadí, že číslo bude z ČR nedovolatelné. Proč jinak by tohoto podivína pouštěli čeští operátoři dobrovolně do své sítě, aby tak dělal konkurenci jejich vlastním roamingovým tarifům? Logicky zní to, že jeho cílová skupina jsou Ukrajinci a Rusové, co cestují po světě, takže pro české mobilní operátory je to jen potenciální možnost dalšího přivýdělku bez toho, aby si vytvářeli konkurenci. Jinak to, že české číslo má v některých zemích příchozí hovory zdarma, je docela bomba. Jsem ale zvědav, jestli to ještě i po snížení propojovacích poplatků udrží. Příchozí hovory v roamingu je totiž nutné hradit z těch propojovacích poplatků, o které se zjevně čeští mobilní operátoří jsou ochotní v tomto výjimečném případě podělit. Podle mne i to tak musí notně dotovat už nyní. Takže lze čekat, že se podmínky změní. A co se týče cen odchozích hovorů, bomba to rozhodně není, i když jako nouzovka pro věčného cestovatele to může být dobré.
Četl jsem jejich stránky a vypadá to, že nabízí i data v zahraničí. Mělo by to tedy jít kombinovat se službami odorik a zpětným voláním aktivovaným přes data.

Připomínám že roamingové poplatky v EU už nyní jsou na celkem rozumné úrovni, pro hovory typu, dobře jsem dojel, mám se dobře. Takže se nic speciálního pořizovat nevyplácí. A pokud potřebujete komunikovat více, vždy je nejlepší si pořídit místní simkartu.. Často mají mobilní operátoři pobočku rovnou na letišti. Za příchozí hovory nic neplatíte, odchozí místní máte za místní ceny a s pohodlím, a odchozí hovory můžete dělat pomocí Odorik.cz a zpětného volání.
Mám to takto osobně vyzkoušeno ve více různých zemích. Zrovna náhodou jsem nyní na dovolené v Izraeli a mám zde místní simkartu s balíčkem 100MB dat. Volám přes aplikaci na zpětné volání napsanou v jazyce java . (mám telefon asha 303) A nebo přímo přes wifi nebo 3G.. Je to docela pohodlné.
I když se vám asi zdá, že naši operátoři jsou jaksi zaostalí a pozadu. I v zemích jako Španělsko nebo Izrael může být celkem problém sehnat předplacenou simkartu s datovým balíčkem za rozumnou cenu. V místním Orange se na mne dívali jako na marťana s tím, že předplacené karty jsou jen na volání. Nyní mám zbytečně drahý balíček, který obsahuje i neomezené volání a smskování po Izraeli a jeho součástí je 100MB dat. Zdá se, že kocourkov není jen u nás.

No abych to nějak zkrátil. Pokud cestujete po EU a komunikujete jen občas, bohatě si vystačíte s Vaší českou simkartou a běžnou cenou roamingu, která je rozumná.
Odchozí hovor můžete udělat pomocí zpětného volání přes odorik.cz, čímž ušetříte.
Pokud cestujete mimo EU, nebo potřebujete komunikovat hodně, je lepší si koupit místní simkartu ! Speciální simkarta se může hodit jen pro ty, co hodně cestují, komunikují a to do hodně různých zemí, které se pořád střídají.
ViR

Příspěvek od ViR »

xsouku04 píše:Připomínám že roamingové poplatky v EU už nyní jsou na celkem rozumné úrovni, pro hovory typu, dobře jsem dojel mám se dobře.
Navíc roamingové poplatky od letošního července opět trochu klesnou. Současný stav = odchozí hovor/příchozí hovor/odchozí SMS => 29/8/9 centů, od 1.7.2013 to bude 24/7/8 centů a od 1.7.2014 to bude 19/5/6 centů. Samozřejmě, konečné tuzemské ceny závisí na kurzu koruny k rozhodnému datu a na tom, jestli nám zase nějaká vláda nepohne někam s DPH. Ale ten trend poklesu tu je. Co může být také od r. 2014 zajímavé, to bude plánovaná možnost si pro roaminig zvolit jiného roamingového operátora, než je operátor domácí.
doubleclutcher

Příspěvek od doubleclutcher »

Díval jsem se na jednoho virtualála http://www.eurekago.cz a ten nabízí levné volaní ze zahraničí bez dat a z číslem 7910 takže žádní předražení Lotyšské číslo.
Ceny ze zahraničí jsou tak zarážející uplně zadarmo oproti O2 a dalším sice v česku je t dráhý a samozřejmě je včesku nejlepší odorik.cz ale v zahraničí cenově eurekago.cz zní libivě.
Má někdo zkušenosti nebo tuto službu využívá prosím o radu jesli to není jenom podvod.
Předčíslí 79x - nepatří operátorovi U:fon?
ig1

Příspěvek od ig1 »

No, nevím, kde berete že O2 nebo TM je nej...? TM je v polích, to ano, ale stejně špatnej jak ve městech. O2 - už známe. VDF je nejstabilnější síť u nás
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

ig1 píše:No, nevím, kde berete že O2 nebo TM je nej...? TM je v polích, to ano, ale stejně špatnej jak ve městech. O2 - už známe. VDF je nejstabilnější síť u nás
Existuje nějaké veřejné a objektivní srovnání kvality sítí? Já mám Vodafone a nejsem spokojen s tím, že se pokrytí posledních 10 let nijak nezlepšuje. Když někde čundruji naposledy např. v Českém ráji, tak jsem často mimo signál. Spoléhat se na data někde v lese (třeba kvůli navigaci), též dost dobře nelze. A ve vlaku zvláště Eurocity je lepší netelefonovat. O kolik je na tom O2 nebo TM lépe a jestli vůbec, to nevím. Dnes jsou BTS stanice podstatně levnější záležitost než před deseti lety, čekal bych tedy, že se jejich síť bude pomalu ale jistě rozšiřovat a modernizovat.... Ale ono nic.
Hooonza

Příspěvek od Hooonza »

xsouku04 píše: A ve vlaku zvláště Eurocity je lepší netelefonovat.
Někde jsem viděl, že kvalitu signálu mobilní operátoři "zaručují" jen v klidu, ne v pohybu.
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

Hooonza píše:
xsouku04 píše: A ve vlaku zvláště Eurocity je lepší netelefonovat.
Někde jsem viděl, že kvalitu signálu mobilní operátoři "zaručují" jen v klidu, ne v pohybu.
Pohyb nějak výrazně nevadí. Proto třeba v autě za jízdy lze telefonovat bez potíží.

Vlaky mají několik problémů. Především tratě vedou často úzkým údolím nebo opuštěnou krajinou, která je jinak pro mobilní operátory nezajímavá, takže mají špatné pokrytí.
Další problém je, že nové vagony, mají pokovená okna, přes která signál špatně proniká. Dobrým řešením by bylo pořídit ve vlaku zesilovače signálu, na tom se zdá se, nejsou ale schopni se domluvit.
Další možnost by bylo využít, že podél tratí má ČD Telematika natahanou optiku, takže kdyby se zvládli zavčas domluvit, přidat občas nějakou tu BTS podle trati by nemusel být žádný technický problém.
roak

Příspěvek od roak »

Jak ovlivní nové neomezrné tarify. Vliv vliv na vznik virtuálního operátora Odorik :?:
Pitomec

Příspěvek od Pitomec »

Skoro bych řekl, že moc ne. Přece jenom ne každý je ochotný platit 7 stovek měsíčně, když to pak třeba ani nevyužije.
roak

Příspěvek od roak »

Pitomec píše:Skoro bych řekl, že moc ne. Přece jenom ne každý je ochotný platit 7 stovek měsíčně, když to pak třeba ani nevyužije.
toje dobrá zpráva
Odpovědět