Po chvíli hledání jsem nastavení našel. Jedna SIM je Odorik, druhá polský T-Mobile. Při shodném nastavení obou SIM na volbu VoLTE se ukáže jen u té polské a stejně tak i volání přes Wi-Fi funguje také jen u polské SIM. Nebude to tím, že u Odoriku nemám koupena žádná data?
Vypnutí 2G síti v ČR
Re: Vypnutí 2G síti v ČR
Pokud vím, tak v ČR se ručně v telefonu dá VoLTE zapnout/vypnout pouze v síti O2, zatímco v sítích T-Mobile a Vodafone je to zapnuto natvrdo všem (tedy vyjma tlačítkových modelů bez podpory VoLTE, kde to logicky nejde).
Mně jde u Odorik SIM volbu VoLTE zapnout/vypnout, ale jestli to má reálný dopad nevím. Nevím, jak otestovat, že VoLTE reálně funguje funguje. Ale dříve tam tato volba u Odorik nebyla a zobrazovala se pouze u SIM T-Mobile Twistu.
Já u Samsungu tu volbu už nemám, lze tam akorát zapnout a vypnout VoWiFi (ale je také otázkou, jestli to má nějaký efekt nebo spíš ne).
Také mám Samsung, ale volba vypadá následovně:
V Androidu 14 už není ani taková možnost, je tam jenom "WiFi volání" a zapnout/vypnout. A režim sítě napevno navolený na LTE/3G/2G (5G telefon neumí), bez možnosti vypnutí LTE a ponechání jenom 2G.
Otestovat to lze třeba tak, že z telefonu provedete VOIP hovor a během něj si na GSM zavoláte. Pokud VOIP hovor nespadne, pak máte funkční VoLTE
Nebo během hovoru procházet web.
Z prezentace Tomáše Prokopíka O2 "Budoucnost 2G mobilních sítí V ČR" z konference Media a technologie 2024, která proběhla v říjnu 2024 v Pardubicích.
• GSA Report červenec 2024: 93 operátorů v 52 zemích buď dokončilo nebo plánuje vypnutí 2G
• mnoho dalších operátorů negarantují 2G roaming pro roce 2025
• hlavní vlna vypínání proběhne 2025-2030
• vypnutí 3G sítí Evropě obvykle předchází vypnutí 2G
• Při obnově kmitočtových přídělů v pásmu 2100 MHz převzali operátoři závazek udržet pokrytí na úrovni 99% populace a zajistit provoz 2G hlasových a SMS služeb do 06/2028, povinnost pro datové 2G služby není uložena
• O2CZ nemá v tuto chvíli žádné formální datum ukončení GSM služby, předpokládáme však, že GSM služby včetně datových služeb budou standardně poskytovány do 30. června 2028.
• GSA Report červenec 2024: 93 operátorů v 52 zemích buď dokončilo nebo plánuje vypnutí 2G
• mnoho dalších operátorů negarantují 2G roaming pro roce 2025
• hlavní vlna vypínání proběhne 2025-2030
• vypnutí 3G sítí Evropě obvykle předchází vypnutí 2G
• Při obnově kmitočtových přídělů v pásmu 2100 MHz převzali operátoři závazek udržet pokrytí na úrovni 99% populace a zajistit provoz 2G hlasových a SMS služeb do 06/2028, povinnost pro datové 2G služby není uložena
• O2CZ nemá v tuto chvíli žádné formální datum ukončení GSM služby, předpokládáme však, že GSM služby včetně datových služeb budou standardně poskytovány do 30. června 2028.
Naposledy upravil(a) GeBu dne sob 04. led 2025 9:56:26, celkem upraveno 1 x.
Na stejné konferenci (nevím v přednášce koho) padly nějaké další závažnější důvody proč nevypínat:
* Dálkové odečty - GSM modul v elektroměru s dlouhou certifikací. To jsem si osobně vyhodnotil, že distribuční společnosti mají lepší páku zatlačit než majitelé dálkově otevíraných bran.
* eCall (bezpečnostní systém aut) - prý je krabička v autě dobře schovaná a velmi obtížně se vyměňuje.
* Dálkové odečty - GSM modul v elektroměru s dlouhou certifikací. To jsem si osobně vyhodnotil, že distribuční společnosti mají lepší páku zatlačit než majitelé dálkově otevíraných bran.
* eCall (bezpečnostní systém aut) - prý je krabička v autě dobře schovaná a velmi obtížně se vyměňuje.