Odorik bude virtuální mobilní operátor

Podrobnější technické novinky a vůbec novinky a postřehy z VoIP.
Odpovědět
ViR

Re: Odorik bude virtuální mobilní operátor

Příspěvek od ViR »

Zedna píše:
Kukin píše:Když mám nyní předplacenku v síti X a přejdu pod Odorika virtuál, který bude hypoteticky taky pod sítí X - Otázka zní:
Když mi bude volat někdo jiný s předplacenkou Operátora X (dosud nepřešel), bude mu účtováno, jako hovor do vlastní sítě (X) nebo jiné mobilní sítě (Y) nebo pevné sítě (Z)?
Tohle by mne take zajimalo.
Prosim nekoho znaleho o vysvetleni, tohle je obecny dotaz nezavisly na tom, ze dosud jeste nejsou dohodnute detaily mezi Odorikem a GSM operatory.

A jak je tohle u BleskMobilu? Kdyz bych volal do site BleskMobilu, bude to jako hovor do site O2 nebo do site jineho operatora (na jiny mobil)?
Tohle neřeší žádný předpis, ale je to závislé čistě na smluvních podmínkách toho poskytovatele služeb, od něhož je iniciován hovor. Volající tedy musí vždy být řádně seznámen s tím, co je a co není považováno za volání v rámci vlastní sítě/služby (virtuální sítě), pokud je odlišná cena, či jiné podmínky (například různé zacházení s volnými minutami).

Pokud se týká volání z mobilní veřejně dostupné telefonní služby nabízené přímo O2 na čísla zařazená ke službě nazývané bleskMOBIL (nabízené přes zprostředkovatele), jsou tato volání O2 -> bleskMOBIL považována v současnosti za volání uvnitř sítě O2. (Mj. patrně i proto, že obě služby provozuje tentýž subjekt a v téže síti.)

Nelze ale vyloučit, že některý "virtuální operátor" bude mít vytvořenu (obdobně jako je tu u rámcových smluv či "šedivek") vlastní VPN, v níž budou hovory výhodnější. Technicky to lze bez větších problémů. Záleží většinou jen na dohodě s provozovatelem sítě. Pro provozovatele sítě (operátora) by nemuselo být nevýhodné vytváření takových "virtuálních veřejných sítí" třeba i s voláním jen za symbolický měsíční paušál, protože to bude s jistotou generovat nějaký zaručený příjem. A bude to tlumit konkurenční technologie (třeba VoIP).
jtr

Příspěvek od jtr »

Pokud u O2 zavoláte na *33 (linka pro přenositelnost čísel) a zadáte číslo bleskmobilu, automat jako operátora skutečně uvede O2.
roak

Příspěvek od roak »

tak jak to vypadá s odorikem konkurenční voocall už dal datum 1.6 neveřejné testovánípro vyvoleníé ovečky a
1.7.2013 pro všechny. což se mi zdá fakt už hodně pozdě. kdy to začne frčet pres ODORičí sim???
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

roak píše:tak jak to vypadá s odorikem konkurenční voocall už dal datum 1.6 neveřejné testovánípro vyvoleníé ovečky a
1.7.2013 pro všechny. což se mi zdá fakt už hodně pozdě. kdy to začne frčet pres ODORičí sim???
Mohlo by to být podobné. Jen bych ještě rád upozornil ,že službě voocall už se jednou počítadlo zadrhlo a restartovalo.

Abych se vyvaroval podobným trapnostem, raději přesné datum nezveřejňuji, když jej nevím.

Mobilní čísla odoriku budou z rozsahu 799790000-799799999
Pitomec

Příspěvek od Pitomec »

A rezervace čísel odkdy? :-)
paty07

Příspěvek od paty07 »

Půjde alespoň v začátcích si nechat CLIPnout na odoričí čislo moje mobilní číslo, které mám na pevné lince? Nechci kvůli testům mást ostatní lidi :D
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

paty07 píše:Půjde alespoň v začátcích si nechat CLIPnout na odoričí čislo moje mobilní číslo, které mám na pevné lince? Nechci kvůli testům mást ostatní lidi :D
S tím by neměl být technický problém.
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

xsouku04 píše:
roak píše:tak jak to vypadá s odorikem konkurenční voocall už dal datum 1.6 neveřejné testovánípro vyvoleníé ovečky a
Mohlo by to být podobné. Jen bych ještě rád upozornil že službě voocall už se jednou počítadlo zadrhlo a restartovalo.

Abych se vyvaroval podobným trapnostem, raději přesné datum nezveřejňuji, když jej nevím.

Mobilní čísla odoriku budou z rozsahu 799790000-799799999
Odpočítávat podruhé je trapné
Fex

Příspěvek od Fex »

[quote=xsouku04"]
Mobilní čísla odoriku budou z rozsahu 799790000-799799999[/quote]

Ale to je jen 9999 numer!?

Tímto se veřejně ucházím o 799799799 :D
ViR

Příspěvek od ViR »

Fex píše:Tímto se veřejně ucházím o 799799799 :D
Tipl bych, že to bude VIP číslo, a pokud bude prodáno, tak jednak za příslušný obolus, a druhak klientovi, který generuje nějaký "nezanedbatelný" provoz. On i miniTEL musí z něčeho žít, že.
Odpovědět