Tohle neřeší žádný předpis, ale je to závislé čistě na smluvních podmínkách toho poskytovatele služeb, od něhož je iniciován hovor. Volající tedy musí vždy být řádně seznámen s tím, co je a co není považováno za volání v rámci vlastní sítě/služby (virtuální sítě), pokud je odlišná cena, či jiné podmínky (například různé zacházení s volnými minutami).Zedna píše:Tohle by mne take zajimalo.Kukin píše:Když mám nyní předplacenku v síti X a přejdu pod Odorika virtuál, který bude hypoteticky taky pod sítí X - Otázka zní:
Když mi bude volat někdo jiný s předplacenkou Operátora X (dosud nepřešel), bude mu účtováno, jako hovor do vlastní sítě (X) nebo jiné mobilní sítě (Y) nebo pevné sítě (Z)?
Prosim nekoho znaleho o vysvetleni, tohle je obecny dotaz nezavisly na tom, ze dosud jeste nejsou dohodnute detaily mezi Odorikem a GSM operatory.
A jak je tohle u BleskMobilu? Kdyz bych volal do site BleskMobilu, bude to jako hovor do site O2 nebo do site jineho operatora (na jiny mobil)?
Pokud se týká volání z mobilní veřejně dostupné telefonní služby nabízené přímo O2 na čísla zařazená ke službě nazývané bleskMOBIL (nabízené přes zprostředkovatele), jsou tato volání O2 -> bleskMOBIL považována v současnosti za volání uvnitř sítě O2. (Mj. patrně i proto, že obě služby provozuje tentýž subjekt a v téže síti.)
Nelze ale vyloučit, že některý "virtuální operátor" bude mít vytvořenu (obdobně jako je tu u rámcových smluv či "šedivek") vlastní VPN, v níž budou hovory výhodnější. Technicky to lze bez větších problémů. Záleží většinou jen na dohodě s provozovatelem sítě. Pro provozovatele sítě (operátora) by nemuselo být nevýhodné vytváření takových "virtuálních veřejných sítí" třeba i s voláním jen za symbolický měsíční paušál, protože to bude s jistotou generovat nějaký zaručený příjem. A bude to tlumit konkurenční technologie (třeba VoIP).