Blokuje Telefonika Odorik po internetu?

Diskuze o telefonování a telefonních službách, rady, návody, připomínky, ...
forum-user-UDFENS

Re: Blokuje Telefonika Odorik po internetu?

Příspěvek od forum-user-UDFENS »

xsouku04 píše:
Tomm píše:Objednal jsem si Mobilni Internet M od O2 (100Kc 500MB/mesic) a odorik mi nefunguje. Port 5060 na sip.odorik.cz lze otevrit.
NIcmene me uvedli v omyl pri objednavce, je tam sleva z 300 na 100 na 24 mesicu, dalsi podvod, takze sluzbu rusim.
Neni to pro me duveryhodne firma.
Podle čeho soudíte, že problém je v O2? Přihlásí se váš telefon? Zkoušel jste použít jiné porty než 5060 (třeba 443 nebo 6688) popřípadě TCP místo běžného UDP? To se vždy dá obejít, jediné co se obejít nedá je případ, kdy není slyšet.
O2 rozděluje provoz na ctyri zóny. Bila je Web. Šedá VPN , atd. Po vyčerpaní fup je dostupná jen bílá a sedá. Alternativní způsoby přístupu nefungují. Vypadá to že provoz je hlídaný pomocí analýzy paketů, asi L7. Problémy jsou i s dalšími službami jako třeba skype. Myslím, ze cena neodpovídá. Vodafone i T-Mobile jen omezí rychlost. Obsah standartne operátoři neblokuji. Výjimkou jsou p2p spoje. O2 na této SIM defaultně blokuje i odchozi a příchozí volání a sms. Pokud budete mít vyčerpaný fup a ocitnete se v situaci kdy budete muset volat tísňové linky tak není jak se dovolat.
Další problém spojený s tímto blokováním SMS a volání je následná realizace e-účtu. Ten nelze realizovat přes zákazníckou linku ani na pobočce ale pro vytvoření účtu musí být autorizován přístup na webových stránkách O2 a to je prováděno zasláním autorizační SMS na číslo datové SIM. Žádná však nedojde, protože operátor blokuje a e-účet tak nezprovozníte. Myslím si, že by O2 mělo na své datové SIM nastavit vyjímku pro zasílání systémových SMS a volání na tísňové linky.
Naposledy upravil(a) forum-user-UDFENS dne pát 18. led 2013 16:16:40, celkem upraveno 2 x.
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

Pokud analyzují pakety, tak by mělo zabrat zvolit nějaký běžný port + šifrování .... Popřípadě přes to VPN A mají po analýze.
Pravd ale je že většina lidí to asi nezvládne.
ViR

Příspěvek od ViR »

Tísňové linky blokovány být nesmí! Pokud to tak je a můžete to doložit, je to na stížnost ČTU. A jde o tučně pokutovaný správní delikt. Jinak, kdyby to tak náhodou bylo, tak stačí tu SIMku vyndat. Každý mobil umožňuje tísňové hovory i bez SIM.
forum-user-UDFENS

xsouku04 píše:Pokud analyzují pakety, tak by mělo zabrat zvolit nějaký běžný port + šifrování .... Popřípadě přes to VPN A mají po analýze.
Pravd ale je že většina lidí to asi nezvládne.
Standartně VPN funguje. Na tomto připojení jsou s VPN celkem problémy a je lepší využít služby VPN Fixed, kterou nabízí ve třech podvariantách tento operátor. Zprovoznění VPN Fixed na takovéto datové SIM zařizuji již od konce roku 2012. Dostal jsem se v komunikaci až v jednání s Business sektorem. Řešilo se to i přes různé externí (business) pracovníky v O2. Nakonec mi zavolali, že ve společnosti O2 není nikdo kompetentní kdo by mi byl schopen nastavit tuto službu. Zatím jsem se nedostal do fáze, kdy by mi někdo řekl alespoň cenu za to VPN Fixed. Na stránkách toho moc nemají. Technici z Levelu 2 v O2 nevidí problém toto nastavit i pro mobilní připojení, ale potřebují vyjádření od finačního oddělení jak by to účtovali. Na webu jsem nakonec našel cenu za tuto službu ale je z roku 2001 a ta cena je něco málo přes 9 tisíc korun ve variantě pro pevné připojení. Nepočítám s tím, že by dnes byly za vytvoření VPN účtu takové ceny.
dj-bobr

Příspěvek od dj-bobr »

Dovedu si představit na nějaké VPS např. na 4smart.cz vytvořit virtuální server, natáhnout si na něj VPN tunel, a VoIP posílat tunelem, na který se pak vztahuje jiná FUP politika, než na VoIP samotné..
Jan Telefonista

Příspěvek od Jan Telefonista »

Jenom bych chtel upozornit pripadne zajemce o jinak kvalitni adsl od o2, ze jim dosly verejne ip adresy, takze od podzima minuleho roku uz pravdepodobne nedostanete k nove zrizene pripojce na modem verejnou ip adresu, cili provadeji NAT jako vetsina antenkaru. Jestli tam je aktivni SIP alg jsem zatim na nove lince nezkousel, nebot tam nemam voip, ale velka nevyhoda ovsem je, ze pak s adsl nejde ovladat zabezpecovacka ani dalsi zarizeni, ktere na starsi adsl normalne fungovaly :evil:
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

Narazil jsem na zajímavé informace - závislost rychlosti na vzdálenost od ústředny.

25 Mbit/s na ~300 m
24 Mbit/s na ~600 m
23 Mbit/s na ~900 m
22 Mbit/s na ~1,2 km
21 Mbit/s na ~1,5 km
19 Mbit/s na ~1,8 km
16 Mbit/s na ~2,1 km
8 Mbit/s na ~3 km
1,5 Mbit/s na ~4,5 km
800 kbit/s na ~5,2 km
Ovšem místní podmínky se mohou velice lišit díky použitému materiálu vedení, umístění, rušení vnějšími vlivy a kvalitou koncových zařízení.
Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/DSLAM

Zjevně se zdá, že někdy může pomoci si úmyslně snížit rychlost a docílit tím lepší kvalitu spojení.

Zajímavý článek na téma problémy ADSL je zde
http://extrahardware.cnews.cz/typicke-p ... ich-reseni
Hooonza

Příspěvek od Hooonza »

Jan Telefonista píše:Jenom bych chtel upozornit pripadne zajemce o jinak kvalitni adsl od o2, ze jim dosly verejne ip adresy, takze od podzima minuleho roku uz pravdepodobne nedostanete k nove zrizene pripojce na modem verejnou ip adresu, cili provadeji NAT jako vetsina antenkaru.
Tak ona hlavně O2 od července veřejné IPv4 adresy aspoň oficiálně už nevydává, všechno jede přes IPv6. Už od té doby jsou IPv4 za NATem. Čili všechno asi pojede jako dřív, jenže přes IPv6 (budu taky testovat, zda a jak to pojede, někdy od března).
forum-user-UDFENS

Z téhle firmy mi je opravdu velmi špatně. Toto připojení testuji asitak měsíc jako osvč pro firmu jako opravdu nouzové připojení, protože náš ISP dělá celkem problémy. Netuším, zda se s tímto setkávám jen já ale toto připojení je asi nejhorší jaké jsem kdy viděl. Pro používání bylo zapotřebí mít tuto službu s nastavením: 1. S veřejnou IP, 2. Aktivní službu VPN data Fixed, 3. Aktivované bezkontaktní platby pomocí NFC čipů. Plánované časové rozpětí pro zrealizování bylo od 23.12.2012 do 23.1.2013.
Ze zmiňovaných služeb není dodnes aktivní ani jedna. Ohledně VoIP služeb kvalita je dost proměnlivá. Příjde mi, že je to vlivem častého měnění nastavení zón (bílá, šedá, atd..).
Z výše uvedených služeb je vše nabízeno na webových stránkách O2 jak pro pevná tak pro mobilní datová připojení. Před koupí bylo vše prokonzultováno s O2 Guru a nebude to problém. Pro klid v duši jsem chtěl vědět také jak se toto nastavení služeb provede a jak dlouho bude trvat nastavení. Doba byla ze strany O2 stanovena na maximálně do pěti prac.dnů. Funkční zůstává stále jen internet. Jako bonus mi užívání této služby přineslo v podobě účtování kdy první měsíc účtovali tak jak bylo domluveno 100,- Kč. Vzhledem k tomu, že datová SIM je blokována pro veškeré volání a sms provoz (včetně tísňových linek) nechodí ani systémové zprávy od O2 tak je nutné aktivovat ještě alespoň O2 Zero. Bohužel operátor na to není připravený a když toto uděláte tak se systém postará o to, že je vám účtována plná částka. Následuje reklamační řízení, které s O2 příjemné není. Toto připojení nedoporučuji. Co se týká kvality pokrytí a rychlosti nemám nic proti a tam nic O2 neporušuje, ale pokud budete potřebovat na tomto internetu nastavit některé parametry nebo doplňkové služby tak se dostanete do právních potíží. Ve společnosti není nikdo kompetentní kdo by to nastavil.

Výsledkem je:
1. Místo 100,- Kč = účtováno 302,-Kč
2. Možnost aktivace služeb = po měsíci není aktivní ani jedna
3. Časová náročnost = asi 5 hod. na telefonu s infolinkou a obchodním oddělením - seznamování personálu s tím co je to IP adresa a jaký je rozdíl mezi APN internet.open, internet.open.s, VPN pro DATA a VPN pro volání.
8 x 5 minut s techniky na oddělení Level 2, kteří nevidí problém v tom to nastavit ale musí mít podnět od obchodního oddělení, bez kterého to nemůže nastavit (ačkoliv je aktivace některých služeb zdarma). Obchodní oddělení to odmítá nastavit, protože "musím si to dohledat v materiálech, pak vám zavolám" a už nikdo nezavolá a "tento požadavek není běžný tak nevím jak to nastavit, zkusím vás přepojit na technika". Po měsíci tohoto jednání zvažuji cestu k jinému operátorovi, byť za vyšší cenu.
Dále mne udivilo proč O2 uplatňuje na své datové připojení tento FUP. O2 je díky svým dodavatelům schopen pokrýt mnohem větší množství uživatelů než T-Mobile a Vodafone. S příchodem LTE technologie to platí několikrát. Příjde mi, že FUP v tomto případě má trochu jiné opodstatnění než to k jakému byl původně určen.
thegrid

Příspěvek od thegrid »

Zdravím. Jen že jsem také řešil O2, kdy mi po najetí FUP začli blokovat SIP protokol. Prostě jsem se ani nezaregistroval na telefonu. Vyřešil jsem to tak, že v programu BRIA jsem nastavil jako protokol místo standardního UDP protokol TLS. A ejhle. O2 jsou na to krátcí. :lol:
Napište kdyžtak někdo své zkušenosti.

EDIT: Tak bohužel mi to jede jen pod programem BRIA. Na CsipSimple jsem toto nerozjel. :cry:
Odpovědět