helmut.niederman píše: ↑sob 21. pro 2024 22:38:16 Je to jasné, lidem budou nutit používat smartphouny aby lidi byli pod větší kontrolou, protože s 2G telefonem není tak velká kontrola, velký EuroBratr tolik nešmíruje jako v případě smartphounů. Znám nejen v práci hodně lidí, co smartphouny nepoužívají, a to nejsou senioři, mají 41 let a prostě nechtějí moderní smart. Jim vystačí běžný tlačítkový telefon a na internet jim doma slouží PC s ADSL, kabelovým nebo jiným typem připojení např. optikou. Není to nic jinýho než buzerace Bruselu. A pochopitelně, když lidi nebudou používat 2G telefony o to líp z těch lidí vymámí poplatky pro Českou Televizi a Rozhlas protože už jen samotné vlastnění smartphounu člověka nutí platit nesmyslné koncesionářské poplatky. A Bureš tohle rozhodně nezruší, měl na to času dost 8 let kdy vládnul. Takže zase jen větší diktát. Jako mne osobně já mám sice 2G Telefon ale používám ho vesměs jako budík a taky používám smartphoun, ale lituji ty lidi, co křečovitě odmítají smartphoun a drží se tlačítkových telefonů. Jenže k tomu ještě aby si přeci jen koupili Smartphoun, tak smartphouny se mají ještě nehorázně zdražit, protože OSA chce aby lidi kteří kupují telefony platili výpalné , takže další zdanění. HOlt nám postupně osekávají svobody, co jsme nabyli v 90.letech. Teď se jen ptát, co nám nezakážou, nezruší ? Vše co fungovalo a s čím lidi byli spokojení to jim vzali a pak se diví, že je tady blbá nálada jak říkal Havel a lidi nostalgicky vzpomínají na Devadesátky.
Vypnutí 2G síti v ČR
Re: Vypnutí 2G síti v ČR
Z pohledu operátora se o celosvětové konsiprační spiknutí nejedná. Jde o přirozené chování: Proč mám provozovat a udržovat 2 technologie?
V tom problém nebude, protože distributoři si zařízení vymění (a vše pak samozřejmě naúčtují zákazníkům) a výrobci aut nebo servisy budou rádi za další kšeft při výměně.GeBu píše: ↑sob 04. led 2025 9:53:33 Na stejné konferenci (nevím v přednášce koho) padly nějaké další závažnější důvody proč nevypínat:
* Dálkové odečty - GSM modul v elektroměru s dlouhou certifikací. To jsem si osobně vyhodnotil, že distribuční společnosti mají lepší páku zatlačit než majitelé dálkově otevíraných bran.
* eCall (bezpečnostní systém aut) - prý je krabička v autě dobře schovaná a velmi obtížně se vyměňuje.
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
VoLTE se T-mobile zapíná/vypíná sám, jak uzná za vhodné. U naprosté většiny telefonů, které to umí, se VoLTE používá. Tedy příprava na vypnutí 2g je zřejmá. Možnost aby si to volil uživatel, jestli chce nebo nechce používat VoLTE je u T-mobile úmyslně zablokována operátorem. Tedy možnost volby by teoreticky mohla být jen u telefonu, který úmyslně dovede ignorovat nastavení mobilního operátora.
Jestli bylo použito VoLTE u odchozího hovoru v roamingu lze poznat tak, že pokud bylo použito VoLTE, tak se hovor ve výpise objeví ihned po skončení, při 2G minimálně s hodinovým zpožděním. Jak kdosi psal, při VoLTE je možné datovat i během hovoru přes data. U 2G hovoru jen přes wifi.
VoWifi u Odorik je blokováno a nejde povolit. U ostatních SIM zjevně je nutné volbu povolit u operátora i v telefonu, aby to fungovalo.
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Narazil jsem na článek, který informuje o vypnutí 2G ve Vietnamu. https://www.idnes.cz/mobil/tech-trendy/ ... ob_tech_jm
A najednou také tvrdí, v rosporu s tím co se psalo dříve, že vypnutí u žádného českého operátora nebude dříve než v roce 2028 protože to ČTÚ nedovolí. Přitom dříve se mluvilo o tom, že tu podmínku má jen O2. Všechny zprávy jsou bez citace zdrojů, takže je nelze ověřovat.
Nyní pro změnu na idnes tvrdí tohle.
A najednou také tvrdí, v rosporu s tím co se psalo dříve, že vypnutí u žádného českého operátora nebude dříve než v roce 2028 protože to ČTÚ nedovolí. Přitom dříve se mluvilo o tom, že tu podmínku má jen O2. Všechny zprávy jsou bez citace zdrojů, takže je nelze ověřovat.
Nyní pro změnu na idnes tvrdí tohle.
To mi ale připadá nesmyslné, protože VoLTE i VoWifi umí klasické SMS. A operátoři na SMS hodně vydělávají, pochybuji, že by si to sami zrušili. Zjevně další dezinformace. A to jsou ti stejní novináři, kteří nás budou často školit jak dezinformace rozpoznat a bránit se proti nim.S vypnutím 2G sítí zmizí i klasické SMS. Ty dnes hojně nahrazují RCS zprávy, které se realizují přes datovou síť.
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Co se týče dálkových odečtů, to začalo teprve nedávno, kdy už se vědělo, že se 2G bude brzy vypínat. Pokud nějaká velká firma nakoupila měřáky s 2G moduly ve statisících kusech, musí to být něčí neuvěřitelná hloupost. Kdo přesně jsou ti hlupáci? Kdyby těch modulů byly opravdu v provozu miliony jen u dálkového odečtu, mohl by to být důvod proč by alespoň jeden z operátorů nechal 2G o něco déle, než se nyní plánuje.GeBu píše: ↑sob 04. led 2025 9:53:33 Na stejné konferenci (nevím v přednášce koho) padly nějaké další závažnější důvody proč nevypínat:
* Dálkové odečty - GSM modul v elektroměru s dlouhou certifikací. To jsem si osobně vyhodnotil, že distribuční společnosti mají lepší páku zatlačit než majitelé dálkově otevíraných bran.
* eCall (bezpečnostní systém aut) - prý je krabička v autě dobře schovaná a velmi obtížně se vyměňuje.
SMS nelze nahradit nějakými RCS, protože SMS se používají třeba u bankovních potvrzovacích zpráv nebo různých kódů na vyzvednutí zboží atd. A RCS snad dodneška ani neumí iPhone.
Ve VF si je nuitné také zapnout VoLTE a VoWiFi na zákaznickém účtu operátora.
VOX 802 -> Odorik byla jasná volba
No, i z ostatních příspěvků Helmuta je zřejmé, že to má v hlavě nastavené trochu "jinak" a jeho citlivost na zneužití čehokoli hraničí s paranoiou. Ale v pohodě, i takových lidí je třeba, někdy ostatním správně "otevřou oči" a jako extrémní názorový směr spouštějí, rozšiřují a tvarují debatu o tom, co je přípustné, a co už nechceme.GeBu píše: ↑sob 04. led 2025 9:58:44 Z pohledu operátora se o celosvětové konsiprační spiknutí nejedná. Jde o přirozené chování: Proč mám provozovat a udržovat 2 technologie?
helmut.niederman píše: ↑sob 21. pro 2024 22:38:16 Je to jasné, lidem budou nutit používat smartphouny aby lidi byli pod větší kontrolou, protože s 2G telefonem není tak velká kontrola, velký EuroBratr tolik nešmíruje jako v případě smartphounů. Znám nejen v práci hodně lidí, co smartphouny nepoužívají, a to nejsou senioři, mají 41 let a prostě nechtějí moderní smart. Jim vystačí běžný tlačítkový telefon a na internet jim doma slouží PC s ADSL, kabelovým nebo jiným typem připojení např. optikou. Není to nic jinýho než buzerace Bruselu. A pochopitelně, když lidi nebudou používat 2G telefony o to líp z těch lidí vymámí poplatky pro Českou Televizi a Rozhlas protože už jen samotné vlastnění smartphounu člověka nutí platit nesmyslné koncesionářské poplatky. A Bureš tohle rozhodně nezruší, měl na to času dost 8 let kdy vládnul. Takže zase jen větší diktát. Jako mne osobně já mám sice 2G Telefon ale používám ho vesměs jako budík a taky používám smartphoun, ale lituji ty lidi, co křečovitě odmítají smartphoun a drží se tlačítkových telefonů. Jenže k tomu ještě aby si přeci jen koupili Smartphoun, tak smartphouny se mají ještě nehorázně zdražit, protože OSA chce aby lidi kteří kupují telefony platili výpalné , takže další zdanění. HOlt nám postupně osekávají svobody, co jsme nabyli v 90.letech. Teď se jen ptát, co nám nezakážou, nezruší ? Vše co fungovalo a s čím lidi byli spokojení to jim vzali a pak se diví, že je tady blbá nálada jak říkal Havel a lidi nostalgicky vzpomínají na Devadesátky.
Já bych to řekl takhle... operátor má s možnost kontroly uživatelů telefonů s 5G i 2G víceméně stejnou (ví kde jsou, jaký mají telefona jak ho používají).
U smartphonů obecně (nejen těch 5G) je mnohem větší možnost a pokušení se stát (technologicky) závislý a poskytnout své údaje dalším subjektům - provozovatelům dalších služeb (a něco tím získat). Prostě něco za něco. Google, Facebook a další. Ale kdo nechce, tak to dělat nemusí a nemusí užívat služby těchto poskytovatelů.
Helmut tady nesmyslně motá dohromady nesmysly o tom, že poplatky OSA souvisí s ukončením 2G - ne, výpalné pro OSA se odvíjí od kapacity paměti zařízení. Bude toi zdražení, ale ne "nehorázné". Ano, výpalné pro OSA je špinavost, protože předpokládá, že na své paměťové zařízení neuložím nic jiného než upirátěný a autorsky chráněný obsah, Což v případě disků v PC je nesmysl (většinu kapacity zabírají data a instalace aplikací, které je normální kupovat - ne pirátit). Já v paměti telefonu (na paměťové kartě, ne na vnitřní paměti) mám sice nějaké mp3, ale většina z nich je vyrobených z mých vlastních CD, takže kopie pro vlastní spotřebu.
Diskusi je třeba směřovat k tomu, jak chránit oprávněné zájmy vlastníků autorských práv (a pokud možno ne jen paušálně ve smyslu "má paměťové médium - zaplatí z něj desátek, protože na něj může uložit autorský obsah. A jak spravedlivě řešit koncesionářské poplatky. Buď na rovinu říct "všichni mají ke službě volný přístup, tak musí platit" (pak asi nějakou plošnou daní, aby se tomu nedalo vyhnout), i když ji nevyužívají. Nebo nějak efektivně a přesně odlišit konzumenty veřejnoprávních médií od nekonzumentů a nechat platit jen konzumenty. Říkat "máš přístup k internetu => jsi podezřelý z konzumace IPTV služeb" je dost nepřesné a nespravedlivé.
VOX 802 -> Odorik byla jasná volba
U mě ta možnost on/off není, resp. nepamatuji si, že bych to musel ručně zapnout (a vypnout to nejde):5uch píše: ↑sob 04. led 2025 21:10:57Ve VF si je nuitné také zapnout VoLTE a VoWiFi na zákaznickém účtu operátora.
image.png

Aha, to je zajímavá informace, že to začalo teprve nedávno. Dává to smysl v kontextu té přednášky, protože oni říkali, že je problém, že délka certifikace elektroměru je 12 let a tvářili se, jakoby nebylo dlouho namontované.
xsouku04 píše: ↑sob 04. led 2025 17:52:27 Co se týče dálkových odečtů, to začalo teprve nedávno, kdy už se vědělo, že se 2G bude brzy vypínat. Pokud nějaká velká firma nakoupila měřáky s 2G moduly ve statisících kusech, musí to být něčí neuvěřitelná hloupost. Kdo přesně jsou ti hlupáci? Kdyby těch modulů byly opravdu v provozu miliony jen u dálkového odečtu, mohl by to být důvod proč by alespoň jeden z operátorů nechal 2G o něco déle, než se nyní plánuje.