Pochopil jsem to dobře?: pokud voláte ze svého telefonu (např. Android) za pomocí SRTP a TLS, tak hovor bude šifrovaný, až po ústřednu Odoriku (zvláště pokud voláte do veřejné sítě). Pokud si voláte s kolegou pomocí ZRTP (třeba z Androidu do jeho Androidu), tak hovor neodposlechne vůbec nikdo.
Jak je to s callbackem (když prozváním +421.....). Putují někde data s hlasem na nezabezpečené síti? Nebo je zde jen klasická, zákonná možnost odposlechu u operátorů? Tj. hovor se rovnou spojí, např. mezi Vodafone a O2.
TLS a SRTP
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: TLS a SRTP
Ano přesně tak. Pokud hovor používá zrtp uvnitř sítě, není technicky možné, aby jej někdo na cestě odposlechnul, protože na šífrování se domlouvají přímo koncová VoIP zařízení.luky píše:Pochopil jsem to dobře?: pokud voláte ze svého telefonu (např. Android) za pomocí SRTP a TLS, tak hovor bude šifrovaný, až po ústřednu Odoriku (zvláště pokud voláte do veřejné sítě). Pokud si voláte s kolegou pomocí ZRTP (třeba z Androidu do jeho Androidu), tak hovor neodposlechne vůbec nikdo.
Nejsnadnější je vydat nařízení o odposlechu mobilního čísla. Pokud se tedy budete spojovat callbackem z odposlouchávaného nebo na odposlouchávané číslo, budete odposloucháván.Jak je to s callbackem (když prozváním +421.....). Putují někde data s hlasem na nezabezpečené síti? Nebo je zde jen klasická, zákonná možnost odposlechu u operátorů? Tj. hovor se rovnou spojí, např. mezi Vodafone a O2.
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: TLS a SRTP
Musí mít fyzický přístup k drátu kam si nasadí třeba svoje mini zařízení, které řídí na dálku přes 3G internete a nebo přístup do hacknutého routeru po cestě.JPT píše: Jako vím, že pokud mě bude chtít někdo odposlouchávat, tak si to zařídí. Jen se mi jednalo o to jestli to nejde náhodou jednoduše kýmkoliv....
Hacknutý může mít i váš počítač (pokud z něj voláte), což si myslím že je úplně nejsnadnější. A na to šifrování nepomůže.
Pokud si to nastavíte tak ano. SRTP je pro šifrování samotného hlasu. Je ale nutné mít zapnuté i TLS pro šifrování signalizace, protože přes ni se přenáší klíče. Používat SRTP bez šífrování SIP signalizace nedává moc smysl.A je hovor u Odoriku šifrovaný ?
ZRTP lze použít jen u hovorů v rámci sítě odorik, když číslo v síti vytočíte se dvěma hvězdičkami na začátku. Šifrování signalizace není nutné, ale je možné.
Normální lidi se ale bát nemusí, protože o jejich hovory nikdo nestojí a málo kdo je technicky schopen si s tím poradit.