Odorik bude virtuální mobilní operátor

Podrobnější technické novinky a vůbec novinky a postřehy z VoIP.
Odpovědět
Tom

Re: Odorik bude virtuální mobilní operátor

Příspěvek od Tom »

Jo, jo, ceník jak od chytré horákyně.
Docela mě pobavilo, že poplatek za poslání SIM má gomobil vlastně stejný jako 99mobil, jen ho raději rozdělili

SIM karta (jednorázový poplatek za SIM) 100 Kč
Poštovné a balné (doručení SIM k zákazníkovi) 99 Kč

No, musíme si zvykat, že jde o nízkonákladovku, a poplatky se už v ceně minuty nerozpustí.

Tak pane Soukup, kdy už nastřelíte cenu za minutu? Já se fakt nechci stát odborářem.
Pitomec

Příspěvek od Pitomec »

Zedna píše:http://www.mobilmania.cz/clanky/gomobil ... fault.aspx
http://www.gomobil.cz/
http://www.gomobil.cz/files/cenik.pdf

Tak tohle se mi moc libi!!
Je tam par nedostatku, ale narozdil od jinych virtualu (i Odorika) jen mensiho razu.
Takze jeste chvili pockam, a pokud nekdo neprijde s (pro me) lepsi nabidkou, tak asi vyhrava GoMobil.

Toto je zatim jen prvni rychly pohled bez hlubsiho zkoumani, takze jeste uvidime,
ale jak rikam, konecne virtual, ktery nezklamal na cele care jako ti ostatni.
Zásadním nedostatkem je už samotný smluvní vztah. Pokud budu chtít být pod smlouvou, tak rovnou můžu jít k O2, TM nebo VF. Ostatně v diskuzi pod článkem na mobilmania.cz to jeden diskutující popsal velmi trefně: "mobil.cz porad lepsi :yes: ! ... Simku kdykoliv zahodim a nikomu se nevazu"
Petr

Příspěvek od Petr »

skipy píše:Nějak nerozumím tomu proč musí být nějaký měsíční poplatek GTS s ceníku co zveřejnila tak u nejnižšího tarifu má paušál cca 42Kč a cena minuty 1,8Kč. Takže v přídaně, že se kredit omezí s platností na 6měsíců tak přes dobíjení má virtuál cca 34Kč/měsíc jistých a pokud by byly ceny za minutu 2Kč tak 20hal. z jedné minuty. Chápu není to žádné terno, ale myslím si, že i bez paušálního poplatku by to šlo.
Paušál u odorika docela chápu. Tomu co píšete nějak nerozumím - virtuál má 34Kč/ měsíc jisté - to je možné, ale jak z toho umoří ten paušál GTS 42Kč/měsíc když z těch 34Kč dá 90% za hovorné a 10% tj. 3,4Kč mu zbyde na to umořování paušálu? Podle mne takový zákazník (a já se tomu modelu 200Kč/6měsícu docela blížím) by odoriku generoval ztrátu 38,60 Kč/měsíc a to si prostě nemůže dovolit. To Odorikovi provádět nechci a tak se sám asi porozhlédnu po jiném operátorovi (mobil.cz, bleskmobil) kde tu ztrátu za mne zatáhnou ti více volající :). Přesto jsem zvědav s čím Odorik přijde a jestli dojde i ke snížení cen VOIP - callback 2Kč/minuta přestává vedle těch virtuáluů vypadat zajímavě :).
Zedna

Příspěvek od Zedna »

xsouku04 píše:Když už vám nevadí podepisování smlouvy a ručení celým svým majetkem, že někdo nezneužije vaši simkartu, nebylo by lepší vstoupit do "odborů" nebo něco podobného ?
Toho jsem si nevsiml, jestli je to tak, tak je to skutecne velka nevyhoda.
Ale vzdy se musi secist plusy a odecist minusy a vyhodnotit celkovy vysledek :-)
GoMobil ma tech plusu ze vsech virtualu zatim nejvic, moc se mi napriklad libi i ty nizsi balicky internetu, napr. 50MB/50kc nebo 100MB/75kc.

Samozrejme to uctovani internetu po KB, ktere nabidne Odoriku by se mi libilo jeste vic,
protoze ja chci vyuzivat internet v mobilu, ale objemy dat nebudu mit velke.
xsouku04 píše:Mají dobrý nápad s tím, jak si zajistit minimální účet a přitom se tvářit jako bez paušálu. Aby jste se vyhnuli poplatku 30 Kč/měsíc je nutné utratit v průměru 84 Kč/měsíc, raději trochu více. Řekněme pro jistotu 100. Jo a když budete chtít odejít podle informací na fóru se platí poplatek 250 Kč.
V tom ceniku je to nejednoznacne, ja jsem to pochopil tak, ze tech 30kc je za tech 6 mesicu (dohromady) a ne za kazdy mesic, uvidime jak se to vysvetli...
ViR

Příspěvek od ViR »

Zedna píše:V tom ceniku je to nejednoznacne, ja jsem to pochopil tak, ze tech 30kc je za tech 6 mesicu (dohromady) a ne za kazdy mesic, uvidime jak se to vysvetli...
Mně to přijde jasné. Já to čtu tak, že po uplynutí šesti měsíců od uzavření smlouvy (např. červen až listopad 2013) operátor vyhodnotí útratu za uplynulé období. A když bude menší než 500 Kč, připočte k listopadové faktuře 30 Kč. Následující měsíc pak vyhodnotí další období z něhož jeden měsíc vypadne (červen) a další přibude (prosinec). Když překročíte 500 Kč, třeba proto, že jste před vánoci obvolal všechny příbuzné a známé, 30 Kč paušál platit nebudete. Když nepřekročíte, zaplatíte paušál i ve faktuře za prosinec. Atd....

V podstatě jde prostě o to, aby "bezpaušálový" zákazník měl průměrnou "konzumaci" služby alespoň 84 Kč/měsíc za "klouzavé" šestiměsíční období. Když má menší, zaplatí (jeden) paušál. Když ovšem bude mít tu nízkou útratu průběžně, může se stát, že bude platit těch třicet korun od sedmého měsíce každý měsíc.

Šest měsíců je přitom zjevně podle operátora dostatečně dlouhá doba na to, aby se vyrovnaly běžné meziměsíční výkyvy v užívání služby.
ViR

Příspěvek od ViR »

Pitomec píše:Zásadním nedostatkem je už samotný smluvní vztah. Pokud budu chtít být pod smlouvou, tak rovnou můžu jít k O2, TM nebo VF. Ostatně v diskuzi pod článkem na mobilmania.cz to jeden diskutující popsal velmi trefně: "mobil.cz porad lepsi :yes: ! ... Simku kdykoliv zahodim a nikomu se nevazu"
To je svatá pravda. Svoboda (i ta, kdykoli opustit operátora), stejně jako např. jistá anonymita, má svou nepopiratelnou hodnotu a svou cenu. V tomto konkrétním případě je ta cena například o více než 31 % dražší volání, než u toho gočka (startu).
Zedna

Příspěvek od Zedna »

xsouku04 píše:GoMobil...
...Jo a když budete chtít odejít podle informací na fóru se platí poplatek 250 Kč.
Te poznamky na foru jsem si take vsiml, ale v jejich ceniku nic takoveho neni.
Pokud by to skutecne byla pravda, nebylo by mozne takovyto typ poplatku (za odchod/zruseni) napadnout u CTU?
Toto realne brani vetsi konkurenci na trhu a napriklad u bank bylo (natlakem z vlady) dosazeno zruseni poplatku za zruseni uctu ze stejneho duvodu, tedy braneni v konkurenci na trhu.

EDIT: Je to v obchodnich podminkach (a ne v ceniku):

Při přenosu účastnického telefonního čísla z jiné mobilní sítě je účtována cena dle Ceníku. Při přenosu účastnického telefonního čísla od GoMobil do jiné mobilní sítě je účtován administrativní poplatek ve výši 250,- Kč vč. DPH za jedno účastnické telefonní číslo.
jlo

Příspěvek od jlo »

ViR píše: Já to čtu tak, že po uplynutí šesti měsíců od uzavření smlouvy (např. červen až listopad 2013) operátor vyhodnotí útratu za uplynulé období. A když bude menší než 500 Kč, připočte k listopadové faktuře 30 Kč. Následující měsíc pak vyhodnotí další období z něhož jeden měsíc vypadne (červen) a další přibude (prosinec). Když překročíte 500 Kč, třeba proto, že jste před vánoci obvolal všechny příbuzné a známé, 30 Kč paušál platit nebudete. Když nepřekročíte, zaplatíte paušál i ve faktuře za prosinec. Atd....

V podstatě jde prostě o to, aby "bezpaušálový" zákazník měl průměrnou "konzumaci" služby alespoň 84 Kč/měsíc za "klouzavé" šestiměsíční období. Když má menší, zaplatí (jeden) paušál. Když ovšem bude mít tu nízkou útratu průběžně, může se stát, že bude platit těch třicet korun od sedmého měsíce každý měsíc.

Šest měsíců je přitom zjevně podle operátora dostatečně dlouhá doba na to, aby se vyrovnaly běžné meziměsíční výkyvy v užívání služby.
Souhlasím. Rozumím tomu stejně.
A přijde mi to jako velmi férová nabídka, přitom výrazně měkčí než každoměsíční paušál. Na to, provolat stokorunu-dvě stačí jednou za čas pobyt v roamingu, někde na rekreaci bez jiného spojení, zmiňované svátky, atp.; na to narazí za normálních okolností za půl roku každý jen trochu volající.

Jinak, jak je zřejmé, jen tak odejít lze zadarmo, odnést si s sebou číslo stojí 250 Kč. Poplatek za přenos. Inu, proč ne.

P.S. O žádném virtuálu neuvažuji, ani o tomto (mám volání ve VPN), takže to není zaujatost.
paty07

Příspěvek od paty07 »

jlo píše: Jinak, jak je zřejmé, jen tak odejít lze zadarmo, odnést si s sebou číslo stojí 250 Kč. Poplatek za přenos. Inu, proč ne.
Proč ne? Protože za přenos platí přijímací operátor tomu, od kterého účastník odchází, tak nerozumím tomu, proč by platbu měl dostat dvakrát.

S průměrnou útratou, nad kterou se neplatí paušál, souhlasím, mě to zatím vychází kolem 300 za měsíc a s nižší sazbou bych určitě 500 Kč za 6 měsíců dal. Kdyby něco podobného měl Odorik, tak by mě paušál za vedení SIM tak nedráždil.
ViR

Příspěvek od ViR »

paty07 píše:Proč ne? Protože za přenos platí přijímací operátor tomu, od kterého účastník odchází, tak nerozumím tomu, proč by platbu měl dostat dvakrát.
Ona ta přenositelnost není tak jednoduchá. Jednak je povinná, tj. každý operátor ji musí zajistit AŤ TO STOJÍ CO TO STOJÍ a jednak je pro ní typické, že pro malé operátory je v poměru k počtu klientů či počtu přenosů mnohonásobně nákladnější, než pro ty velké. Přičemž ty poplatky jsou nastaveny podle velkých operátorů, a ještě pouze podle přímých nákladů na přenesení čísla mezi dvěma bezprostředně propojenými operátory. Např. náklady na to, že přenositelnost zajišťujete pomocí tranzitního operátora (protože jako malý OP byste nebyl schopen uplatit měsíční příspěvky za přístup do systému zadávání přenosu, za přístup k RNPDB či za členství v CNPACu) se do těch "běžně účtovaných" poplatků vůbec nemusí vejít. Respektive, obvykle se u OPa který má jen tisíce či desítky tisíc klientů nevejdou.

Jinak politika přenositelnosti a to, jak je celý systém vČR nastaven, je typickou ukázkou tvrdého konkurenčního boje velkých operátorů s malými, neb ti velcí si nastavili celý systém podle sebe za tichého přihlížení či přímo skryté podpory (tehdejšího) ČTÚ tak, že je vůči malým operátorům podle mého názoru celkem jednoznačně diskriminační.
Odpovědět