Odorik virtuálním mobilním operátorem

Podrobnější technické novinky a vůbec novinky a postřehy z VoIP.
Odpovědět
Fex

Re: Odorik virtuálním mobilním operátorem

Příspěvek od Fex »

ViR píše:
romsur píše:Tedy by cena byla 0,59 za volání GSM Odorik do ústředny + cena VOIP dle ceníku podle toho kam se volá...??? (pokud to tedy není smluvně zakázáno...)
To IMO nepůjde. Cena realizovaného hovoru se, podle toho jak jsem to pochopil, odvíjí od toho, na jakém čísle požaduje volající účastník mobilní sítě ukončení hovoru. Tedy od toho, co "vytočí".

Tj. 0,59 Kč = vlastní síť, 1,69 Kč = jiná účastnická čísla v ČR, 2,- Kč = vše ostatní (mimo čísel zdarma).

Předpokládám, že takto je to dáno smluvně, a že to co si představujete za sazbu 0,59 Kč technicky nyní funguje, ovšem se sazbou 2,- Kč, protože vy zadáváte ve svém mobilu jiné číslo, než takové, které má sazbu 0,59 nebo 1,69 Kč. (Mimochodem, pokud použijete zkrácené volby a budete hovor posílat na interní odoričí linky, budete to mít také za 2 Kč, protože to spadá do toho "vše ostatní").

Čili těch 0,59 Kč + internetový tarif dosáhnete jedině přes callback, protože nejde z pohledu mobilní sítě o hovor, sestavený na základě požadavku účastníka mobilní sítě (hovor je sestaven opačným směrem).
Tak to teď je, ale otázka zní, zda to tak musí zůstat. Odorik může poskytovat jakoukoliv službu, která:
1. je technicky proveditelná,
2. není v rozporu se zákonem,
3. není v rozporu se smluvními podmínkami Odorika s provozovatelem fyzické mobilní sítě či případnými prostředníky,
[4. je pro Odorik výdělečná]

Jakmile se (mobilní) zákazník Odoriku dovolá na ústřednu Odorika a tranzitní sítě na tuto ústřednu při tomto volání přenesou celý řetězec, který volající při iniciování svého hovoru zadal, může Odoričí ústředna interně interpretovat tento řetězec jak chce (umí). Pokud například na základě takto obdržené informace v nějakém pořadí spojí dva a více účastníků a vytvoří příslušný záznam pro účtování, neexistuje důvod, proč by určení ceny účtované Odorikem volajícímu za takové spojení nemohlo být jen interní věcí mezi nimi. Pro provozovatele vnějších sítí je podstatné jen to, že Odorik jim za přenášení takových hovorů mimo svou síť zaplatí dohodnutou cenu.

Toť můj laický názor. Paralelní diskuse ve vlákně o dynamickém přesměrování http://forum.odorik.cz/viewtopic.php?f=14&t=1651
mne v něm jen utvrzuje.
helmut.niederman

Příspěvek od helmut.niederman »

Mne by zajímalo jak mám vytáčet čísla z GSM Odorik pro rychlé kontakty ? viz http://www.odorik.cz/ucet/rychle_kontakty.html

Například, zde v http://www.odorik.cz/ucet/rychle_kontakty.html mám uložené pod číslem 2 SIP URI adresu a například po číslem 3 mám uloženou nomadickou linku ODORIk

A teď by mne zajímalo jak mám použít zkrácenou volbu z GSM sítě Odorik ?
ViR

Příspěvek od ViR »

Fex píše:Pro provozovatele vnějších sítí je podstatné jen to, že Odorik jim za přenášení takových hovorů mimo svou síť zaplatí dohodnutou cenu.
Samozřejmě. Ale o tom ten můj příspěvek byl. Jiná dohodnutá cena je na vlastní bloky čísel Odoriku (a k Odoriku přenesená čísla, portovaná do sítí TMo či GTS), jiná na česká účastnická čísla, a jiná (u nichž se předpokádá, že Odorik je patrně bude tranzitovat dále vlastní cestou dle své úvahy) na čísla ostatní. Tj. jsou zde tři typy běžných hovorů.

A vzhledem k tomu, že z čísla dle normy ITU-T E.164 může jak operátor originující sítě (TMo) tak MVNE (GTS) jednoznačně určit, o který typ hovoru jde, tedy zda je hovor se základní cenou 2,- Kč (minus marže), nebo méně zvýhodněnou cenou 1,69 Kč (minus marže) nebo maximálně zvýhodněnou cenou 0,59 Kč (minus marže), tak z toho u hovoru originovaného v síti MNO, tranzitovaného přes síť MVNE a dále dopraveného do sítě MVNO celkem není při standardní telefonní signalizaci kam uhnout.

Protože jakmile z mobilu zvolíte terminaci na jiné než odoričí číslo, operátoři na cestě je analizují, a Odoriku je účtována příslušně vyšší cena.

Jediná možnost je, že z mobilní sítě hovor pošlete na telefonní číslo se zvýhodněnou cenou a nějakou jinou cestou, než standardní telefonní signalizací, dáte zařízení v místě terminace hovoru pokyn, kam a jak má hovor směrovat dál. Čili vytvoříte dva samostatné ale propojené hovory....
ViR

Příspěvek od ViR »

helmut.niederman píše:Mne by zajímalo jak mám vytáčet čísla z GSM Odorik pro rychlé kontakty ?
Myslím, že to není dokumentovaná a oficiálně zprovozněná funkce pro mobilní síť... ;)
Nebo jsem něco přehlédl?
Georgius

Příspěvek od Georgius »

Jestli mne paměť neklame tak by to teoreticky mohlo fungovat, jenže by to právě byla kategorie "jiné", t.j. za příplatek 2,- Kč, což je pitomost. Tudíž to někdo (tuším p. Soukup) uzavřel, že to nemá cenu.
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

Georgius píše:Jestli mne paměť neklame tak by to teoreticky mohlo fungovat, jenže by to právě byla kategorie "jiné", t.j. za příplatek 2,- Kč, což je pitomost. Tudíž to někdo (tuším p. Soukup) uzavřel, že to nemá cenu.
Přesně tak.
Fex

Příspěvek od Fex »

ViR píše:
Fex píše:Pro provozovatele vnějších sítí je podstatné jen to, že Odorik jim za přenášení takových hovorů mimo svou síť zaplatí dohodnutou cenu.
Samozřejmě. Ale o tom ten můj příspěvek byl. Jiná dohodnutá cena je na vlastní bloky čísel Odoriku (a k Odoriku přenesená čísla, portovaná do sítí TMo či GTS), jiná na česká účastnická čísla, a jiná (u nichž se předpokádá, že Odorik je patrně bude tranzitovat dále vlastní cestou dle své úvahy) na čísla ostatní. Tj. jsou zde tři typy běžných hovorů.

A vzhledem k tomu, že z čísla dle normy ITU-T E.164 může jak operátor originující sítě (TMo) tak MVNE (GTS) jednoznačně určit, o který typ hovoru jde, tedy zda je hovor se základní cenou 2,- Kč (minus marže), nebo méně zvýhodněnou cenou 1,69 Kč (minus marže) nebo maximálně zvýhodněnou cenou 0,59 Kč (minus marže), tak z toho u hovoru originovaného v síti MNO, tranzitovaného přes síť MVNE a dále dopraveného do sítě MVNO celkem není při standardní telefonní signalizaci kam uhnout.

Protože jakmile z mobilu zvolíte terminaci na jiné než odoričí číslo, operátoři na cestě je analizují, a Odoriku je účtována příslušně vyšší cena.
Máte pravdu, ovšem o tyto triviální případy vůbec nejde.
ViR píše: Jediná možnost je, že z mobilní sítě hovor pošlete na telefonní číslo se zvýhodněnou cenou a nějakou jinou cestou, než standardní telefonní signalizací, dáte zařízení v místě terminace hovoru pokyn, kam a jak má hovor směrovat dál. Čili vytvoříte dva samostatné ale propojené hovory....
Přesně tak jsem to myslel a snad i napsal v předchozím příspěvku. Podle mne lze takto realizovat mj. i původní požadavek uživatele "romsur" a o tom to celé je.
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

[quote="Fex"][quote="ViR"]
Jediná možnost je, že z mobilní sítě hovor pošlete na telefonní číslo se zvýhodněnou cenou a nějakou jinou cestou, než standardní telefonní signalizací, dáte zařízení v místě terminace hovoru pokyn, kam a jak má hovor směrovat dál. Čili vytvoříte dva samostatné ale propojené hovory....[/quote]

Přesně tak jsem to myslel a snad i napsal v předchozím příspěvku. Podle mne lze takto realizovat mj. i původní požadavek uživatele "romsur" a o tom to celé je.[/quote]

No jo - ale jak byste si to konkrétně představoval? Myslím tu cestu, kterou dáte zařízení v místě terminace hovoru pokyn, kam a jak má hovor směrovat dál. Callback, ať už objednaný jakkoliv (prozvonění, SMS, web), je jasná metoda, ale jiný způsob mně nějak nenapadá (prefixy, o kterých psal romsur, jsou samozřejmě standardní telefonní signalizace...
romsur

Příspěvek od romsur »

Kódy pro portaci čísla mi již do SMS přišly
HANZvonKURDAU

Příspěvek od HANZvonKURDAU »

Ráno mi přišel kód pro přenos čísla, tak sem se odpoledne zastavil na pobočce vodafonu, ale tam mi řekli, že to ještě není v databázi, že to může trvat až 24 hodin než se tam objeví. Ale vyřídit se to dá i přes infolinku.
Odpovědět