Dodatek ke smlouvě pro aktivaci roamingu a premium SMS

Podrobnější technické novinky a vůbec novinky a postřehy z VoIP.
Odpovědět
Pitomec

Re: Dodatek ke smlouvě pro aktivaci roamingu a premium SMS

Příspěvek od Pitomec »

ViR píše:2 Pitomec: Já samozřejmě vnímám, že vy píšete o smlouvě s "retailem", na kterém v podstatě nemá operátor zájem (nebo se v rámci "marketingové taktiky" znuděný zaměstnanec operátora tváří, že nemá zájem), a pak to samozřejmě, je-li zákazník pasivní, probíhá tak, jak popisujete.

Ale říkám, že to tak nemusí být vždy, dokonce ani tehdy ne, když jsem jen "běžný" koncový zákazník, protože aktivitu vyjednat si slušné podmínky (samozřejmě v rámci možností a kompetencí obchoďáka operátora) mohu projevit vždy... Osobně jsem smlouvu tím stylem "ber nebo nech být" uzavřel naposled někdy na konci devadesátých let...
Pokud je mi známo, tak návrh smlouvy dokonce musí mít poskytovatel služeb elektronických komunikací vystavený na svém webu a každé provozovně (§ 63 bod 2 ZoEK), takže skutečně bych rád věděl jak to dělá, když s každým koncákem uzavře něco jiného :lol:
luky

Příspěvek od luky »

třeba proto, že je to jen návrh. Třeba má ve VOP ustanovení "pokud se strany nedohodnou jinak". Navíc pro nové smlouvy platí od 1.1.14 nový občanský zákoník, a to i pro obchodně právní vztahy - kdo ví, jak to je upraveno tam
Pitomec

Příspěvek od Pitomec »

Pokud by finální smlouva byla jiná, než je návrh, pak i veřejná prezentace toho návrhu úplně postrádá smysl a nepochybně smyslem onoho § 63 bodu 2 nebylo, aby provozovatelé uveřejňovali na webu něco jen tak z povinnosti a co se pak stejně bude odlišovat od skutečnosti...
Velička

Příspěvek od Velička »

Je možné tento Dodatek vytisknout, vyplnit, podepsat, oscanovat do PDF a toto PDF elektronicky podepsat platným kvalifikovaným elektronickým podpisem vydaným českou poštou a tento soubor poslat emailem?
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

Velička píše:Je možné tento Dodatek vytisknout, vyplnit, podepsat, oscanovat do PDF a toto PDF elektronicky podepsat platným kvalifikovaným elektronickým podpisem vydaným českou poštou a tento soubor poslat emailem?
Jak takový podpis ověřit pod Linuxem už jsme přišli. http://forum.odorik.cz/viewtopic.php?f=12&t=1528#p18892
Jak ale ověříme Vaši adresu? Myslím, že v elektronickém podpisu je jen jméno. Jak je možné z toho vytáhnout další údaje?
Pošta navíc ověří číslo občanky, datum narození a adresu na občance.
Hooonza

Příspěvek od Hooonza »

Adresa v certifikátu běžně není a pro subjekt mimo státní správu asi nebude způsob, jak ji zjistit. Myslím, že však kromě státní správy (a osob určených zákonem o el. podpisu) není nikde stanovena ani povinnost kval. e-podpis uznávat. Na použití e-podpisu se můžou a měly smluvní strany dohodnout - dohoda o e-podpisu by adresu obsahovat mohla. Takže aspoň 1 návštěvě pošty se vyhnout zřejmě nedá:-)
V případě právnické osoby kval. e-podpis obsahuje jméno firmy (u Postsignum i s IČO), v tom případě se sídlo dá v OR lehce najít, s tím by nemusel být problém.
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

Hooonza píše:Adresa v certifikátu běžně není a pro subjekt mimo státní správu asi nebude způsob, jak ji zjistit. Myslím, že však kromě státní správy (a osob určených zákonem o el. podpisu) není nikde stanovena ani povinnost kval. e-podpis uznávat. Na použití e-podpisu se můžou a měly smluvní strany dohodnout - dohoda o e-podpisu by adresu obsahovat mohla. Takže aspoň 1 návštěvě pošty se vyhnout zřejmě nedá:-)
V případě právnické osoby kval. e-podpis obsahuje jméno firmy (u Postsignum i s IČO), v tom případě se sídlo dá v OR lehce najít, s tím by nemusel být problém.
Děkuji za vysvětlení. Tak tedy, když mi někdo pošle podepsané PDF, tak sice vím jak se jmenuje, nicméně celá totožnost mi známá není a běžně vypátrat nelze. Mohu nějak ověřit, jestli to podepsal opravdu on a nebo jeho jmenovec?

Pokud je to tak, tak tyto podpisy můžeme přijímat, ale jen v kombinaci s tím, že se jedná o zákazníka, který má u nás nějakou delší historii.
mobilemanic

Příspěvek od mobilemanic »

Můžete přijímat datovou schránku, tam je totožnost uvedena celá jestli se nepletu..
Hooonza

Příspěvek od Hooonza »

Když budeme chtít zabíhat do detailů, ona ani ověřená znalost totožnosti s adresou podle OP nemusí být záruka spolehlivé vymahatelnosti pohledávky, pokud by šlo např. o člověka s trvalý pobytem na obecním úřadě, nakonec by to mohl být jen "bílý kůň". Vypadá to jako fantasmagorie, ale pokud někdo bude chtít Odorik doběhnout, postup si promyslí, aby klapl :geek:

Za 200 můžete mít virtuální adresu trvalého bydliště v Brně na Vídeňské...
http://www.weblog.rider.cz/articles/263 ... -a-proc-ne
ViR

Příspěvek od ViR »

xsouku04 píše:
Hooonza píše:Adresa v certifikátu běžně není a pro subjekt mimo státní správu asi nebude způsob, jak ji zjistit. Myslím, že však kromě státní správy (a osob určených zákonem o el. podpisu) není nikde stanovena ani povinnost kval. e-podpis uznávat. Na použití e-podpisu se můžou a měly smluvní strany dohodnout - dohoda o e-podpisu by adresu obsahovat mohla. Takže aspoň 1 návštěvě pošty se vyhnout zřejmě nedá:-)
Děkuji za vysvětlení. Tak tedy, když mi někdo pošle podepsané PDF, tak sice vím jak se jmenuje, nicméně celá totožnost mi známá není a běžně vypátrat nelze. Mohu nějak ověřit jestli to podepsal opravdu on a nebo jeho jmenovec ?

Pokud je to tak, tak tyto podpisi můžeme přijímat ale jen v kombinaci s tím, že se jedná o zákazníka, který má u nás nějakou delší historii.
No, záleží, o jaký konkrétní "zaručený elektronický podpis", respektive "kvalifikovaný certifikát", se jedná.

Je pravda, že minimalistickým požadavkem na zveřejňované údaje v certifikátu je uvedení jména a příjmení nebo "pseudonymu" a e-mailové adresy. To se ale vyskytuje poměrně málo (zpravidla u "osobních" certifikátů fyzických osob, nebo u tzv. systémových certifikátů pro elektronické značky, které by neměly být z podstaty věci použitiy konkrétní fyzickou osobou).

Ale v praxi je to podle mých poznatků tak, že většina kvalifikovaných certifikátů je vydávána právnickým osobám a/nebo podnikajícím subjektům a/nebo jejich zaměstnancům, a nejčastějším vydavatelem je PostSignum a po něm 1.CA (ICA). Vedle nich ještě existuje certifikační autorita e-identity, ale s jejich certifikátem jsem se za 10 let setkal jen jednou.

PostSignum přitom u takových certifikátů uvádí (v položce "Podrobnosti -> Předmět") IČO právnické osoby či podnikatele, ke kterému lze např. v ARESu či jiných veřejných zdrojích již další adresní údaje snadno dohledat. Viz např. certifikáty 1592800 (miniTEL), 1568261 (AODT - můj), či 1615080 (OSVČ - můj). Lze je nalézt a ověřit zde: http://www.postsignum.cz/certifikaty_uzivatelu.html a samozřejmě přímo v certifikátu u podepsaného dokumentu.

A pokud se týká certifikátů ICA, v nich (v položce "Předmět") nebývá IČO, ale přímo adresní údaje. Lze nalézt a ověřit zde: http://q.ica.cz/cgi-bin/crt_qpub.cgi, či opět přímo v certifikátu.

Jinak kvalifikovaný certifikát velmi často obsahuje tzv. "Identifikátor MPSV", který je jedinečný a patří konkrétní osobě, jíž byl certifikát vydán. Najde se v položce "Podrobnosti -> Alternativní název předmětu". Win XP/IE však tento identifikátor neumí interpretovat textově, takže se zobrazuje jako podpoložka "1.3.6.1.4.1.11801.2.1", k níž je přiřazen přidělený identifikátor MPSV. Podle něj např. poznáte, že výše uvedené certifikáty 1568261 a 1615080 byly vydány pro tutéž osobu (mne), avšak evidentně v různých rolích...

Co je "drobný problém" je to, že nárok na sdělení totožnosti osoby, jíž byl ten který identifikátor MPSV přidělen, má jedině jiný státní orgán a nebo soud :-(.

Ale abych to tak nějak shrnul - pokud by miniTEL uznával "zaručený elektronický podpis", s výhradou, že "kvalifikovaný certifikát", s jehož pomocí byl takový podpis vytvořen, musí obsahovat adresní údaje držitele certifikátu v rozsahu bydliště nebo sídlo, ulice a číslo popisné, a nebo jedinečný identifikační údaj (IČO) podle kterého lze takové údaje o adrese podepsané osoby dohledat ve veřejném rejstříku, tak si myslím, že by to neměl být problém a zahrnulo by to většinu uživatelů e-podpisu.
Odpovědět