Jednosměrný peering s FAYNem? FAYN->Odorik,Odorik->FAYN ne?

Diskuze o telefonování a telefonních službách, rady, návody, připomínky, ...
Odpovědět
ladac

Jednosměrný peering s FAYNem? FAYN->Odorik,Odorik->FAYN ne?

Příspěvek od ladac »

Dobrý den,
na www stránkách FAYNu http://www.fayn.cz/tarify/volani-zdarma/ je uvedeno že mají peering s Odorikem. Tento peering je pouze jednosměrný (z FAYNu do Odorika), nebo i obrácený (z Odorika do FAYNu)?
Např. hovor s ID 68499961 byl účtovaný. Lze volat do FAYNu nějak zdarma (např přes sip:xxxxxxxxx@fayn.cz)?

Druhá otázka je: dá se volat do 802.cz nějak zdarma? Možnost volání přes "sipa" přes jméno a heslo nějakého jiného operátora, který má peering s 802.cz, znám.
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Jednosměrný peering s FAYNem? FAYN->Odorik,Odorik->FAYN

Příspěvek od xsouku04 »

Peering máme, jako členové AODT.http://www.aodt.cz/asociace.php
Hovor tudy zkoušíme posílat, ale jako záložní máme placené spojení, proto tyto hovory účtujeme.

Do sítě Odorik.cz je možné volat vždy zdarma na uri a to bez ohledu na operátora, u kterého je člověk, který Vám chce volat.
Viz. http://www.odorik.cz/w/peering#priklad_ ... z_telefonu

Lze to nastavit na některých hardwarových telefonech.
ViR

Příspěvek od ViR »

Peering a tzv. "bezplatný peering" jsou dvě zcela odlišné věci. Pokud chcete hovory do nějakého směru poskytovat zdarma, musíte si na to jako operátor vydělat hovory do jiných směrů, či jiným způsobem, protože zcela bez nákladů není nic. Jako zákazník máte možnost volby operátora, případně vhodného tarifu, a jako operátor zase to, jaké služby a za kolik nabídnete. A to je dobře.

BTW, v rámci AODT (a nejen v jejím rámci) je cenová asymetrie pro účastníky i při peeringu celkem běžná věc. A čistě bezplatný peering (pro účastníky), který si v některých případech operátoři přitom vzájemně platí, je jen marketingový relikt, z počátků činnosti VoIP operátorů.
ladac

Příspěvek od ladac »

A ještě jedna otázka. Dá se nějak bezplatně dovolat na telefony od UPC?
ViR

Příspěvek od ViR »

ladac píše:A ještě jedna otázka. Dá se nějak bezplatně dovolat na telefony od UPC?
Pokud máte u nějakého operátora v rámci paušálu neomezené volání na pevné linky (patrně třeba Free O2), tak ano. Jinak, pokud je mi známo, nikoli.

Sice třeba 802.VOX býval (nevím, zda ještě je) s UPC přímo propojen, ovšem přes E1/SS7, neb UPC VoIP nepoužívá a neumí. A vzájemné volání vždy bylo standardně zpoplatněno. Ostatně, UPC už dnes, na rozdíl od většiny VoIP operátorů, nenabízí neomezné volání ani v rámci své vlastní sítě.
Pitomec

Příspěvek od Pitomec »

A dokonce se platí i volání na klientské centrum i přímo z UPC Telefonu. No asi mají moc zákazníků a chtějí jejich počet krapet snížit :roll:
helmut.niederman

Příspěvek od helmut.niederman »

Mám dojem, že to neomezené volání brzy v Česku skončí, dnes se nafoukla bublina od O2 tarify free, které ale zřejmě brzy splasknou. Uvidíme. Můj osobní názor je takový, že takové tarify by měly být postaveny mimo zákon. To je jako když budete měsíčně platit tisíc korun Tescu za to, že si u něho můžete brát zadarmo rohlíky z jeho vlastní pekárny. Nehledě na to, že tu existují jedinci, kteří mohou spamovat tedy obtěžovat tzv. zlomyslnými volánimi. Podle mne by bylo raději nabízet nějaké opravdu podobné tarify jako má Odorik a nastavit účtování 1+1 a minuta hovoru na mobil od 0,59 Kč. Jenže mobilní operátoři jdou od extrémů k extrému, už to je extrém a síla, že u předplacených karet se pořád účtuje hovor 6,- Kč/min a podle Telefoniky tvrzení, že když se vám ta cena nelíbí tak máte přestoupit na paušální tarify free je taky dost extrémní.

Odorik se mi jeví jako seriozní a střízlivý operátor.
ladac

Příspěvek od ladac »

helmut.niederman píše:...
Odorik se mi jeví jako seriozní a střízlivý operátor.
Proto jsem taky k němu nedávno přestoupil ;)
xtonda

Příspěvek od xtonda »

Pitomec píše:A dokonce se platí i volání na klientské centrum i přímo z UPC Telefonu. No asi mají moc zákazníků a chtějí jejich počet krapet snížit :roll:
No to koukám, volání zdarma v síti UPC už vážně pro některé tarify neplatí.
* volání v síti zdarma se nevztahuje na tarify Telefon 30, Telefon 100, Telefon 200
Odpovědět