Potřeboval bych vysvětlit co je to port fxo na adaptéru. Četl jsem http://www.3cx.cz/voip-sip/fxs-fxo.php ale stále nevím. Strká se tam
1/ telefon?
2/ šňůra ze zásuvky analogového telefonu (o2), která dříve byla strčená v normálním telefonu? Takže to pak funguje tak, že když někdo zavolá na to staré analogové číslo, že se rozezvučí analogový telefon přípojený třeba k fx1?
Díky moc.
Co je to fxo a fxs ?
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: fxo
Podle definice zde http://www.voip-info.org/wiki/view/FXO
FXS - poskytuje napětí, tedy se k ní připojuje telefon.
FXO - používá napětí, tedy je to drát který vede z O2 nebo z nějaké naší krabičky a zapojuje se do telefonu, který pak může vyzvánět.
Většina adaptérů má FXS porty, tedy poskytují napětí, linku na kterou můžeme připojit telefon. FXO běžně není potřeba, může se hodit pokud chcete třeba využít neomezené volání co máte aktivované na pevné lince i z jiného místa. Např. Gigaset umožňuje připojení i pevné linky, ta se připojuje právě do portu FXO tedy na místo telefonu.
FXS - poskytuje napětí, tedy se k ní připojuje telefon.
FXO - používá napětí, tedy je to drát který vede z O2 nebo z nějaké naší krabičky a zapojuje se do telefonu, který pak může vyzvánět.
Většina adaptérů má FXS porty, tedy poskytují napětí, linku na kterou můžeme připojit telefon. FXO běžně není potřeba, může se hodit pokud chcete třeba využít neomezené volání co máte aktivované na pevné lince i z jiného místa. Např. Gigaset umožňuje připojení i pevné linky, ta se připojuje právě do portu FXO tedy na místo telefonu.
Já jsem úrávě koukal, že grandstream HT503 fxo má, narozdíl od ht502, ale nová řada, HT702/4 to již nemá, reps. není žádné HT703. Já bych to využil jen po dobu, co mi zruší pevnou linku (o2 to trvá cca 2 měsíce, tak aby mi lidi mohli volat i na to staré analogové číslo). Díky.
Nevím, jaký je rozdíl v pořizovací ceně jednotlivých bran (adaptérů). Také nevím, kolik příchozích volání denně odbavujete, ale myslím, že si pořizovat něco kvůli "krátké době" než O2 zruší číslo, je skoro zbytečné. To bych už raději koupil bránu s dvěma FXS porty, což se může časem hodit. Já bych buď nechal do doby zrušení linky O2 jeden telefon navíc, nebo bych příchozí volání na číslo O2 u nich přesměroval na to nové (VoIP) - samozřejmě by to bylo za tarif O2 pevná - pevná.
Přesměrování příchozích volání u O2 je: *21*XXXXXXXXX#, zrušení přesměrování: #21#
Pak je ještě řešení na původním čísle O2 záznamník s hláškou o novém čísle, stejně bude třeba "rozhlásit" to nové číslo, pokud si nebudete původní číslo "přenášet" na VoIP, pak to mění krapet situaci...
Přesměrování příchozích volání u O2 je: *21*XXXXXXXXX#, zrušení přesměrování: #21#
Pak je ještě řešení na původním čísle O2 záznamník s hláškou o novém čísle, stejně bude třeba "rozhlásit" to nové číslo, pokud si nebudete původní číslo "přenášet" na VoIP, pak to mění krapet situaci...