Aplikace Odorik.cz

Diskuze o telefonování a telefonních službách, rady, návody, připomínky, ...
Uživatelský avatar
konrad
Příspěvky: 151
Registrován: ned 29. led 2012 1:41:25
Bydliště: Praha 1

Re: Aplikace Odorik.cz

Příspěvek od konrad »

xsouku04 píše:nomadické nebo i geografické číslo bych si přesměroval na svoje číslo do zahraničí
Děkuji pánové za prospěšné rady. Jen doplním že jsem zvažoval i WORLDSIM, nakonec se asi rozhodnu pro tamnější simku. S daty to tam je problém všeobecně, tamnější známí aby mohli využívat Skype, musejí jít přes firemní VPN přes zahraničí, spojení se ztrácí. Až se vrátím podělím se o zkušenost.
Martin C

Re: Aplikace Odorik.cz

Příspěvek od Martin C »

Jen bych chtel lehce zmirnit sve nadseni ze sveho predchoziho prizpevku. Varianta nezvedat lidem v zahranici telefon a volat jim zpatky pres Odorik je vec tuze dobra, ale v poslednich dnech se mi to nedari uzivat. Nektere hovory maji katastrofalni kvalitu - druha strana me temer neslysi, resp. hrozne trhane (pak zavolam za 5 minut na jiny cesky mobil a kvalita je v pohode), nepomaha ani volba nejuspornejsiho kodeku. Samozrejme se okamzite nabizi otazka kvality internetoveho pripojeni, jenze tomu prilis neverim. Korea je snad nejinternetovejsi zeme sveta, 100 mb je nejnizsi rychlost, kterou si lze poridit pro domacnost, i ja ted pouzivam tuto pripojku, download i upload zde leta rychlostma mimo chapani vetsiny nasincu - a jak rikam, jednou bez problemu, jednou temer vubec. :roll:
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
Příspěvky: 8193
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Aplikace Odorik.cz

Příspěvek od xsouku04 »

Druhé nejslapší místo honed po internetu s čím bývají potíže je zvuková karta.
Ta nekvalita je jakého typu ? Můžete mi zkusit zavolat na *300100 v době kdy to bude mít špatnou náladu ? Podle druhu zkreslení bych mohl odhadnout v čem je problém.

Zkuste volat pomocí skypu na účet u odorik.cz
http://www.odorik.cz/w/skype

Skype má lepší zvukové filtry a pokud je problém někde mezi programem a zvukovou kartou tak je možné že se potíže prostě nepřihodí.

Kvalitu internetu bych možná navrhnul změřit i pokud máte 100 Mbit přípojku.
Jak to provést (nejlépe právě v průběhu ne zrovna dobrého hovoru) je zde.
http://www.odorik.cz/w/internet

Totiž oni možná mají 100 Mbit přípojky jako minimum. Pokud ale někdo (např. půl milionu lidí) na něm pustí nějaké celosvětové sdílení souborů, může se jim internet do světa velmi lehce přetížit. Vždy někde musí být to úzké hrdlo. Není to náhodou přípoj do evropy ?

Ještě mne napadá, že slabým místem může být router. Pokud někdo používá bittorent, tak to není ani tak o rychlosti internetu. Router lze pak zahltit pouhými 2 Mbity. Nestíhající router se však projeví taktéž zhoršenou kvalitou internetu (horší ping odezva) a to i když je připojen třeba 100 Mbitem. Čím rychlejší internet, tím je pravděpodobnější že úzkým hrdlem se stane router nebo jiná věc v místní síti.
ViR
Příspěvky: 1327
Registrován: sob 30. črc 2011 10:50:06

Re: Aplikace Odorik.cz

Příspěvek od ViR »

Martin C píše:Korea je snad nejinternetovejsi zeme sveta, 100 mb je nejnizsi rychlost, kterou si lze poridit pro domacnost, i ja ted pouzivam tuto pripojku, download i upload zde leta rychlostma mimo chapani vetsiny nasincu - a jak rikam, jednou bez problemu, jednou temer vubec. :roll:
No jo, jenže to nic neříká o tom, jakým způsobem pak tečou ty pakety přes půlku zeměkoule. Kvalita internetu pro VoIP s rychlostí přímo souvisí jen do nějakých 100 - 200 kbit/s. Pak jsou tam podstatné jiné vlivy. Jinak, já osobně dávám před vírou u čehokoli na síti přednost měření....
Martin C

Re: Aplikace Odorik.cz

Příspěvek od Martin C »

Dekuji za typ se skypem. Okolnosti me donutili seznamit se i s touto moznosti a kvalita hovoru pres skype je dobra. Rychlost mereni jsem provadel a stridave mi to ukazuje mezi 30-50 MB pro download, podobne hodnoty ma i upload.
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
Příspěvky: 8193
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Aplikace Odorik.cz

Příspěvek od xsouku04 »

Ještě jednou připomínám, že kvalita a rychlost internetu jsou dvě rozdílné věci. Rychlost internetu o kvalitě nevypovídá.
Pro volání je důležitá právě kvalita. Není tedy možné konstatovat, že můj internet je dobrý když mám 50 Mbit.
Je třeba to změřit podle tohoto návodu. http://www.odorik.cz/w/internet . O kvalitě vypovídá rychlost odezvy v milisekundách a rozptyl mezi jednotlivými měřeními.
ViR
Příspěvky: 1327
Registrován: sob 30. črc 2011 10:50:06

Re: Aplikace Odorik.cz

Příspěvek od ViR »

xsouku04 píše: O kvalitě vypovídá rychlost odezvy v milisekundách a rozptyl mezi jednotlivými měřeními.
Přesně tak. Na chalupě pro VoIP používám WiFi připojení od místního OS které bývalo 256/128 kbps (nyní je asi rok downstream 512), a funguje naprosto bez problémů. Ovšem latence na servery v pražském Sitelu se pohybuje mezi 8 - 10 ms a na ty brněnské u Masterinteru asi o 3 - 4 ms více.takže na VoIP to je absolutně bez problémů.
AndriIP
Příspěvky: 29
Registrován: stř 07. pro 2011 12:23:43

Re: Aplikace Odorik.cz

Příspěvek od AndriIP »

Obrázek

délka zpoždění (latence)
odchylky ve zpoždění (jitter)
ping1.jpg
ping1.jpg (188.7 KiB) Zobrazeno 5651 x
průměrné zpoždění paketů do 100 ms
jitter do cca +50 ms
ztrátovost paketů (packet loss)-0%
Odpovědět