profi zvuk (VoIP) pod androidem s využitím USB zvukové karty

Odkazy na zajímavé články ze světa Linuxu.
Zamčeno
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
Příspěvky: 8157
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

profi zvuk (VoIP) pod androidem s využitím USB zvukové karty

Příspěvek od xsouku04 »

Obrázek

Častým problémem, proč kvalita hovorů přes VoIP ze zařízení s androidem není ideální, je pochybná kvalita vstupu pro mikrofon a nutnost echocancelace.

Část zařízení s androidem dovoluje připojení tzv. USB OTG connectoru, který umožňuje pomocí aktivního USB hubu připojit neomezené množství libovolných USB zařízení. Bez aktivního USB hubu můžete zpravidla připojit jedno zařízení, které nemá velké nároky na napájení.

Obrázek

Obrázek - Aktivní USB hub je možné koupit http://www.alfacomp.cz/product.php?eid=1051400060000002ENZ&Search=usb%20aktivn%C3%AD%20%20hub&SearchType=1. Důležité je, že má vlastní napájení. USB hub je možné používat už nyní, v tomto ohledu google vývoj nebrzdí.

Standardně tak funguje USB klávesnice, myš a obecně by snadno mohlo fungovat libovolné zařízení, které má ovladače pro Linux. Přimět k fungování lze třeba USB disk i když, i tohle google záměrně bojkotuje a zesložiťuje.

Mne ale nejvíce zajímá USB zvuková karta nebo USB sluchátka, nebo různé USB senzory a relátka. Bohužel v tomto směru se google tváří jako arogantní moloch, který standardně v Linuxu dostupné ovladače na podobná zařízení do androidu nezahrnuje, i když co se týče velikosti kódu je to zanedbatelné nebo lze, pokud by byla vůle, ovladače dodatečně nahrávat a instalovat jako moduly, pokud byl to Google svým rozhodnutím dovolil.

Nicméně v Android jádře 4.0 je USB audio již přislíbeno. Nevím, zda-li jen pro přehrávání nebo i nahrávání?

Proč je to důležitější, než se zdá?

Použití různých USB zařízení s androidem umožňuje využít i v jiných oblastech než jako hračka do postele, na cesty a pod lavici.

Obrázek

Umožní profi využití pro zvukaře, nebo třeba jako inteligentní otvírač dveří či pro různé řídící a průmyslové aplikace.

Pokud k android tabletu za 5000 Kč můžete přidat USB kamery, tiskárny a další věci, máte najednou nejen obyčejný tablet ale třeba také pokladnu a monitorovací zařízení zároveň. A VoIP telefon i s videem.
Z tabletu využijete jen samotný dotykový displej, vše ostatní je lepší řešit přes USB rozhraní.

Pro normální lidi pak může umožnit opravdu kvalitní volání pře VoIP s USB sluchátky nebo přehrávání hudby v autě s nejvyšší možnou kvalitou.

Že přidat podporu těmto zařízením není nic extra složitého ukazuje např. fakt, že podpora je obsažena např. v neoficiální distribuci androida cyanogenmod. I když bohužel jen pro přehrávání, nikoli pro funkci mikrofonu.

Existuje placená aplikace v google play s názvem usb audio recording pro , která dovoluje nahrávání a přehrávání. Bohužel to ale neumožní dalším aplikacím. Podporovaná zařízení jsou zde.
http://www.extreamsd.com/USBAudioRecorderPRO/ . A je zjevné že jak google sám, tak i výrobci těchto zařízení kladou nesmyslné překážky.

Snad se tedy google i jiní výrobci polepší nebo plnohodnotná podpora časem přibude alespoň v alternativních distribucích androidu a umožní tak různá neobvyklá využití širší veřejnosti než jen vývojářům android/linoxového jádra, které si jádro dovedou přizpůsobit podle svých potřeb.


Obrázek
usb ethernet adapter - možnost připojit android do místní drátové počítačové sítě - tedy možnost vyhnout se používání wifi, nebo umožnit wifi použít v režimu wifi hotspot. Předpokládám, že zprovoznění nebude triviální, i když by snadno triviální být mohlo.

Obrázek - možnost připojit i levnější tablety na 3G nebo LTE internet pomocí externího USB klacíku. I tyhle moduly v jádře androidu jeho vývojáři bohužel vykuchali. Možná máte štěstí a půjde ve vašem případě použít aplikace PPP widget.


Obrázek - využít profesionální a přesný USB teploměr - http://www.papouch.com/cz/shop/product/ ... -teplomer/ Předpokládám, že pokud máte rootnutý android, komunikace by měla být možná, protože ovladač doslova netřeba.

Různé USB tiskárny a USB relátka a displeje...

Budoucnost je v automatizaci a velmi efektivním zvládání častých opakujících se úkonů...


A co takhle Linux místo androidu?

Pokud google nepřestane být arogantní, je zde možné i jiné řešení - instalace ubuntu místo androidu na Váš tablet. https://wiki.ubuntu.com/Touch/Devices
Bohužel dělat aplikace, které efektivně využívají možnosti dotykového displeje, již nebude tak jednoduché jako pro Android, nicméně získáte plný ekosystém ovladačů pro Linux. Pravda napsat kvalitní grafickou aplikaci pro Linux třeba s použitím Qt knihoven nemusí být nic extra složitého a nechutné, nicméně těch co umí psát aplikace pro android je zde mnohonásobně více.
A jednodušší aplikace je možné udělat třeba pomocí webu, který poběží na lokálním serveru. Pro jednoúčelové zařízení to ale nemusí být špatná volba!

Kde není třeba dotykový nebo nejlépe jakýkoli displej, dobrá volba může být Raspberry_Pi na kterém dovede běžet naprosto standardní linuxová distribuce přeložená pro ARM procesor.

Obrázek - počítač o velikosti kreditní karty - bohužel je výkonově příliš slabý pro většinu grafických aplikací. Zvládne ale přehrávat HD video a v podstatě vše, kde není potřeba grafické rozhraní. (stačí třeba rozhraní přes WEB)


Říká se, že vydělat jako programátor pro Android, je čím dál těžší. Zde se otvírá možnost naprosto nových aplikaci. Obtížné je to jen tím, že jak Google tak výrobci androidu díky své aroganci hází klacky pod nohy. Možnosti, jak se uplatnit, jsou ale velmi bohaté, jen to prostě bohužel není prošlapaná cestička.

Proč se nenajde alespoň jeden výrobce tabletů, který by do svého upraveného androidu povolil (tedy neodstranil) většinu USB ovladačů z Linuxu a jejich použití řádně zdokumentoval tak, aby bylo využitelné průměrným vývojářem aplikací pro android? Zřejmě to ještě nikoho nenapadlo, všichni jsou jen zahledění do toho, co je zrovna v módě dělat. A o tom, co se bude vyrábět, nerozhodují technici, ale lidé, kteří si nevidí na špičku nosu... Pokud se pletu, tak mne opravte. Možná to existuje, jen jsem jaksi málo hledal? http://www.alibaba.com/product-detail/7 ... 3.html?s=p Podobné důležité "detaily" ale nejspíš nikdo uvádět nebude...

Nejmenší cesta odporu se nyní zdá použití levnějšího tabletu za cca 2000 Kč jen jako dotykový displej a pro něj napsat ovládací aplikaci. Samotnou komunikaci s USB a jinými periferii umístit již na Raspberry Pi s Linuxem.
S tím že android a Raspberry budou komunikovat mezi sebou přes internet.
Zamčeno